П`ятниця, 19.04.2024, 06:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Серпень » 19 » Парк, що пережив імперії
11:32
Парк, що пережив імперії
У день святкування 19-ї річниці незалежності України в Івано-Франківську згадають і про 115 років з часу заснування міського парку культури та відпочинку ім. Тараса Шевченка. Цю дату відзначать скромно – змаганнями з пляжного волейболу серед дітей. Бо й парку в його нинішньому стані особливо похвалитись нічим. Хоча є що згадати…
«Закласти міський парк на землях Радецького поля площею 7 моргів між Липами та вул. Голуховського, до якого доступ був би з обох боків», – таку ухвалу міська рада Станиславова прийняла в травні 1895 р. Однак це рішення сподобалось не всім. Частина городян вважала, що розташування парку поруч із тюрмою та військовими казармами невдале. Але захисники ідеї створення парку таки домоглися свого й навесні 1896 р. почалось його закладення. Тому, на переконання  краєзнавця Михайла Головатого, роком заснування парку доцільніше вважати 1896-й, коли тут посадили перші дерева.



Колесо історії
За Австрії в парку з’явилося багато відпочинкових й розважальних закладів: музичні павільйони, громадські альтанки, ресторан. З 1903 по 1907 р. міська влада викуповує у власників кілька земельних ділянок і парк розширюють до вулиці Казимирівської (нині – Гетьмана Мазепи). На цих землях викопують два ставки, які згодом об’єднають в одну водойму з острівцем. Взимку тут навіть проводились хокейні матчі.
Навесні 1908 р. на викупленій міською «Касою ощадності» 10-морговій земельній ділянці, де зараз східна трибуна стадіону «Рух», став до ладу модний в ті часи так званий «парк Йордана» – ігровий майданчик з атракціонами.
За Польщі в парку відбулося мало змін. Найперше парк, що носив ім’я цісарівни Єлизавети, поляки перейменували на честь свого письменника Генрика Сенкевича. У 1928 р. влада докупила ще одну земельну ділянку площею 1,3 га для розширення громадського парку.
За часів німецької окупації парк назвали іменем Івана Франка. Німці підірвали пам’ятник на честь 500-ліття Грюнвальдської битви, встановлений тут в 1910 р. А під час визволення міста у липні 1944 р. найзапекліші бої велися саме в районі парку і значна його частина була поруйнована.
З 1945 р. парк носить ім’я  Т.Г. Шевченка. Наприкінці 1948 р. до нього приєднали прилеглу територію колишнього приватного парку Ромашкана, після чого площа міського парку склала 28 гектарів.
За радянської влади парк зазнав трьох реконструкцій – в 1949, 1966 та 1977 роках. Під час першої реконструкції тут посадили  понад 1,5 тис. різних дерев і чагарників. У відремонтованій будівлі паркового палацу розмістили бібліотеки для дітей і дорослих, читальний зал, ресторан, більярдну. Спорудили літній «зелений» театр на 900 місць. Обладнали дитячий та танцювальний майданчики. Будували волейбольний, баскетбольний і тенісний майданчики. Встановили фонтан, а також пам’ятники Лєніну і Сталіну.
У 1955 р. поблизу парку відкрили міське озеро, споруджене на болотистій місцевості методом народної будови площею водного плеса 38 га. Тут обладнали пляжі, човнову та рятувальну станції. За час свого існування це озеро пережило лише одну реконструкцію, яка, однак, тривала понад сім років, і мало різних власників. Зараз озеро знову у складі міського парку.  
У 1974 р. працівники управління «Росмонтажатракціон» встановили колесо огляду висотою 28 метрів, яке й зараз є улюбленим атракціоном відвідувачів міського парку.

