П`ятниця, 19.04.2024, 01:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 24 » НАСАМПЕРЕД
11:54
НАСАМПЕРЕД
Новому поколінню – нові технології

У Івано-Франківську з’явиться перший дитячий садок, зведений за проектом підвищеної енергоефективності із застосуванням елементів так званого «пасивного будинку». Наразі розроблений проект проходить експертизу. Сучасну споруду вже у цьому році розпочнуть зводити у селі Крихівці Івано-Франківської міськради. Темпи будівництва і термін здачі дитсадка у дію в подальшому залежатимуть лише від вчасного фінансування у повному обсязі.

Будівництво нового сучасного дитсадка за принципом т.зв. «пасивного будинку» у Крихівцях міська влада Івано-Франківська анонсувала вже давно. Тоді сподівалися на фінансову підтримку у його спорудженні закордонних донорських організацій. Але, на жаль, з цим так і не склалось. Міністерство регіонального розвитку, до якого Івано-Франківськ звернувся з проханням співфінансувати реалізацію цього пілотного проекту, містові у цьому теж відмовило. З’ясувалося, що зведення споруди за принципом «пасивного будинку» порушувало б чинні державні будівельні норми. Все це призвело до того, що від ідеї «пасивного будинку» довелося відмовитися.
Але не зовсім, – каже головний інженер міського управління капітального будівництва Микола Халак. За його словами, спроектували «будівлю підвищеної енергоефективності». При будівництві дитсадка використовуватимуть сучасні утеплювальні матеріали класу енергоефективності «А», встановлюватимуть вікна підвищеної теплоізоляції. У приміщенні буде застосована так звана декуперація повітря. При вентиляції тепле повітря з нього не викидатиметься через вентиляційні канали одразу назовні, а спершу використовуватиметься для попереднього підігріву повітря, що входить у приміщення. Довкола будівлі дитсадка буде створено контур, який не матиме так званих містків холоду.
За словами М.Халака, такі проекти застосовуються у Німеччині. Теплоефективність споруд досягається шляхом усунення всіх так званих містків холоду. Зводять суцільну коробку головної споруди, а все решту – балкони, лоджії, сходові марші – роблять приставними, з власними фундаментами, відокремлено від неї. Так утворюється відповідний контур. При цьому вся будівля – без будь-яких архітектурних надмірностей, фасадних виступів, ніш, карнизів тощо, які потім важко утеплити, забезпечивши необхідну цілісність утеплення.
За таким принципом будуватимуть і Крихівецький дитсадок. Загалом він розрахований на 90 місць. Передбачено три старші групи по 20 і дві молодші – по 15 дітей. Наразі у міському бюджеті вишукали кошти лише на початок робіт. Додаткові кошти на спорудження дитсадка обіцяє залучити сільська рада. Тож темпи будівництва і термін його здачі у дію залежатимуть лише від вчасного фінансування і у повному обсязі.

Іван ГІРАК

Переглядів: 823 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]