П`ятниця, 19.04.2024, 11:54
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Вересень » 24 » Не чіпайте мову!
11:13
Не чіпайте мову!
Івано-Франківська обласна рада виступила з категоричною вимогою не допустити до розгляду в парламенті коаліційного законопроекту про мови. 

Учора на 41-ій сесії облра ди було ухвалено звернення до Президента Віктора Януковича та Голови Верховної Ради Володимира Литвина щодо недопущення внесення на розгляд парламенту законопроекту №1015-3 «Про мови в Україні».
Нагадаємо, що цей законопроект, авторами якого є народні депутати Олександр Єфремов (Партія регіонів), Петро Симоненко (КПУ) та Сергій Гриневецький (Блок Литвина), зареєстрований в парламенті 7 вересня, спричинив значне збурення в українському суспільстві. Критики законопроекту вважають, що через буцімто підтримку мов національних меншин коаліція намагається ввести двомовність в Україні в обхід Конституції.
Проти ухвалення закону «Про мови в Україні» як такого, що порушує права титульної нації та фактично є інструментом русифікації, вже висловилися багато політиків і громадських діячів. Зокрема, народний депутат від «Нашої України», член комітету ВР з питань культури і духовності Петро Ющенко каже, що цей законопроект є небезпечніший за харківські угоди щодо Чорноморського флоту Російської Федерації, і називає його «прямою загроза суверенітету України».
Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк наголошує, що проект закону про мови не відповідає Конституції. За його словами, порушуючи мовне питання перед місцевими виборами, Партія регіонів хоче підняти власний рейтинг і  зцементувати свій електорат, але «це вони не цементують електорат, це вони розколюють країну остаточно».
У зверненні облради, за який в поіменному режимі проголосували всі 66 присутніх на сесії депутатів, законопроект «Про мови в Україні» названо антиконституційним і таким, що «продовжує імперську традицію знищення української мови, запроваджену Емським і Валуєвським указами Російської імперії, а також заходами більшовицьких вождів щодо русифікації України».
«Парламентська більшість планує ухвалити нову редакцію закону про мови, який фактично спрямований не на захист державної мови, а на її зневажання і поступове знищення», – мовиться у документі. 
«Вважаємо, що зареєстрований до розгляду законопроект № 1015-3 «Про мови в Україні» – це прямий замах на суверенітет української держави і має своїм наміром через названий закон зруйнувати підвалини української державності», – йдеться далі.
У зверненні обласної ради наголошується, що «прийняття цього законопроекту може стати початком великої національної катастрофи». Тому депутати облради категорично вимагають від Верховної Ради не допустити його розгляду. «Уже саме включення його до порядку денного може послужити детонатором непередбачуваних подій, гострих конфліктів та остаточного розколу України. Не чіпайте мову!» – попереджають обласні обранці.
На випадок ігнорування їхніх вимог депутати залишили за собою право «відповідно до чинного законодавства звернутися до молоді, інтелігенції, всіх українців, яким не байдужа доля держави, взяти участь у масових акціях протесту, захистити свою національну ідентичність та право розмовляти рідною мовою».
Під час обговорення цього звернення депутати від різних політичних сил демонстрували завидну одностайність, говорили пафосні слова, цитували вірші. Не зрозуміло тільки навіщо було тратити півтори години на те, щоб одні патріоти переконували інших. Дещо затягнутий розгляд цього питання наводив на підозри, що воно, як це не парадоксально, вигідне і захисникам української мови. Адже є зайва нагода напередодні місцевих виборів продемонструвати виборцям свій патріотизм під час прямої трансляції сесії в ефірі телебачення «Галичина».
Станіслав КРУК 
 

Переглядів: 978 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]