Чи є шанс на відродження?
Міський парк культури та відпочинку, в якому своєрідно поєднані англійський і французький паркові стилі, є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Як заповідний об’єкт він входить до складу природно-заповідного фонду і є складовою частиною світової системи природних територій та об’єктів.
Його можна назвати й музеєм природи, адже, окрім місцевих порід, тут ростуть й екзотичні дерева і чагарники, завезені свого часу з розсадників Польщі, Франції та Америки. Зокрема, тут можна побачити рідкісне тюльпанове дерево та гінкго – єдиного представника родини гінкгових і найстарішого предка голонасінних, що зберігся до наших днів.
Незважаючи на все це, на початку 1990-х років парк почав занепадати. Старі дерева всихали, проростав самосів, який захаращував територію. Щоб врятувати парк, в 2003 р. міськвиконком ухвалив рішення про чергову реконструкцію, яка, на жаль, не завершена й досі. Директор парку, депутат міськради Володимир Ротару переконаний, що розпочату  справу таки треба довести до логічного кінця, але з сумом констатує, що впродовж останніх трьох років на реконструкцію парку не виділили жодної копійки.
«Завершити реконструкцію необхідно. Можливо, через брак коштів, не в такому обсязі, як було заплановано, але хоча б елементарне. Крім того, необхідно виділяти кошти на експлуатацію парку й утримання в належному стані того, що вже зроблено, бо воно починає руйнуватися», – каже пан Ротару. За його словами, передовсім необхідно усунути дефекти паркових гідроспоруд і вирішити питання з відновлення систем штучного орошення та водовідведення в парку, завершити благоустрій алей. На першочергові роботи потрібно 2-3 млн. гривень.
Іван ГІРАК
В публікації використано матеріали книги Р.Діди «Алеями міського парку».                    
Переглядів: 1735 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 9
9 SOKILDNISTER+УПА+УГВР  
0
ШАНОВНІ друзі УПА ! Жидомасонські журналісти почали НАХАБНО ДРУКУВАТИ ІДІОТСЬКІ ПОВІДОМЛЕННЯ зловживаючи ІМЯМ нашоі інтернет групи 5 офіцерів УГВР SOKILDNISТЕR та прізвищем нашого ПРОВІДНИКА ! ЦІ БЛАЗНІ стирають з своіх газет наші патріотичні коменти та коменти тих хто підтримував нас як от наприклад СТЕРТО ПЯТЬ НАШИХ коментів та чотири коменти на нашу підтримку в газеті " Z Е К " ! ТОЖ спробуйте ВИ САМІ НАПИСАТИ слово за УПА ГОЛОДЮКА ! Щасливо ! Нагорода чи кара за все хай від БОГа скорше йде ! Вороги УПА є налякані ростом СВІТЛА ВІРИ Христових ПРОРОЦТВ про СКОРЕ до 2012\2013років спасіння УКРАІНИ які несе наша пятірка офіцерів УГВР SOKILDNISТЕR+ тому ФСБіси нахабно від імені нашого та ГОЛОДЮКА як ЯВНОГО Провідника УНРуху дають в різні газети й форуми всякі безглузді заяви ! ПАМЯТАЙТЕ що у всіх заявах УПАУГВР від 12 вересня 2011р МИ ДАЄМ НОМЕР довідок телефон генерала капелана УГВР +УПА Бориса ГОЛОДЮКА(ПАВЛА ДНІСТРА) О98 367 4 267 + капітанів капеланів УПА Назара Смілого (Андрія Фреіва ) О966205235 +Петра Опришка ( Тараса Савківа) О962963236 а також СПІВГОЛОВИ Братства друзів УПА Оксани Зваричук (СОФІІ ЗОРІ) 09786811724 ЩАСЛИВО )))) СЛАВА УКРАІНІ ! СЛАВА НАЦІІ

