Четвер, 18.04.2024, 03:21
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 2 » ПОЛІТИКА
12:50
ПОЛІТИКА
Подалі від спокуси тримає моральність і відповідальність, а не страх перед покаранням

«Щоб здолати корупцію, не потрібні десятиріччя. Систему змінюють люди», – заявив в ефірі одеського телеканалу ОНТ голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.


Корупція була при всіх президентах України, крали при всіх урядах, але суттєва відмінність чинної влади від попередніх – зрощування правоохоронних органів з бандитами, впровадження системи «смотрящих» та створення інфраструктури корупції. У багатьох країнах, де спостерігалися такі ж наміри влади, усе закінчилося не дуже добре, варто лише згадати останні події в країнах північної Африки.
Ключові імпульси по боротьбі з корупцією або, навпаки, по створенню системи «смотрящих» ідуть згори, з першого крісла країни. Тож якщо звідти йтимуть позитивні імпульси, не буде «мусорів», а з’являться міліціонери, замість кірєєвих-вовків будуть нормальні судді тощо.
Хоча закон і передбачає боротьбу з корупцією, з нею ніхто не бореться. Неодноразово звертався до голови СБУ, генпрокурора та прем’єра з конкретним фактом корупції вартістю 2,4 млрд. грн. при закупівлі двох бурових установок за участю міністра Бойка. Замість негайного службового розслідування і відсторонення його від виконання обов’язків, нічого так і не відбулося.
Вкотре вніс на розгляд Верховної Ради законопроект щодо протидії хабарництву, яким передбачається підвищення кримінальної відповідальності за хабар у 10 тисяч доларів і більше для суддів, слідчих та прокурорів. Достатньо посадити пожиттєво, без права амністії та з конфіскацією майна лише трьох осіб і всі інші зупиняться.
Систему змінюють люди.
Нам ніхто з космосу її не скине. Тому треба, як у царській Росії, ставати народниками, кидати клавіші і йти до людей, у тому числі – до бабусь, які програми не читають, а на вибори ходять. Потрібна дифузія ідей.
Саме виховання відповідальності та моральності,  а не розмір заробітної плати, стримують чиновника від спокусливих хабарів. Важливо, щоб у прокурора, судді та інших було гідне матеріальне забезпечення. Але це не ключовий фактор. Адже спокуса існує завжди і ніяка зарплата її не перекриє. Подалі від неї тримає моральність і відповідальність, а не страх перед покаранням.
Анатолій Гриценко,
лідер «Громадянської позиції»
Переглядів: 721 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]