П`ятниця, 19.04.2024, 07:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 2 » ПОЛІТИКА
12:39
ПОЛІТИКА
Чи прокинеться громадянське суспільство навесні?

Останні дні зими Україна відсвяткувала традиційними гуляннями на Масляну. Це свято має особливе значення, адже, по суті, є символом того, що природа прокидається, приходить тепло і сонце після суворих морозів. У цю весну наша країна дивиться з особливою надією, очікуючи не тільки зміни сезону природи, але і весни громадянської, економічної, політичної. Українське суспільство гостро потребує оновлення, і розуміють це абсолютно всі.

Осінь і початок зими 2011 року запам'ятаються українцям безпрецедентною кількістю мітингів протесту. Що поробиш: доходи людей падають, а уряд постійно підкидає дрова у вогонь соціальної напруги, демонструючи бажання залізти у кишеню до пільговиків, пенсіонерів, підприємців. Судячи з усього, нинішня весна видасться не менш «спекотною», оскільки багато громадських рухів почали протестувати, навіть не дочекавшись кінця холодів.
Заздалегідь про свої плани разом з весняним потеплінням відновити протестні акції заявили чорнобильці. Знову очікуються виступи афганців, які у вересні 2011 року добряче налякали народних депутатів своїм показовим штурмом Верховної Ради. Свій протест проти антисоціальної політики влади готуються висловити пенсіонери. А малий бізнес готовий виходити на мітинги проти Податкового кодексу, непомірного для багатьох соціального внеску, а головне – відверто репресивного тиску з боку міліції, податкової інспекції та інших перевіряючих органів, які займаються цілеспрямованим здирництвом з підприємців.
Соціологічні опитування показують, що українці розчаровуються як у владі, так і в опозиції. Хіба що темпи падіння підтримки Партії регіонів і Януковича набагато швидші. А ось проблема опозиції – в тому, що народ не бачить в ній альтернативу діючій владі.
Разом з тим, соцдослідження засвідчують, що українці вимагають приходу в політику «нових облич»: молодих, освічених, не заплямованих корупційними схемами. Для цього, на думку політологів, опозиція повинна простягнути руку молодому громадянському суспільству, запропонувавши свою допомогу в захисті його прав. А громадянське суспільство, в свою чергу, повинно активно пропонувати нових лідерів, що сприяло б оновленню української політики в цілому. І варто зазначити, що цей процес вже розпочався.
Саме тому і громадські активісти, і опозиційні діячі, і політичні експерти в один голос кажуть: нинішньої весни громадянське суспільство має прокинутися. І якраз напередодні Масляної, яка традиційно символізує закінчення зими і настання весняного потепління, громадські рухи справді «заворушилися» по всій країні.
Як вважають експерти, зараз опозиції вкрай важливо знайти спільну мову з громадськими організаціями та знайти спосіб об'єднатися. За словами політолога Володимира Фесенка, для опозиції союз із соціальними протестними групами – «один з важливих резервів перед виборами. Якщо вдасться вирішити це завдання – це додасть шансів для опозиції, якщо ні – то зменшить».
Народний депутат Наталія Королевська, яку впевнено можна назвати одним з тих опозиційних політиків, які найбільш активно працюють з силами громадянського суспільства, вважає, що головна заслуга нинішньої влади за два роки правління – це те, що вона змогла об'єднати всю Україну проти себе. «Головна заслуга Януковича за два роки правління – це те, що він об'єднав Україну, об'єднав Схід і Захід – Луганськ і Львів проти влади, у боротьбі за майбутнє країни. Сьогодні ми повинні об'єднатися і захищати свої права. Причому захищати права необхідно, починаючи від місця на ринку і закінчуючи реалізацією права голосу. Я вірю, що у нас тільки один шлях: об'єднатися і перемогти».
Жорстка оцінка досягнень влади від Королевської якнайкраще характеризує нинішню ситуацію в українській економіці та соціальній сфері. Але це свідчить також і про те, що цю ситуацію треба рятувати вже зараз, не чекаючи парламентських виборів.
Чи вдасться досягти заявлених і політичною опозицією, і представниками громадянського суспільства намірів об'єднатися – головне питання, яке стоїть на порядку денному українського суспільства. І саме від його вирішення залежать шанси України провести якісні зміни в країні, не відкладаючи їх у довгу шухляду. Чи підніметься в Україні нова хвиля громадянського протесту і до чого вона призведе? Для багатьох представників громадянського суспільства це питання надзвичайно актуальне, і вони мають намір знайти на нього відповідь своєю безпосередньою участю в масових акціях.
Сергій Дутка
Переглядів: 809 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]