Субота, 20.04.2024, 12:36
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 29 » ПОЛІТИКА
10:22
ПОЛІТИКА
Громадські лідери подають приклад опозиції

Об'єднавшись і йдучи на вибори спільно

Поки політична опозиція загрузла в з'ясуванні відносин, закулісних інтригах і скандалах, громадянське суспільство об'єднується. На відміну від опозиції громадянські активісти продемонстрували – заради інтересів суспільства готові переступити через особисті амбіції і об'єднати свої сили.


У середу, 21 березня, в Києві пройшов Громадянський форум «Нові лідери – нова країна», що зібрав громадських активістів з усіх куточків України. Для участі в об'єднавчому форумі до Києва з'їхалися майже 500 громадських лідерів, які представляють різні громадські організації та соціальні групи. Підприємця на трибуні Форуму змінював правозахисник, фермера – чорнобилець, пенсіонера – представник «дітей війни». Правозахисник Дмитро Співак говорив про те, що громадські активісти – це місток над прірвою, в яку штовхають Україну нинішні влада і опозиція, захисники інтересів підприємців Галина Кулик та Ірина Туровська – про готовність малого бізнесу працювати на загальну перемогу, а представник громадської організації «Діти війни» – що самі в політику не підуть, але будуть допомагати громадськості своїм авторитетом і підтримкою.
Говорили про наболіле. Про те, що влада не збирається прислухатися до думки людей, сподіваючись відбутись передвиборчими подачками. Про те, що опозиція, незважаючи на піар і обіцянки, нічим не краща за владу, тому що прагне тільки використовувати суспільний потенціал, нічого не даючи взамін.
Виступаючи одним з перших, співголова громадського руху «Вперед!» Андрій Панаетов навів красномовний приклад того, як влада і опозиція демонструють «рідкісну єдність». Буквально тиждень тому в Раді поставили на голосування три законопроекти, розроблені громадськими структурами з метою полегшити життя двом мільйонам українських підприємців. Існувала домовленість із керівництвом «БЮТ – «Батьківщина» та іншими опозиційними фракціями – опозиціонери рвали сорочку на грудях, обіцяючи підтримку. Коли ж прийшла черга голосувати, опозиція просто провалила всі три законопроекти, давши кілька десятків голосів.
Поведінку бютівців виступаючі на Форумі називали не інакше, як зрадою. Адже буквально напередодні Форуму фракція «БЮТ – «Батьківщина» у Верховній Раді виключила народного депутата і лідера Української соціал-демократичної партії Наталію Королевську. До неї у громадських активістів особливе ставлення – з часів податкового Майдану вона всіляко допомагає громадським ініціативам по всій Україні, організовуючи акції протесту, розробляючи разом з громадськими лідерами проекти законів, об'єднуючи громадських активістів з різних соціальних груп.
За словами Королевської, п'ять років тому вона прийшла в БЮТ, тому що розділяла загальнолюдські цінності свободи, справедливості, солідарності. «Мені було боляче і образливо, коли два чекісти встромили мені ніж у спину і ще й провернули. Вони сподівалися, що мене це зупинить, що я зламаюся. Але я, як і раніше, вірю, що справедливість є і за неї варто боротися. Я з відповідальністю заявляю: ми були в опозиції до режиму Януковича й ми залишаємося в опозиції до режиму Януковича. Я боролася за звільнення Юлії Тимошенко, і ми продовжимо нашу боротьбу», – заявила Королевська. За її словами, саме зараз «є шанс підвести риску під минулим і побудувати нову сильну і справедливу Україну». «Ми продемонстрували владі, що ми – сила. Єдина справжня опозиція – це народ. Я вірю в себе, вірю в нашу команду і знаю, як домогтися змін», – заявила вона.
За підсумками об'єднавчого Форуму активісти створили Маніфест, який проголосив: «Громадянське суспільство має взяти безпосередню участь у політичному житті, брати владу в свої руки і назавжди звільнити Україну від тих, хто сьогодні краде у неї майбутнє». Крім того, було прийнято важливе рішення про те, що громадські організаціі делегують найактивніших представників для участі у виборах до Верховної Ради восени цього року. Як відомо, для участі у виборах необхідна політична партія. Присутня на Форумі Наталія Королевська давно пропонує громадським активістам об'єднати зусилля з партією, яку вона очолює. Громадські лідери погодилися йти на вибори разом з відомою опозиціонеркою і запропонували перейменувати партію, назвавши її Партія Наталії Королевської «Україна – Вперед!»
«Я пропоную Вам, Наталя Юріївна, взяти назву нашого громадянського руху «Вперед!», як назву для Вашої партії і прошу Вас очолити нашу спільну участь у політичній боротьбі», – так прозвучала пропозиція Андрія Панаетова.
Політичні експерти позитивно відгукуються про об'єднавчі процеси, що проходять в українському громадянському суспільстві. «Фактично співпраця Наталії Королевської з громадськими організаціями та їхніми лідерами – це нове віяння в українській політиці», – вважає політолог Вадим Карасьов. При цьому, коментуючи перейменування УСДП, він зазначив, що ця подія дала чіткий напрямок руху і діяльності не тільки для самого руху, але і для його лідера – Наталії Королевської.
«Створення нового руху важливе для всіх, оскільки воно свідчить про те, що громадянське суспільство в Україні досягає стадії зрілості. З його середовища з'являються нові лідери з новою позицією, які принесуть в український політикум нові віяння», – підкреслив політолог.
Сергій Дутка

Переглядів: 673 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]