Вівторок, 23.04.2024, 14:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Серпень » 9 » НАСАМПЕРЕД
12:52
НАСАМПЕРЕД
Встати, суд іде!
В Івано-Франківську формують   суд присяжних




Напевно,  неодноразово вам доводилося бачити у фільмах, в основному американських, як відбувається засідання суду. Коли справа стосується тяжких злочинів, то і адвокат, і прокурор звертаються до останньої інстанції – суду присяжних, котрі й вирішують, яку міру покарання призначити обвинуваченому. До їхньої думки прислухається навіть суддя.
Пригадайте хоча б фільм «12 розгніваних мужчин», де на початку судового засідання тільки один присяжний сумнівався у вині підсудного. Втім, до кінця засідання думки суддів кардинально змінилися. Напевно, не випадково автори фільму вибрали й гасло до фільму «Життя у їхніх руках – смерть на їхній совісті».


Вже зовсім скоро така практика буде запроваджена і в Україні. Новий Кримінально-процесуальний кодекс, прийнятий Верховною Радою в ніч на 13 квітня, набирає чинності 20 листопада. Відтепер вводиться  у кримінальне діловодство поняття суду присяжних. Суд, відповідно до нововведень, буде вершитися п'ятьма засідателями, два з яких судді, три – цивільні особи. Така форма правосуддя застосовуватиметься щодо осіб, які вчинили тяжкий злочин. І де у реченні «засудити не можна помилувати» ставити кому, будуть вирішувати саме присяжні. До речі, поняття присяжних в історії українського судочинства існувало ще у 17 столітті. Згодом залишилися тільки народні засідателі.
Присяжні можуть бути присутніми на суді тільки у тому випадку, якщо цього попросить сам підсудний. Вершителями людських доль стануть прості громадяни. Спеціалісти стверджують, що таким чином зможуть набути певних навиків судочинства навіть випускники юридичних вузів.
Наразі Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області звернулося до міськвиконкому з проханням сформувати та затвердити список із тридцяти присяжних. Тут, так само, як і в міськвиконкомі, сподіваються, що набереться необхідна кількість охочих. Присяжні обов’язково повинні досягнути тридцятирічного віку, бути громадянами України та постійно проживати в Івано-Франківську.
До речі, присяжних у суди набирають не тільки в нашому місті. Як повідомив завідувач сектором матеріально-технічного та господарського забезпечення, організації діяльності служби судових розпорядників Територіального управління Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області Володимир Сушко, у кожному районному суді їх має бути по п'ятнадцять осіб, і тільки в Івано-Франківську, Калуші та Коломиї – по тридцять.
Роботи для присяжних не буде аж надто багато, оскільки, за словами пана Сушка, в Івано-Франківську протягом року може розглядатися всього дві-три справи, у яких передбачено довічне ув’язнення. Втім, поки що за останні роки у судовій адміністрації не пригадують розгляду справ із таким терміном позбавлення волі.
На час виконання присяжними своїх обов'язків по здійсненню правосуддя на них поширюються гарантії незалежності і недоторканності професійних суддів: при здійсненні правосуддя вони не залежні від будь-якого впливу, нікому не підзвітні і підкоряються тільки закону. Зрештою, вони нічого не втрачають, адже їм буде нараховуватися виплата у розмірі денної зарплати на основному місці роботи.
Згідно із статтею 59 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» народними засідателями та присяжними не можуть бути громадяни, які визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними, мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків народного засідателя чи присяжного, а також ті особи, які мають не зняту чи не погашену судимість. До числа присяжних не можуть бути зараховані народні депутати, члени Кабміну, судді, прокурори, працівники органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, адвокати, нотаріуси. Встановлено також вікове обмеження – від 30 до 65 років.
Подати заяви для включення до списку присяжних можна до 25 серпня  за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 21, каб. 216 (з 14.00 до 17.15). До заяви додаються: копія паспорта, довідка про несудимість, медична довідка про можливість виконувати обов’язки присяжного.

Володимир Бодак
Переглядів: 982 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]