П`ятниця, 19.04.2024, 22:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 20 » НАСАМПЕРЕД
12:05
НАСАМПЕРЕД
Світять, та не гріють,
або  Чому КП «ЄРЦ» купує енергозберігаючі світильники у Харкові, а не у місцевого держпідприємства? 



У кінці листопада «Єдиний розрахунковий центр» розпочав реалізацію програми встановлення енергозберігаючих світильників, яка передбачає поетапну заміну систем освітлення сходових кліток у багатоповерхівках міста. Це, за словами комунальників, дозволить не тільки зменшити розмір квартплати для мешканців будинків, а й знизити загальне енергоспоживання. А для звершення своїх благородних  намірів «ЄРЦ» закупив світлодіодів на 200 тисяч гривень. Але як партнера місцеве комунальне підприємтво чомусь обрало харківську приватну фірму, хоча «під боком» мало і свого «рідного» виробника аналогічної продукції – ВО «Карпати».
Не злякало комунальників ні гучне загальноприйняте прикарпатське гасло «Свій до свого по своє», ні порівняно гірша якість світильників харківського виробника. У «ЄРЦ» пояснюють, мовляв, причини такого вчинку обгрунтовані: івано-франківські світильники майже вдвічі дорожчі. ВО «Карпати», своєю чергою, переконує: ціни на їхню продукцію, якими оперував «Єдиний розрахунковий центр», перекручені і взяті «зі стелі», а не безпосередньо у держпідприємтва.
Отож, чому все-таки харківські світильники припали до душі місцевим комунальникам більше за івано-франківські, з’ясовував «ЗК».


Свій не до свого

Енергозберігаючі технології для житлово-комунального господарства на Прикарпатті з’явилися ще у 2010 році. Зачинателем виробництва енергозберігаючих пристроїв  було саме ВО  «Карпати», яке у тому ж таки 2010 році понад тисячу світлодіодних світильників власного виробництва встановило у багатоповерхівках кількох колишніх «жеків».
Тоді ж таки, аби продемонструвати наочно свій товар з перспективою майбутньої співпраці, «на екскурсію» до себе ВО «Карпати» запросило і представників КП «ЄРЦ». На той час «Єдиний розрахунковий центр» перебував ще в досить невизначеному статусі, але вже у 2011 році підприємство почало керувати комуналкою Івано-Франківська від «а» до «я», а отже, стрімко набирати обертів у роботі.
І от кілька місяців тому у «ЄРЦ» справа дійшла і до зміни систем освітлення  на сходових багатоповерхівок. Але як бізнес-партнера для співпраці комунальне підприємтво обрало не старе добре ВО «Карпати», а іншого виробника – харківську фабрику СУ-24 «Світло України».
Керівництво прикарпатського держпідприємства не на жарт обурилося такій «підніжці» з боку місцевих комунальників.
«Ми – виробник, який створює у місті робочі місця, платить податки, наповнює  бюджет, – коментує ситуацію головний конструктор ВО «Карпати» Олексій Верховцев. – Але комунальне підприємство «ЄРЦ» чомусь не вважає за потрібне співпрацювати з регіональним виробником і закуповує світлодіоди аж із протилежного кінця України. Відповідно усі податки з цієї оборудки осіли у бюджеті Харкова, хоча могли б піти на місцеві потреби».
Крім того, кажуть на держпідприємстві, світильники виробництва «Світло України» складаються з більшої кількості елементів, ніж «карпатські», отже, такі світлодіоди менш надійні.   

Справа – у «ваттах»

У «ЄРЦ» кажуть, що за світильниками подалися аж на схід України не з принципу і не з особистої зацікавленості. Просто світлодіоди івано-франківського виробника були комунальному підприємству не по кишені.
«Коли у кінці літа я шукав постачальників для програми встановлення енергозберігаючих світильників, я в першу чергу поцікавився виробниками у місті Івано-Франківську і, зокрема, продукцією ВО «Карпати», – розповідає  координатор програми, спеціаліст КП «ЄРЦ» Андрій Грималюк. – У мене на руках був прайс-лист їхньої продукції, і скажу відверто, ціна мене не задовольнила відразу: лампа потужністю у 8,8 Вт коштує 340 гривень. У харківській фірмі я придбав світильники потужністю 7 Вт, але за ціною 210 гривень. Різниця, як бачите, досить суттєва».
Але на підприємстві ВО «Карпати» переконують: інформація про ціни, яку оприлюднив «ЄРЦ», не об’єктивна.
«ЄРЦ» стверджує, що наші світильники набагато дорожчі, ніж ті, які вони закупили,– стверджує Олексій Верховцев. – Так, у нас є світильники і за 340 гривень, але їх використовують для освітлення цілих холів, а не сходових площадок. Для цього достатньо світильника у 4,4 Вт, а його ціна у нас 178 гривень».
Натомість Андрій Грималюк впевнений, що світильник, меншою за 7 Вт потужністю, не здатен якісно освітити сходову.
«Я з цього питання консультувався з експертами і дійшов висновку:  аби забезпечити нормальне освітлення в коридорах і сходових багатоповерхівок, світильники повинні мати споживчу потужність не меншу, ніж 7 Вт. А 4,4 Вт – це дуже мало. Ми у «ЄРЦ» вважаємо, що цього недостатньо і крапка».

Не для себе стараємось

Щодо «податкової солідарності», то, каже Андрій Грималюк, «ЄРЦ» працює в першу чергу для мешканців, а не для податкової.
«Більшість громадян абсолютно не хвилює, у який бюджет пішли податки від нашої угоди, їх хвилює, аби платити менше тих податків з власної кишені. Ну і, звичайно,  щоб лампи на їхніх сходових горіли. Так, формат виконання у ВО «Карпати» і у «Світла України» дещо відрізняється: тут харківський виробник трохи позаду. Але суть світильника в тому, щоб він світив і не ламався. І харківська фірма, і місцевий виробник дають однакову гарантію від поломок  – 3 роки. То який сенс в тому, щоб  закуповувати світильники за вищою ціною, якщо гарантований термін їх роботи однаковий?».
У «ЄРЦ» також додають, що із «Світлом України» планують співпрацювати і надалі, і вже навіть встигли укласти негласну домовленість.
«Ми, звичайно, хотіли б співпрацювати і з регіональними підприємствами, – каже Анрій Грималюк. – Для нас не грає ролі приватна це структура, чи державна. Головне, щоб було підходяще для «ЄРЦ» співвідношення ціни і якості. А сьогодні, на жаль, у місцевого виробника цього ми не спостерігаємо».     
Отже, аби між івано-франківськими підприємствами «зав’язалася» співпраця, або ж у «ЄРЦ» повинні переглянути встановлені норми щодо освітлення сходових, або ж ВО «Карпати» повинно дещо знизити ціни на продукцію. Але на даний час міські багатоповерхівки прогнозовано і надалі освітлюватиме харківська фабрика.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 976 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 test  
0
Тупа статейка

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]