8 БОРИС ГОЛОДЮК  
0
Я, БОРИС ГОЛОДЮК, ОПРИШОК І КОЗАК (КЛИЧКА В ІНТЕРНЕТІ SOKILDNISТЕR) КОЛИСЬ ВОЮВАВ ЗА УКРАЇНУ РАЗОМ ІЗ ХМЕЛЬНИЦЬКИМ І ДОВБУШОМ. Я ВАШ ГУРУ! ЯКЩО ВИ НЕ ВСТУПИТЕ ДО МОЄЇ СЕКТИ "СВІТЛО ВІРИ УПА" ТО ВАС ШЛЯК НАГЛИЙ ТРАФИТ. У 2012 РОЦІ ВІДБУДЕТЬСЯ НОВЕ ПОВСТАННЯ УПА І ВАС БУДЕ ЗНИЩЕНО КОЛО ФРАНКІВСЬКА. ВСІ ЩО ПРОТИ МЕНЕ Є ЖИДИ І МАСОНИ-КАЛІСОНИ. Я ЗА РУССЬКИЙ МІР БЕЗ САТАНИСТІВ ПУТІНА ТА КИРИЛА. У МЕНЕ НАВІТЬ У КРЕМЛІ Є ОДНОМІШЛЕНІКИ. ТІЛЬКО Я ВЧУ ЖИ ІСУС ХРИСТОС, МАРІЯ ТА ЙОСИФ СВЯТИЙ ЖИЛИ 10 РОКІВ У НАС НА УКРАЇНІ У МАНЯВСЬКОМУ СКИТІ В КАРПАТАХ ХОЧ ТО І ПРОТИ ЦЕРКВИ ТА БІБЛІЇ. АЛЕ ЩО МИ ЦЕРКВА? Я -ВСЬО. ЛИШ Я УМІЮ З УПА ЗРОБИТИ ПОСМІХОВИСЬКО. СЛАВА РУССЬКОМУ МІРУ БЕЗ ПУТІНА ТА КИРИЛА. СЛАВА ГОЛОДЮКУ. СЛАВА ВСІМ КОЗАКАМ І ОПРИШКАМЮ

7 ІВАН КОЗАК КАПІТАН\КАПЕЛАН УПА  
0
КАЛИНОВА МОЯ ЛЕБЕДИНА ... ЙДИ КРІЗЬ ТЕРНИ... ЛИШ З БОГОМ ІДИ ! ХАЙ ЗОРЯ ПРЕДКОВІЧНА...ЄДИНА В НЕБЕСАХ ТВОЯ СЯЄ ЗАВЖДИ ! БОГ ВЕЛІВ НАМ ЄДИНИМ СОБОРОМ ОБЄДНАТИ НАВІКИ СЕРЦЯ ! І ПРОКЛЯТТЯ ВПАДЕ ....Й КАРА Й СОРОМ ....НА УСІХ ЩО НЕ ЙШЛИ ДО КІНЦЯ... НА УСІХ ЩО ЛИШ ПЯНІ СПІВАЛИ : ЩЕ ДОКАЖЕМ ЩО МИ КОЗАКИ ! . А ЯК МИ ІХ В УПА ТАЙНО ЗВАЛИ ТО ТРЕМТІЛИ ВОНИ ЯК ПСЮКИ ! ТА НЕ ДАЛИ НЕ ТЕ ЩО ЖИТТЯ А НІ СЛОВА І МОЛИТВИ ТА ДРІБКУ ГРОШЕЙhttp://blog.i.ua/user/2689697 А ГОСПОДЬ ВСЕ ЦЕ БАЧИВ І ЧУВ Й ПЕРЕВІРИВ ХТО Є ЗЛИЙ ЧИ ХОРОШИЙ+УКРАІНО ЖИВИ НАВІКИ ХАЙ ТЕБЕ ОМИНАЄ БІДА ! ХАЙ ТЕБЕ ЗАХИСТЯТЬ КОЗАКИ !ХАЙ ВОСКРЕСНЕ НАШ БОГ І ГЕРОІ ТА ДРУЗІ УПА !БОРИСЬ УКРАІНО ! БОРИСЬ! ТВОЄ МАЙБУТТЯ Є ЧУДОВЕ ТИ СКОРШЕ ЗРОБИ ВСЕ ОТЕ ЩО ПРОСИТЬ КОЗАЦТВО ХРИСТОВЕ! БОРИСЬ УКРАІНО! БОРИСЬ!!ЄДНАЙ РУСЬ І СТІЙ ЯК КАРПАТИ !

