П`ятниця, 29.03.2024, 00:47
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 13 » НАСАМПЕРЕД
11:10
НАСАМПЕРЕД
Перемога не зовсім видна



Закон «Про засади державної мовної політики», скандально ухвалений 3 липня, збурив українське суспільство. Особливо на національно-свідомій Івано-Франківщині. Депутати рад різних рівнів Прикарпаття ухвалювали звернення до керівництва держави, вимагали від президента ветувати закон та погрожували не виконувати його на території області, а партійні і громадські активісти вигадували нестандартні методи протесту.


Так, в Івано-Франківську минулої середи «свободівці» організували театралізоване відрізання зрадникам мови свинських язиків. Увечері того ж дня молодь за підтримки міського голови виклала з тисячі свічок напис «Українська мова» та великий тризуб перед приміщенням ОДА. А в четвер відбулася інсценізована акція буцімто за надання гуцульській говірці статусу бодай районної.
«Гуцули на акції вімагали, аби до них дослухалися районна, обласна та вкраїнська влада і її мужі, абис знала і виділа, шо з гуцулами тоже тре’ рахуватисі.
І якшо вони сі дозволяют в там тій Україні такево робити, то ми теж хтіли таке мати, але своє», – сказано у прес-релізі «гуцулів і пастухів», які привели з собою навіть козу.
Тим часом під Українським домом у Києві продовжила свою роботу позачергова сесія міськради, що розпочалася напередодні під «білим домом» у Франківську. У четвер вранці до столиці з ініціативи міської ради прибуло два автобуси з депутатами, громадськими активістами та журналістами, загалом понад сотнею осіб. Вони, до речі, стали першою масовою регіональною хвилею підтримки київським мітингувальникам. Міський голова Віктор Анушкевичус заявив, що Івано-Франківськ повністю солідарне з усіма свідомими та небайдужими українцями у прагненні не допустити підписання закону «Про засади державної мовної політики».
А п’ятничного вечора до підтримки захисників мови долучилася церква. На Вічевому майдані в обласному центрі відбувся молебень на захист української мови та мітингувальників, що протестують проти двомовності. Організатор дійства – секретар міськради Руслан Марцінків наголосив, що вся Україна зараз потребує Божої помочі, а спільна молитва має неабияку силу…
У наступні дні протестні акції стали стихати або ж припинилися зовсім. Верховна Рада пішла на канікули, закон залишився не підписаним головою парламенту. Лідер об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк заявив про перемогу, народні депутати припинили голодування. Збурення мовним законом в суспільстві потроху влягаються, незважаючи на те, що подальший розвиток ситуації вилами по воді писаний.
Лише в столиці з десяток незгідних, підтримуваних українськими письменниками і окремими нардепами, продовжують голодувати перед Українським домом. Серед них – троє мешканців Прикарпаття: Олена Данилів з Болехова, студентка Києво-Могилянської академії Ольга Довганюк та екс-голова Долинської РДА Петро Шкутяк з Івано-Франківська. П.Шкутяк, який, до речі, є головою оргкомітету голодувальників, у телефонній розмові підтвердив нашому кореспонденту, що парламенту висунуто ультиматум: до 12.00 13 липня відмінити ухвалений закон про мови. А інакше голодувальники продовжуватимуть свій протест, розширивши вимоги до влади, допоки дозволятиме здоров’я.   
Як все це закінчиться – прогнозувати важко. Загалом мовні протести, хоч і мали швидку реакцію та певний рівень креативу, масовістю не відзначилися. Можливо, це є свідченням того, що народ сприймає здійняту «мовну хвилю» за такий собі передвиборчий піар, вигідний як владі, так і опозиції. Президент же заявив, що прийме рішення щодо закону «Про засади державної мовної політики» лише після його ретельного фахового аналізу та експертних висновків. Від того, чи зважить Віктор Янукович на численні звернення заветувати скандальний закон, чи ні, за великим рахунком залежатиме, яким курсом надалі піде Україна – демократичним європейським чи авторитарним російським.
Тарас ТКАЧУК    


Переглядів: 860 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Alexander  
0
BS low - rationality high! Really good awnser!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]