П`ятниця, 19.04.2024, 01:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 22 » ПОЛІТИКА
12:09
ПОЛІТИКА
БЮТ виключив Королевську
І дав їй «путівку» в самостійну політику


Виключення Наталії Королевської  з фракції «БЮТ – «Батьківщина» поставило хрест на можливості об'єднання опозиційних сил. Таку думку висловив директор Агентства моделювання ситуацій   Віталій Бала, коментуючи події, що відбулися в парламенті  в середу  14 березня.

Нагадаємо, що саме в цей  день парламентська  фракція «БЮТ- «Батьківщина» прийняла рішення про виключення зі своїх лав лідера УСДП, народного депутата Наталію Королевську. При цьому її звинуватили у всіх гріхах – починаючи від співпраці з Адміністрацією президента і закінчуючи мало не демонстративною відмовою голосувати за внесення до порядку денного проектів постанов щодо виконання рекомендацій ПАРЄ.
І це при тому, що ще напередодні голосування всім небайдужим до політики користувачам мережі Інтернет було відомо про те, що картка Королевської пропала. Народний депутат особисто повідомила про це на власній сторінці в соціальній мережі. Пізніше на брифінгу вона розповіла, що їй довелося зробити дублікат. Більш того, Королевська надіслала листа спікеру парламенту Литвину з проханням зарахувати її голос за внесення до порядку денного проектів Постанов про заходи щодо реалізації рекомендацій та вимог ПАРЄ.
Таким чином, головний формальний привід для виключення з фракції виявився безпідставним. А якщо говорити про гіпотетичну співпрацю з Адміністрацією президента, то це звинувачення взагалі виглядає смішно стосовно Наталії Королевської, яка першою закликала до збору підписів за відставку уряду Азарова, критикує його економічну політику, вказуючи на те, що уряд системно знищує малий та середній бізнес.
Навіть більше – після того, як вона підтримала ініціативу Арсенія Яценюка щодо імпічменту Януковичу, говорити про якесь співробітництво може тільки людина, абсолютно далека від політики. Крім того, саме Королевська виступила ініціатором збору підписів громадськості під зверненням до ПАРЄ про визнання Тимошенко і Луценка політв'язнями. Тож звинувачення у навмисному неголосуванні з цього питання розсипаються, як картковий будиночок.
Політологи вважають, що причина всьому – побоювання конкуренції, яку демонструє нинішній керівний тандем БЮТ в особі Турчинова і Кожем'якіна. «Королевська – це політик, який володіє харизмою, вміє діяти на стику парламентської та вуличної політики, – вважає керівник центру «Третій сектор» політолог Андрій Золотарьов. – І для нинішнього керівництва БЮТ вона є небажаним конкурентом. Саме це лежить в основі її виключення з фракції, а не якісь об'єктивні причини. Скажімо, звинувачення в підкупі медіа з вуст Турчинова звучать, щонайменше, смішно. Формальні приводи можуть бути різними, але основа – це усунення конкурента, внутрішньовидова боротьба».
При цьому політологи наголошують, що якби лідери «Батьківщини» не виключили Королевську з фракції, їм складніше було б маніпулювати списками кандидатів на парламентських виборах. Зокрема, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала стверджує, що вчинки, подібні до виключення Королевської, пояснюються лише «інтересами конкретних людей».
«Про об'єднання не йдеться, йдеться про коло осіб, яких хочуть включити у виборчий список і представити їх, як єдиних узгоджених кандидатів від партії», – зазначив Бала. За словами експерта, БЮТ мав би подивитися на власну історію і сказати, якою вона була. "За допомогою деяких депутатів з БЮТ у нас була змінена і Конституція, і форма правління в державі, і, врешті-решт, прийнято закон про вибори, –  каже політолог. – Тому ні Турчинов, ні будь-хто інший не мають права говорити громадянам, яка опозиція є реальною, а яка — ні. Тим більше опозиція знаходиться не тільки в парламенті, і лише громадяни України можуть визначити, хто, на їх погляд, є реальною опозицією». За його словами, партія просто перетворюється в бюрократичну машину, яка проводить свою кулуарну боротьбу.
За таких умов виключення з лав БЮТ може стати для Наталії Королевської можливістю виходу на самостійну політичну орбіту. Більш того, Бала вважає, що після свого виключення з фракції «БЮТ- «Батьківщина» Наталія Королевська зможе стати більш популярним політиком. «Виключивши її з партії, їй дали можливість позиціонувати себе як лідера самостійної політичної партії». При цьому політолог високо оцінив перспективи Королевської, зокрема він підкреслив, що у неї з'явилися шанси очолити політичну силу, яка в майбутньому може бути представлена на всіх рівнях влади.
Сергій Дутка
Переглядів: 628 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]