П`ятниця, 19.04.2024, 17:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 9 » Над прірвою
13:38
Над прірвою
ЖКГ рятуватимуть бюджетними коштами та приватними інвестиціями

Після п’ятирічної перерви відновила свою роботу колегія управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, яка відтепер збиратиметься раз на квартал, а за потреби й частіше. 

Комплексний підхід
За словами заступника голови облдержадміністрації Руслана Гусака, держава вже усвідомила, що житлово-комунальне господарство стоїть на межі прірви і буде виділяти кошти на реалізацію конкретних програм в цій галузі. В 2009 році на розвиток ЖКГ область вперше отримала 7 млн. грн. зі стабілізаційного фонду уряду. «Могло бути й більше коштів, але не було конкретних програм для їхнього освоєння. Тому зараз необхідно писати і подавати на розгляд проекти для реалізації у 2011-2012 роках», – наголосив Р.Гусак.
«Проекти мають бути ефективними. До всього має бути фаховий, системний і комплексний підхід», – заявив начальник управління ЖКГ ОДА Олександр Дерев’янко. Він також повідомив, що вже напрацьована комплексна програма реконструкції й капремонту гуртожитків, чого раніше не було. На її реалізацію виділять 15 млн. 700 тис. грн.
Наступного року, за словами О.Дерев’янка, пріоритетними щодо фінансування будуть ремонти й заміна ліфтів, програми об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та «Програма енергоефективності області на 2010-2014 рр.», мета якої – зменшити витрати енергоносіїв на 30%. До речі, виконавцем організаційних заходів для реалізації цієї програми буде відновлене обласне комунальне підприємство «Західбудсервіс», яке проводитиме енергоаудит в бюджетних установах, попередні техніко-економічні обгрунтування та передпроектні роботи.
«Перший заступник міністра ЖКГ Григорій Семчук дав слово, що в області реалізовуватиметься пілотний інноваційний проект, – повідомив О.Дерев’янко. – Який саме – ще не визначено. Всі інноваційні проекти можна об’єднати в один задля найбільшого ефекту. Я мрію, щоб в Івано-Франківську на котельні з когенераційною установкою на вулиці Довгій встановити теплові насоси. Це був би суперпроект. Цілодобове гаряче водопостачання в цьому мікрорайоні і вдвічі, а то й втричі дешевша електроенергія. Або заміна всієї системи теплопостачання в мікрорайоні «Пасічна» і в кожному будинку – індивідуальний тепловий пункт».

Борги б’ють рекорди
Поки теплова модернізація будівель та зменшення споживання тепла лише у планах, підприємства комунальної теплоенергетики області б’ють рекорди з боргів за спожитий природний газ.
«Загальна сума заборгованості підприємств теплоенергетики області перед ДК «Газ України» з врахуванням боргів попередніх періодів становить 99,6 млн. грн. Це рекордна сума за всі роки», – поінформував заступник начальника УЖКГ ОДА Юрій Басараб. Він також зазначив, що з початку опалювального сезону  використали 93,5 млн. кубометрів газу на 139,7 млн. грн., з яких вдалося сплатити 124,3 млн. грн. Але 29,9 млн. грн. зарахували як оплату за газ, спожитий торік. Тому рівень розрахунків за газ склав 68%, а заборгованість становить 45,4 млн. грн. Найбільшими боржниками є ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» (86,4 млн. грн.), Калуське КП «Водотеплосервіс» (7,9 млн. грн.) та Надвірнянське КП «Руднєватеплоенерго» (723,4 тис. грн.).
Не все гаразд на комунальних підприємствах і з виплатою заробітної плати. Наразі, за словами Ю. Басараба, вони боргують працівникам 149 тис. грн. Найбільші борги в івано-франківських ЖЕО №3 і №6, на «Рогатинводоканалі» та Косівському ЖТКО і Калуському «Зеленбуді», які зараз перебувають в стадії ліквідації чи банкрутства.
«Наша колегія проходить в дружній обстановці. Я добре розумію проблеми комунальників. Але дуже важко їх пояснювати не комунальникам на найвищому рівні. Навіть якби ці питання розглядалися на колегії ОДА, яку проводить Михайло Вишиванюк, після цього могли б «полетіти голови», – застеріг підлеглих начальник УЖКГ ОДА.
Стах Мірчук
        
Переглядів: 923 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]