6 ІВАН КОЗАК КАПІТАН\КАПЕЛАН УПА  
0
Вітаємо ВСІХ НАШИХ ДРУЗІВ УПА з НАШИМ 2011РОКОМ Новим!
Нехай Дитя Ісус благословить Вас та Вашу родину http://video.i.ua/user/2689697/43854/226219/ Глянь оком щирим, БОЖИЙ СИНУ,
На цю страждальну Україну.
Ти цілий світ любов’ю спас,
То ж об’єднай сьогодні нас.
Хай буде радість в кожній хаті,
Щоб ви і ми були багаті,
Щоб діти наші підростали
Й традиції не забували.
Усі горнімось до рідні
На Батьківщині й в чужині,
З РІЗДВОМ СВЯТИМ +НОВИМ2011роком усіх вітаймо, Тих, що не з нами, пам’ятаймОhttp://blog.i.ua/user/2689697/СЛАВА УКРАІНІ!!

5 1DNISNTERSOKIL357  
0
МОЛОДЕЦЬ ТОЙ ХТО РОЗУМІЄ ЩО СЬОГОДНІ В УКРАІНІ ХОЧУТЬ ЗРОБИТИ ГРОМАДЯНСЬКУ ВІЙНУ МІЖЗАХОДОМ(ТІМОШЕНКО) ТА СХОДОМ (ПРИХИЛЬНИКАМИ ЯНУКОВИЧА )ТОГО СТРАШНОГО ІМПЕРГІБРИДА ЯКОГО НЕХРИСТА БІСИ ТА УКРАІНИ ПРОКЛЯТІ ЗРАДНИКИ Й ВОРОГИ ХОЧУТЬ БАЧИТИ ЦАРЕМ ВСІЯ РУСИ І СВІТУ В КИЄВІ! СКОРО ЗАКІНЧИТЬСЯ ЦИХ ІНТРИГ МАСОНІВ "ВЕРЬОВОЧКА" І ПРИЛІЗЕ ДО НАС РУКОВОДИТЬ ПЯНИЙ І ПІДЛИЙ ВСЕГДА САТАНІСТ ТА КРИВАВИЙ ФАШИСТЧЕКІСТ ПЛУТІН ВОВОЧКА А ЗНИМ ЩЕ Й ЖИДИ ТА КИТАЙЦІ ЯКИМ ЯНЕК З ЛИСТОПАДА 100% ВІЗИ НА ОКУПАЦІЮ УКРАІНИ ВІДКРИВ! ТОЖ ТАЙНО ВСЕ БІЛШ ЧЕРЕЗ КОЗАКІВ І ДРУЗІВ УПА БАНДЕРИ+ГОЛОДЮКА ГУРТУЙМО І ГОТУЙМО НАРОД ДО БОРОТЬБИ ПРОТИ ЗЛА І ВІРМО ДО 2012РОКУ СЛАВНО ПЕРЕМОЖЕ КОЗАЦТВО УПА ПІД ПРОВОДОМ БОГОРОДИЦІ ТА ІСУСА ХРИСТА!ДИВІТЬСЯ НА ЮТУБІ НАШІ ФІЛЬМИ"СВЕТ ВЕРЫ УПА" ХАЙ ПРОСВІТЯТЬСЯ БОЖИМ СЯЙВОМ УСІ СЕРЦЯ !ЩАСЛИВО! СЛАВА УКРАІНІ ТА ШАНА ВСІМ ХТО ПОМАГАЄ НАМ КОЗАКАМ УПА НИНІ \ І ПОВСЯКЧАС І НАВІКИ

4 Народна думка  
0
Народе мій. Якщо Вам нема що коментувати, то не пишіть всіляки бздури під матеріалами. Вам що нема де поспілкуватися про Бориса Голодюка. Йдіть собі у "Просвіту" і там говоріть, скільки влізе.

