П`ятниця, 19.04.2024, 03:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Січень » 27 » «Опришки» забрали «золото»
11:43
«Опришки» забрали «золото»
«КФ» аналізує виступи призерів чемпіонату Івано-Франківщини-2010

У минулому сторіччі представники Коломийщини сходили на найвищий щабель п’єдесталу пошани чемпіонату Івано-Франківщини всього тричі. Та тільки-но цифри на табло стали відраховувати новий вік, «золото» посипалося на коломиян як з рогу достатку. При цьому в самому райцентрі ось вже кілька років футболом і не пахне…

Коштовний метал возять на Покуття периферійні колективи. Спочатку зблиснув ФК «Королівка». Згодом три роки поспіль не було рівних «Дельті» з Гвіздця. Торік на широку дорогу вийшли «опришки» з 5-тисячного Печеніжина, батьківщини Олекси Довбуша. Щоправда, назвати їх нащадками відомого ватажка буде неправильно, оскільки провідні партії у складі майбутніх чемпіонів виконували варяги.
Ставка на приїжджих футболістів до певної міри була вимушеною. Печеніжинці пропустили минулий сезон, а отже комплектувалися з нуля. Кращі місцеві кадри вже були розібрані. Гравці з розформованих «Дельти» і «Княгинина» рушили переважно у городенківському напрямку. «Селекцію» печеніжинці проводили на Тернопіллі і Буковині. А коли в перерві між колами несподівано довелося латати кадрові діри, на «підмогу» прийшла Львівщина.
Звичайно, не обійшлося без певного, щасливого для команди, збігу обставин. Ну хто, скажіть, міг спрогнозувати настільки нестабільну гру яремчанських «Карпат»? На проміжному фініші розрив між «одноклубниками» складав усього три пункти. Здавалося, яремчанці надолужать втрачене, тим паче після впевненої перемоги над конкурентом у півфіналі кубка області, але…
Перемога печеніжинських «Карпат» залишила двояке враження. З одного боку, варто віддати належне роботі президента клубу Дмитра Лащука, бо навіть він навряд чи сподівався саме на такий результат. З іншого… На суперкубковий поєдинок з яремчанцями печеніжинці виставили десять легіонерів. А вони як приїхали, так і поїдуть…
Р. S. В наступних числах поговоримо про т. зв. другий ешелон.

ПОДІЇ:
Четвертий кубок «Карпат»
Втративши звання чемпіона, яке діставалося їм тричі поспіль, яремчанці знову виграли Кубок Івано-Франківщини. Відзначимо, що серія з чотирьох переможних фіналів не зустрічалася в турнірі майже півстоліття. Вперше такого результату досяг у 1952-55 рр. станіславський «Спартак». Естафету у нього прийняв калуський «Хімік», що не знав собі рівних в шести сезонах (1956-61 рр.). Наблизитись до згаданих результатів вдалося тільки івано-франківському «Електрону» – три переможні фінали у 1976-78 рр.  

Треті чи перші?
Влітку під час перерви між колами два гравці печеніжинських «Карпат» – Василь Белей та Андрій Олійник перебралися до Яремчі. Фінішувавши разом з яремчанцями на третій позиції, обоє стали володарями «бронзових» нагород. Водночас за кількістю проведених матчів у складі чемпіонів – «Карпат» з Печеніжина – вони можуть дати фору багатьом з тих, хто восени кував для команди з Коломийщини медалі найвищої проби. До того ж, Олійник став кращим бомбардиром команди. І чим вони не чемпіони?

Двовладдя стало нормою
Втретє за останні чотири сезони чемпіон області був названий лише у додатковій грі. Без «золотого матчу» обійшовся лише позаминулий сезон. Нагадаємо, що у 2007-08 рр. яремчанські «Карпати» двічі обіграли «Цементник» – 2:1 і 3:0 відповідно. Відзначимо, що додаткові матчі для визначення переможця регіонального чемпіонату проводилися й раніше. Перший взагалі відбувся у далекому 1936 р. – у Калуші стрийська «Погонь» обіграла станіславську «Гурку» – 4:0 (Стрий у ті часи входив до складу Станіславівського воєводства). 

