П`ятниця, 29.03.2024, 10:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Серпень » 9 » НА КОНЯ
10:13
НА КОНЯ
Вчимося крос-культурності

Цьогорічний фестиваль "Карпати-арт" не обмежився тільки концертами.

Куратор проекту Ігор Прокопюк організував не лише сценічну роботу,  а й групову. Тренінги, що проводились у рамках фесту, зацікавили і професійних музикантів, і людей, які не мали відношення до музики, адже порушували вони тему взаємодії в камерному музикуванні і взаємодії між людьми загалом.
У практиці Ігоря Прокопюка – індивідуальна робота з клієнтами та ведення груп особистісного росту. Ігор – базовий консультант у методі позитивної психотерапії, тренер об’єднання "Центр особистого розвитку та соціальної аналітики", автор програми "Реалізація", соціального проекту "Психотерапія і суспільство".
"На моє глибоке переконання, групова робота над будь-якою темою, раціональною чи чуттєвою, потребує рівноцінної участі кожного з учасників, – розповідає Ігор Прокопюк. – Потрібно, щоб кожен з учасників міг рівною мірою долучитися до думання, до відчування та отримати максимум для себе. А традиційні варіанти – вони цього не дають. Є аудиторія, є лектор. Лектор говорить – аудиторія сидить, нічого не робить, нудиться, спить на кріслах. В кращому випадку – дають якийсь час на запитання. Людина не може так-от зорієнтуватися. А от такий процес дозволяє більшою мірою долучитися, висловитися, пояснити свою позицію, вислухати позиції інших. Це дуже важливий момент. Це в позитивній психотерапії називається кроскультурністю. В кожного з вас є свій життєвий досвід, в кожного різний, кожен прожив зовсім інше життя. Коли ми маємо змогу почути кожного, ми можемо таким чином доторкнутися до цих життєвих досвідів і отримати настільки широку картину. Не чути когось одного, або перебувати тільки в собі, а подивитися на кожного, відчути щось близьке, побачити оцю багатогранність. Я вважаю, що це теж дуже важливий фактор власне з питань взаємодії між людьми. Мабуть, мало що може ще так проілюструвати."
Тренінг, який проводився на відкритті фестивалю, розглядав взаємодію між людьми загалом. Він організовувався так, щоб участь кожного з відвідувачів була комфортною та вільною. Ставилась єдина вимога – говорити в першій особі однини ("Я"). Діяло правило "пасу" (тобто на поставлене запитання учасник міг відмовитись давати відповідь) та правило відкритих дверей, яке дозволяло припинити участь у тренінгу в будь-який момент.
Тренінг тривав майже дві години. Учасники по черзі відповідали на поставлені організатором запитання (Як я себе зараз почуваю? За що собі дякую? Чого я зараз хочу? Що для мене є найважливішим і що є найскладнішим у взаємодії між людьми? Який я можу зробити перший крок для того, щоб отримати бажаний результат? Кому я хочу зараз  подякувати? ). Такі відкриті семінари, як стверджує Ігор Прокопюк, допомагають зрозуміти взаємозв’язок між думками і життєвими проявами, самостійно  виявити і змінити установки "нещастя" на мислетворення здоров’я і успіху, зрозуміти власні потреби та підвищити свою самооцінку.
Ірина ГОЛОВЕНКО
Переглядів: 801 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]