Субота, 20.04.2024, 05:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 6 » НАСАМПЕРЕД
15:22
НАСАМПЕРЕД
Як зберегти гроші?

Найгіршим вибором щодо цього, поза сумнівом, є різноманітні домашні схованки. Вони не забезпечують грошам жодного нормального захисту. Не кажучи вже про те, що кошти, які не приносять прибутку, неминуче знецінюються. Чому, запитаєте ви? Тому, що є постійне зростання цін та інфляція. Водночас важливо, щоб ваші гроші активно працювали на вас.


Багато хто пробує захистити кошти шляхом обміну гривні на долари. «Всі міняють, і я поміняв» – найпоширеніший аргумент такої поведінки наших співгромадян.
Цим і користуються горе-ділки. Вони спочатку скуповують долари, потім штучно розкручують ажіотаж навколо курсу, підганяючи людей, мовляв, купуйте американську валюту зараз, нехай і за підвищеною ціною, адже завтра буде ще дорожче.
Найбільш абсурдне фінансове рішення, яке часто приймають наші люди – це купувати долари за гривню, а після цього ховати їх десь вдома, підсвідомо вважаючи: мовляв, американська валюта – «тверда», вона не знеціниться. Хоча й стійкість гривні при цьому питань не викликає. Знову ж таки, кому вигідні всі ці перепродажі? Нікому, окрім ділків тіньового валютного ринку.
Зупинити цих валютних спекулянтів покликані нові методи захисту заощаджень громадян, що ініціює Національний банк України.
Однією із найвигідніших альтернатив збереженням «під матрацами», купівлі доларів чи іншої валюти має стати так званий індексований депозит. Це сучасний фінансовий механізм, який нещодавно розробив Нацбанк спільно із Міністерством фінансів. Його суть наступна. Ви йдете до банку і вносите на депозит гривню. При цьому укладається договір, в якому зазначається, що коли термін дії депозиту закінчується, то отримані за вкладом відсотки будуть перераховані згідно із курсом долара до гривні на цей день. Гарантом такої угоди виступає Міністерство фінансів України.
Кожна сторона-учасник цієї угоди отримує від неї свої переваги. Громадянин знає, що його кошти знаходяться у захищеному місці, в банку, приносячи прибуток. А головне – він перестає хвилюватися щодо того, яким же буде курс гривні до долара завтра чи через півроку, адже знає, що саме за цим співвідношенням йому і віддадуть вклад. Після закінчення терміну депозиту громадянин, звичайно, може укласти новий договір – якщо він буде задоволений попереднім результатом.
Вигідна ця операція і банківській установі, яка отримує оборотні кошти. Під індексовані депозити вона зможе отримувати додаткове фінансування НБУ. Цей фінансовий інструмент певною мірою нагадує собою багатовалютний депозит, що його вже досить давно пропонують своїм клієнтам деякі банки.
Нарешті, свою користь від цієї операції має і держава, яка може розраховувати на заощадження населення як на ще одне джерело додаткових фінансових запозичень.
Нарешті, у виграші від цих всіх нововведень і все українське суспільство. Першим їхнім безсумнівним плюсом є те, що наша економіка тільки виграє від зменшення доларизації, адже вона стане менш залежною від світової фінансової кризи. Другим – збільшення кількості та якості фінансових механізмів для збереження своїх заощаджень, якими користується населення. У розвинених країнах Західної Європи люди тримають у державних цінних паперах від 6 до 10 відсотків заощаджень. Ось тепер і наші громадяни поступово навчаються управляти своїми фінансами, використовувати різноманітні ринкові механізми з метою отримання максимального прибутку.
Микола КОВАЛЬЧУК


Переглядів: 676 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]