Субота, 20.04.2024, 11:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 2 » ПОЛІТИКА
11:01
ПОЛІТИКА
Анатолій Гриценко:
Народ не повинен ставати перед владою на коліна

«Я не є прихильником імпульсивних революцій»

«Багато спілкуюся з людьми і бачу, як поза парламентом до цієї бульдозерної влади зріє набагато ширша і набагато серйозніша опозиція серед десятків мільйонів людей», –  заявив Анатолій Гриценко, лідер «Громадянської позиції» в інтерв’ю сайту «Главком».
Політика, яку проводить команда Януковича, може завершитися відносно спокійно під час виборів, а може й по-іншому, так як у Лівії, Тунісі чи Румунії свого часу.
Гриценко не є прихильником імпульсивних революцій, які не є усвідомленими, а просто «підпалені сірником на фоні розлитого бензину». На хвилі такої революції догори може піднятися далеко не краще, відповідальніше чи моральніше – може піднятися піна. Така революція може завершитися ще гіршим – популізмом, безладом і новими розчаруваннями мільйонів.
Опозиція має не лише критикувати владу, а й пропонувати альтернативні підходи.
Якщо опозиціонери будуть робити це переконливо, їх оберуть, непереконливо – пролетять. А якщо влада діятиме брутально і нахабно, триматиметься за крісла за будь-яку ціну, от тоді вона нарветься на справжню революцію. Де буде чітка лінія «вони-ми» і буде вибір не імпульсивний, а усвідомлений людьми.          
Сьогодні потрібно розірвати те, що стримує Україну вже 20 років. Зараз одні роблять вигляд, що обирають, інші – що працюють для людей. Одні кажуть, що всі політики однаково продажні, інші називають народ бидлом, яке можна купити.
Спостерігаючи за чорнобильцями, афганцями й іншими, можна сказати, що люди вже починають прокидатися, і в країні пробуджується громадянське суспільство.
До виборів ще далеко, і в кожного є шанс подумати. Красиві гасла є у кожного, але за ними ніяких дій не відбувається.  «Впевнений, преса повинна мати можливість висвітлювати успіхи та невдачі як влади, так і опозиції. Відкрити справжнє обличчя політиків, аби в Україні не було зневіри громадян і Ющенка-2», – наголосив Гриценко. З їх допомогою люди повинні уникати зачарувань, потім розчарувань.

«Не знаю, яким у Юлі буде ставлення до політики,  коли вона вийде»
Зараз в голові кожного – і тих, хто на свободі, і тих, хто за ґратами, проходить переоцінка.
Чимало серйозних приводів для роздумів в Тимошенко. Починаючи від 510 тисяч членів партії «Батьківщина», з яких лише пара тисяч вийшла її захищати, закінчуючи голосуванням її фракції за закон про вибори.
«Думаю, Тимошенко з сумом дивиться на те, що відбувається. Можу помилятися, але здається, що якби Тимошенко із Луценком 17 листопада були в парламенті, то такого «переможного» голосування не відбулося б. Але вони вже не можуть на ті дії вплинути», – заявив лідер «Громадянської позиції».
Це було більш-менш зрозуміло, коли її очолювала Тимошенко, але, судячи з всього, Янукович навіть під тиском не збирається її випускати. Їй вкрай потрібна медична допомога. Тому головне – витягти її звідти і зберегти живою-здоровою.
«Не знаю, яким у Юлі буде ставлення до політики, коли вона вийде із тюрми. Припускаю, що як людина вольова, вона й надалі буде активною у політичному житті, але й не виключаю, що після всіх тих знущань їй доведеться довго і серйозно лікуватися», – прокоментував голова парламентського Комітету з питань нацбезпеки та оборони.

Команда Януковича виглядає монолітною лише ззовні
Партія влади живе за системою ЧЧВ – «человек человеку волк».
Йде метушня навколо крісла прем’єра, інтересів Клюєва, Бойка, Колєснікова… Дехто не може повною мірою реалізувати бізнес-плани, а в когось розрахунок через голови своїх же партійців пробитися до вищого владного крісла. Партія регіонів виглядає монолітною лише ззовні. Але, на відміну від команди Ющенка, демонструє консолідованість, навіть коли існують серйозні протиріччя. «Наскільки я знаю з особистого спілкування з деякими не останніми людьми в Партії регіонів, там небагато щасливих та радісних облич було після того, як у серпні арештували Тимошенко. Кожен на себе приміряв цю ситуацію і замислився, скільки ж йому треба буде сидіти, якщо за такими ж принципами правоохоронна система діятиме, коли Янукович втратить владу», –  говорить Гриценко.

Ми ще побачимо,  хто «пролітає»
Встановлення бар’єру в 5% і повернення мажоритарки спрямоване на те, щоб у парламент не пройшли нові політичні сили.  «З точки зору оновлення парламенту це погано, – вважає Гриценко. – І, мабуть, саме це було основним поштовхом для «творческого соития» «Фронту змін», нинішньої «Батьківщини» і Партії регіонів. Постійно з екранів ідуть заяви, мовляв, у парламент від опозиції потраплять тільки дві сили – «Батьківщина» і «Фронт змін», усі решта пролітають. Хтось дуже поспішає…»
Ще закон не вийшов зі стін Верховної Ради, його не підписав Литвин, тим більше його ще не підписав Янукович, в якого на це є 10 днів, а ті, хто святкують «перемогу», уже ділять округи, яких не існує?! Чого бігти поперед потягу? В чому ж саме  «перемога».
Хіба Тимошенко чи Луценка випустили з тюрми?! Змусили Януковича підписати Угоду про асоціацію з ЄС, змінили Податковий кодекс заради підприємців, закон про судоустрій, чи прийняли нормальний бюджет врешті-решт...
 В Україну приїздили високі представники країн-членів ЄС, зустрічалися з нашими посадовцями, приходили у парламент, на прямі ефіри і всюди казали, що повернення мажоритарної складової – це крок назад від демократії, крок проти опозиції. А європейські експерти стискають плечима – такої «перемоги» не розуміють. Ніхто не вірить, що цей закон – шедевр прозорості і що він унеможливлює фальсифікації.
 «І як потім тому ж Яценюку захищати свої результати там, де в нього крастимуть голоси? Чи вони, може, стратегічно домовилися з Партією регіонів уже й надалі?» –  цікавиться Гриценко.
Крім того, лідер «Громадянської позиції» відкинув звинувачення, що критикує новий закон лише через невисокий рейтинг своєї партії.
«Мовляв, Гриценко «пролітає» мимо Ради. Нічого подібного. По-перше, до виборів майже рік і ми ще побачимо, хто «пролітає», а хто ні. А по-друге, я неодноразово говорив: нехай підвищують бар’єр, нехай Янукович збільшує його хоч до 10% – опозиція все одно здолає, більше того, за цих умов вона швидше об’єднається. Але, знову наголошую, має об’єднуватися опозиція справжня, не фальшива».
Голова Івано-Франківської
ОО ПП «Громадянська позиція»
Микола ЛАДОВСЬКИЙ
Переглядів: 772 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]