3 Совісний  
0
Група депутатів-рухівців та представників партійних і громадських організацій, які совісно об*єднані в Українську Патріотичну Асамблею (УПА) Фронт "Державність" щиро сумують разом з головою УПА Борисом Голодюком у час його важкого горя смерті єдиного по материнській лінії 36-річного брата Михайла Юрієвича Осокіна, який народився 19 грудня 1973 року в Івано-Франківську і навчався в школі №4. В дитинстві совісно допомагав патріотичній діяльності свого брата Бориса та брав участь у тайних і явних заходах ОУНРуху з 1983 року. У 1988 році був прийнятий в соколики УПА, а у 1991 році на могилі І. Сірка дав присягу козака УПА та дослужився до звання сотника (капітана) УПА, яке отримав за мужню діяльність у місті Ізмаїл, Одеської області, де він з 1990 року проживав, а з 2002 року очолював партію В. Ющенка "Наша Україна" і таємні осередки ІФРуху УПА Самостійного Козацтва (УНРуху) України. Одесити запам*ятали, як і Україна Михайла совісною і доброю, веселою, щирою і мужньою людиною, адже він багато раз допомагав людям, як патріот, водій та програміст. Борис Голодюк з дружиною був церковним свідком шлюбу свого брата 03.06.1993 року з Оленою Козубенко, яка подарувала Михайлові 02.03.1994 року улюбленого сина Юрія... 13 серпня бригада "швидкої допомоги" в м. Ізмаїл грубо відмовила в шпиталізації отруєного підлими ворогами козацької України Михайла і тоді на виклик збідованої старенької мами 15 серпня 2010 року прибув Борис Голодюк, який провів останню сповідь (Причастя та Помазання) ще свідомого розумом, але немічного тілом свого брата. Тоді ж за участю друзів, родичів та сусідів покійного були відправлені Б. Голодюком, як капеланом УПА молебні та святі літургії та викликані медики на руках, яких в лікарні близько 14 години 16 серпня Михайло помер... 18 серпня під проводом священика УПЦ (МП) Миколая рідні і близькі проводили тіло Михайла в останню путь... Хай прийме і воскресить скоріше його праведну душу Господь Бог. Хай ніколи не згасне пам*ять про Михайла і права тих, хто загинув за нашу козацьку землю. Слава Україні та її героям!

2 СОКІЛДНІСТЕРЗ57  
0
ЩЕ В 1990 році БОРИС ГОЛОДЮК як депутат і голова ІВАНО ФРАНКІВСЬКОГО РУХУ пропонував на кургані в парку встановити Хрест Памяті а коло нього по колу плити з прізвищами тих громадян міста хто мали менше 59 років й загинули при загадкових обставинах були друзями УПА і учасниками ОУНРУХу ! ще тоді ГОЛОДЮК ЗАПОВІВ НЕ ВІРИТИ ЩО ВІН МОЖЕ САМ СЕБЕ УБИТИ І СКАЗАВ ЩО ЗНАЄ ВІД БОГА ЩО ЗАГИНЕ ЯК БАНДЕРА ДО СВОГО 50 РІЧЧЯ ТОБТО ДО 01\03\2013 РОКУ! ЗГАДАЙМО Ж ТИХ ХТО ЯК ДРУГ БОРИСА ЗАГИНУВ МОЛОДИМ ЦЕ РОМАНИ ЛЕВИЦЬКИЙ Й ГАБУДА+Василь Рибак й Леонід ГАВИЧ +Богдан Корнас й Тарас Голинський +Михайло Капуляк і Роман БОДНАРЧУК+ Леонід ГАХ і Сергій Глянцев а також багато інших серед них начальник міліції Микола Тимків та прокурор міста Дмитро Петрович... хай пом*яне їх усіх наш добрий Бог, а серед людей ніколи не згасне пам*ять про праведні душі, таких як вони.

1 VANIA  
0
Дуже цікава стаття!!!
Можна створити цикл статей про історію окремих частин міста, будівель тощо...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]