П`ятниця, 29.03.2024, 14:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 19 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
11:10
ТРИБУНА ДЕПУТАТА
Ярослав  ДУБАС, депутат Івано-Франківської міськради, фракція ВО «Свобода»


Чому так є, і що далі?..

Наше політичне життя подібне до перекручених правил правопису або якогось коловороту, де ніби все закономірно, але логіці не піддається. Тиждень, що минув, ознаменувався значними подіями, що залишать свій слід в історії сьогоденної України, і, можливо, дадуть новий поштовх до самоусвідомлення і перетворення громадян на народ.
Подій надто багато, щоб вмістити їх в невеличку статтю, але хочу зупинитись на двох, здається, не пов’язаних між собою подіях: перша – це повторний розгін майдану з 10 на 11 грудня; друга – перевибори до Верховної Ради на п’яти округах.
В ніч з 10 на 11 грудня відбулась спроба повторного розгону Майдану і чергова спроба тиску на народні зібрання. На мене, як члена громади, найбільше враження справили той опір і єднання, які проявив народ України у ці дні. Це було щось неймовірне з точки зору національної свідомості. Здавалось, що від маленького села до обласного центру всі сказали: «Досить!». І дружно вийшли на Майдан: дідусі, бабусі, діти, онуки, батьки. Цей неймовірний дух єднання неначе нагадував нам про всі поневіряння та падіння, які пережила наша багатостраждальна і героїчна держава, а точніше її люди. І пережили для того, щоб ми зараз жили краще, були більш свідомі, самокритичні, волелюбні, вміли постояти за себе і за справедливість.
Зі сльозами на очах вся Україна спостерігала, як її діти вже в наш час жертвували собою, своїм майбутнім  за правду і свободи. Героями ставали прості люди: студенти, журналісти, робітники, які висловлюючи свою громадську позицію, стали жертвами переслідувань, сфабрикованих справ і утисків системи.
 Героями національного масштабу стала й звичайна івано-франківська сім’я пенсіонерів, які зі словами «Для Неньки» пожертвували 10 тис. гривень – всі свої заощадження для потреб Майдану, хоч самі на схилі літ із власними немочами й потребами. 
У такий час здалось, що гасло «No skigling!» реалізувалось у життя.
А тепер я хотів би повернути вас до початкових рядків статті і другої події – перевибори до Верховної Ради на п’яти округах. Здається, все закономірно, але логіці не піддається.
Відбулись перевибори, їх, напевно, будуть довго і скрупульозно рахувати, але вже від тривожних сигналів з виборчих дільниць  зрозуміло: час відліку нашої демократії і народної свідомості.
Газети та інтернет-видання рясніють повідомленнями про масштаби підкупу виборців, схеми фальшувань та шпарини в законодавстві, які дозволяють маніпулювати волевиявленням.
Продають свій голос за 300-400 грн., працюють каруселі,  міліціонери та залізничники масово шпиталізуються у відомчі лікарні, щоб там проголосувати.
 І тут хочеться запитати: хто ці люди, з яких міркувань вони діють, які їхні моральні принципи? Зараз  я б хотів говорити не про організаторів, а насамперед про виконавців, про звичайних людей, які йдуть на злочинні дії і продають свій народ,  адже, як відомо, попит породжує пропозицію.
Мене цікавить питання: якщо молода людина іде на мітинг, розуміючи загрози і небезпеки, має силу опиратись системі, чи подружжя пенсіонерів віддає останні заощадження, щоб «Ненька-Україна жила», то яким шляхом достукатись до сердець тих людей, які продаються за пайок, пляшку, декілька сотень гривень чи місце роботи і прирікають своїх дітей на ярмо рабства?..
Переглядів: 657 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]