П`ятниця, 29.03.2024, 12:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 12 » ПОЛІТИКА
10:51
ПОЛІТИКА
Анатолій Гриценко:
«Коли люди думають, що всі навколо однакові, в них опускаються руки»


У свідомості людей потрібно розвіяти два міфи, стереотипи стосовно виборів і влади та тим самим надихнути громадян на позитив. На цьому наголосив Анатолій Гриценко, міністр оборони (2005-2007 рр.), голова одного з парламентських комітетів, лідер партії «Громадянська позиція»  під час прес-конференції   в Івано-Франківську.


Перший міф полягає у загальному сприйнятті того, що всі однакові: всі в уряді – злодії, всі депутати – сволота, всі журналісти – продаються, а кожного виборця можна купити. Це неправда. Депутати Гриценко, Чечетов, Ахмєтов, Литвин, Богословська хіба однакові? Ні. Міністр оборони Гриценко, Єжель, Кузьмук, Саламатін – однакові? Ні. Так само журналісти. Всі продаються? Неправда. Оце сьогодні потрібно доносити людям. Бо коли вони думають, що всі навколо однакові, в них опускаються руки.
Впевнений, на всіх щаблях влади є моральні, відповідальні та професійні люди, їх просто потрібно показати широкому загалу. Гриценко сподівається, що в політиків таки з’явиться відчуття відповідальності. Розуміння того, що світ штормить, а Україна є дуже вразливою. Треба формувати команду тих, хто робитиме справу, вирішуватиме серйозні питання, а не турбуватиметься про рейтинги.
Другий міф –  це стереотип, що парламентські вибори вже прораховані, а переможців визначено. Якщо раніше комбінат «Україна» друкував визначену списком виборців кількість бюлетенів плюс 2,5% (а насправді плюс 25%), то зараз ця «лавочка прикрита». Відтепер, згідно із законом, весь технологічний процес друкування бюлетенів контролюватиметься комісією парламенту, яка формується з усіх фракцій. Тож не буде зайвих бюлетенів. Друга важлива зміна в законі про вибори стосується номера дільниці, який раніше вписувався від руки в ТВК, а тепер друкарським способом в тій же «Україні» друкуватиметься на захищеному бланку. Зайвих бюлетенів на дільницях не буде. І найголовніше, якщо раніше можна було будь-що робити з бюлетенями – по дорозі в ТВК замінити їх порізаними газетами, скласти липові протоколи – і за те не нести відповідальності, то відтепер, згідно із законом, всі виборчі бюлетені, протоколи, печатки зберігатимуться протягом п’яти років. Це означає, що у 2015 році прийде новий президент і зможе перевірити результати голосування. Наступить момент істини і на 4-6 років за підробку чи знищення документів посадять винних.
Найсерйозніша погроза, яка може вплинути на команду Януковича, – це санкції ЄС. Чинна влада боїться двох речей – масових акцій протесту (ось чому за ґрати сіли Тимошенко і Луценко, які проявили себе як організатори таких акцій) і втрати шенгенських віз. Тому, на переконання голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, санкції для них означають втратити все.
Делікатні європейці записали у резолюції ПАРЄ ключове слово – санкції. Вони дипломатичними каналами, публічними заявами довели до Януковича і його команди, якщо ті під час виборів перетнуть межу, ці санкції будуть введені.
«Сьогодні при владі в Україні бомжі. Вони працюють тут, вирішують питання щодо ресурсів України, а житло мають закордоном. Тому для них втратити можливість поїхати туди, де їхні сім’ї, власність, нерухомість, це катастрофа», – зазначив Гриценко.
За його словами, погроза санкцій – найсерйозніша погроза, яка може вплинути на команду Януковича. Водночас, лідер «Громадянської позиції» зазначив, санкції ЄС проти України жодним чином не стосуватимуться звичайних громадян. Навпаки. Наприклад, коли ЄС ввів і продовжує нарощувати санкції до команди Лукашенка в Бєларусі, рядовим громадянам збільшують можливості навчання в європейських університетах, спрощують візовий режим. «Я постійно повторюю: відповідальність має прізвище. Тож варто пам’ятати Нюрнберзький процес, після якого було внесено зміни до Конституцій і військових статутів практично всіх демократичних держав, в тому числі й України. Відтоді кожна людина, насамперед людина в погонах, має право не виконувати завідомо злочинний наказ. Так само і суддя, якому хтось диктує вирок, може відмовитися від цього. Кожен приймає своє рішення і за нього відповідає», – підкреслив Гриценко.
Лідер партії «Громадянська позиція» висловив думку, що не слід очікувати, що українські політв’язні вийдуть на волю, а за це потрібно боротися, в першу чергу українцям, активній частині суспільства. Наступний президент своїм першим указом звільнить усіх тих політв’язнів, яких незаконно посадив за ґрати Янукович.
Микола ЯРОСЛАВСЬКИЙ
Переглядів: 698 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]