Нестабільні коломияни
«Карпати» з Печеніжина стали восьмим клубом в історії, що здобув для Коломийщини звання чемпіонів. Раніше золоті медалі для покутського краю виборювали: 1954 р. – «Іскра» Коломия, 1956 р. – «Буревісник» Коломия, 1968 р. – «Карпати» Коломия, 1991 р. – «Покуття» Коломия, 2000 р. – ФК «Королівка», 2003-05 рр. – «Дельта» Гвіздець. Представникам Коломийщини притаманна нестабільність – провівши кілька років на обласній арені, вони відходять у небуття, а ФК «Королівка» взагалі відмовився від подальших виступів одразу після здобуття чемпіонського звання. Найдовше – майже чверть століття – протримався на видноті коломийський «Сільмаш» (1970-95 рр.)  

Незамінний Раковіца
Рекордсменами за кількістю матчів у сезоні стали три Василі – голкіпер печеніжинців Раковіца, а також «тепловики» – Гундяк і Царук. З урахуванням «золотого матчу» вони виходили на футбольне поле по 30 разів. Та лише 31-річний Раковіца (на фото) провів усі поєдинки без замін. А це 2 700 хвилин (без компенсованих), тобто майже дві доби.
Рекордсмени за кількістю
проведених хвилин
Раковіца В. («Карпати» П)     2700 (30)
Павлюк Б. («Придністров’я»)     2606 (29)
Гаврилюк Р. («Карпати» П)     2600 (29)
Дронь В. («Тепловик»)     2593 (29)
Грицюк А. («Газовик»)     2581 (29)
Шатковський О. («Нафтовик»)     2569 (29)
Царук В. («Тепловик»)     2564 (30)
Михайлюк Р. («Пробій»)     2538 (29)
Федоров Д. («Снятин»)     2537 (29)
Буртник Р. («Пробій»)     2520 (28)
Примітка. В дужках вказано кількість матчів.

Двічі на одні граблі
Якщо взяти до уваги лише результати матчів між призерами турніру, то їх найкраще провели яремчанські «Карпати». Переграли яремчанці своїх конкурентів і в розіграші кубка області: печеніжинців – у півфіналі (2:2 і 3:0), «тепловиків» – у вирішальній зустрічі (3:1). І лише в матчі за суперкубок гору взяв новоспечений чемпіон (2:1). 
Яремчанці натомість недорахувалися чималої кількості очок в матчах з іншими колективами. Злими геніями для екс-чемпіонів стали клуби з Городенки, Долини і Тлумача, яких вони так і не зуміли обіграти. Ворота «Пробою» і «Нафтовика» горяни взагалі залишили «сухими» (0:0 і 0:1). Що ж до матчів з «Придністров’ям» (2:2 і 1:2), то вони стали одними з найбільш драматичних у сезоні.
У першій зустрічі в Яремчі «Карпати» вже на 8-й хвилині передували з різницею у два голи. Однак примудрилися зіграти внічию. Причому пропустили голи на 90-й і на 90+2-й хвилинах… з пенальті. В другому колі екс-чемпіони також першими досягли успіху, та знову отримали дві пробоїни під завісу матчу.
Загалом відібрати очки у призерів вдалося 11 з 13-ти клубів. «Образити» усіх трьох вдалося лише «Снятину-Євромодулю» (три нічиї). Натомість «Сокіл» і ФК «Калуш» поповнили актив лідерів по-максимуму.
Втрачені призерами очки
    КП    Т    КЯ    Р
«Нафтовик»    2    -    5    7
«Придністров’я»    2    -    5    7
«Пробій»    -    2    5    7    «Снятин-
Євромодуль»     2    2    2    6
«Галичина-
Енергетик-2»    -    -    3    3
«Ніка-Динамо»    -    -    3    3
«Бескид»    -    2    -    2
«Газовик»    2    -    -    2
«Прикарпаття-2»    2    -    -    2
«Юніор»    -    2    -    2
«Яспіль»    -    2    -    2
Примітка. Після назви команди вказано кількість відібраних (а не набраних) очок у лідерів: КП – «Карпати» П, Т – «Тепловик», КЯ – «Карпати» Я, Р – разом.

Добірку підготував Володимир Горощак



Переглядів: 1012 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]