Четвер, 28.03.2024, 22:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 23 » НАСАМПЕРЕД
11:02
НАСАМПЕРЕД
В Івано-Франківську побудують підземні переходи?

Міська влада дала принципову згоду на розроблення документації щодо будівництва у центральній частині міста кількох підземних перехідних галерей з пішохідними переходами.

Фірма «Станіславтрансбуд» хоче побудувати такі інженерні споруди  на перехрестях Привокзальної площі і вулиці Лепкого; перехрестях вулиць Дністровської – Галицької – Новгородської; пл. Ринок – пл. Міцкевича – вул. Лесі Українки – Сотника Мартинця; Вічевого майдану – вул. Незалежності – Шашкевича – Вітовського – Січових Стрільців, а фірма «Лекс Сервіс Центр» – на вулиці Незалежності від будинку № 43 до будинку № 99. Крім того, депутати міськради додали до цього списку ще кілька таких об’єктів на перехрестях з вулицями Грюнвальдською, Бельведерською і Василя Вишиваного.
У рішеннях вказано, що зазначені земельні ділянки не вилучаються з комунальної власності, а надаються для будівництва, обслуговування та ремонту інженерної, транспортної інфраструктури та об’єктів дорожнього господарства – підземних перехідних галерей з пішохідними переходами – за угодами так званої суперфікції. Ці фірми мають розробити містобудівний розрахунок забудови, отримати у департаменті містобудування і архітектури містобудівні умови та обмеження, а у відповідних організаціях – технічні умови на інженерне забезпечення проектованих об’єктів, розробити у ліцензованих проектних організаціях проекти та погодити їх у встановленому порядку і отримати в інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю документ на право виконання будівельних робіт.
Однак така ініціатива бізнесу і влади уже сприймається досить неоднозначно. Скажімо, депутат міськради Володимир Чорноус побоюється, що під час робіт з влаштування підземних пішохідних галерей може бути назавжди втрачено попередні історико-культурні шари 350-літнього Станиславова-Івано-Франківська. Крім того, це досить складні в інженерному плані роботи, пов’язані з масою ризиків – від геологічних і археологічних досліджень, перенесення існуючих інженерних мереж до можливого негативного впливу робіт на старі історичні будівлі у центральній історико-архітектурній заповідній зоні і їх руйнації. Тому ще не відомо, чи на всіх попередньо запланованих ділянках можна буде здійснювати таке будівництво в принципі. Але вже зараз окремі мешканці, представники громадськості висловлюють категоричну незгоду з такими планами будівництва підземних переходів.
Чиновники від архітектури теж досить обережні у висловлюваннях, не заперечують виникнення тих чи інших ризиків, але запевняють, що все відбуватиметься відповідно до чинних норм, правил та законодавства, і наголошують, що наразі міська влада нібито дала лише «принципову згоду» на збір необхідної інформації та розроблення відповідних проектів будівництва, які ще мають пройти всі необхідні експертизи і погодження. Все це обумовлено у рішеннях міськвиконкому та сесії міськради.
Омелян МІЛЬКОВИЧ
Переглядів: 787 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]