П`ятниця, 19.04.2024, 13:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 15 » НА КОНЯ
11:00
НА КОНЯ
Сьогодні ведучий рубрики «Мій Івано-Франківськ», заслужений журналіст України Роман Фабрика запросив до перед’ювілейної розмови головного поштмейстера не тільки обласного центру, але й усього Прикарпаття, керівника Івано-Франківської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» Михайла Миколайовича Саковського.
Він народився у Чорнолізцях Тисменицького району. Трудову діяльність розпочав на посаді електромонтера міської телефонної мережі. Служив в армії. Водив потужний бронетранспортер. Здобув вищу освіту в Одеському електротехнічному інституті зв’язку ім. О. Попова. Був головним інженером, начальником Тисменицького районного вузла зв’язку. А згодом очолив і районний вузол поштового зв’язку. У 2004 році його призначили директором Івано-Франківської дирекції УДППЗ «Укрпошта». Михайло Миколайович Саковський – заслужений працівник сфери послуг України, Почесний зв’язківець України, член-кореспондент національної Академії зв’язку України.


Візитівка міста — поштамт

Народився я у багатодітній  селянській  сім’ї. Був сьомою дитиною. Не знаю чому, але коли вже був у шостому класі «крутився» біля сільського кіномеханіка. Згодом навчився демонструвати кінофільми, брався конструювати, ремонтувати простенькі радіоприймачі, телефонні апарати… І навіть моя перша замітка в районній газеті розповідала про сумлінну багаторічну працю нашого поштаря. Журналістом не став, але цією стежкою пішла моя молодша донька — Оксана.
…Минали роки, прилітали й відлітали у вирій  мої улюблені птахи журавлі, а я й насправді міцно поєднав дитячі захоплення, уподобання з серйозним навчанням, з основною трудовою діяльністю у своєму житті.


Поштовий зв’язок дуже важливий елемент структури не тільки міста, краю, але й інфраструктури суспільства. Сьогодні все частіше звучить ювілейна цифра «350». Такий вік нашого міста. То ж хочу, можливо, не вперше, повідомити, що нині в Івано-Франківську послуги поштового зв’язку надають 19 відділень, в тому числі чотири в приміських селах – Вовчинцях, Крихівцях, Угорниках і Хриплині. Мешканців і гостей міста обслуговують понад 100 листонош, 60 начальників та операторів поштового зв’язку. Щоденно вони обробляють більше шістнадцяти тисяч одиниць письмової кореспонденції, понад тисячу різноманітних посилок, 500 грошових переказів. Листоноші Івано-Франківська щодень доставляють передплатникам 14 тисяч примірників періодичних видань, більш як двом тисячам пенсіонерів приносять пенсію та соціальні допомоги. І тут хотів би наголосити, що на якість доставки пошти споживачам впливає стан абонентського господарства. Нині воно на 60% поламане або відсутнє. Є чимало нарікань на стан освітлення вулиць, під’їздів, на реєстрацію приватних підприємств не за місцем знаходження. В результаті поштар не знає куди доставити письмову кореспонденцію від податкової служби, антимонопольного комітету, обленерго, судів тощо.
Ну, а стосовно такого вічного питання, як відсутність поштових скриньок у багатоповерхових будинках, то це питання не до нас, не до поштовиків. Бо поштові скриньки це «парафія» ЖЕО. Ми часто піднімаємо цю проблему, але зрушень мало. Якби навіть у під’їздах були встановлені важкі, чавунні скриньки, то місцеві вандали, дорослі і малі, неодмінно їх поламають.
Щиросердечно хочу визнати, що в останні роки обсяги передплатних видань, та й поштових відправлень знизилися. Пояснення відоме — поява новітніх технологій, електронної пошти, мобільного телефонного зв’язку і т.д. Власне через це і впали наші доходи від письмової кореспонденції. Але власноруч написані листи ще довго будуть доставляти наші листоноші, а також поштарі інших держав планети.
А вдаючись в історію діяльності пошти в колишньому Станіславові, то нагадаю, що пошта у нашому місті була створена у 1830 році. Телеграфний зв’язок запрацював у 1850. У 1894 році почала діяти перша телефонна станція на 12 номерів. У 1939 ця цифра становила уже понад 800 номерів. Приміщення нинішнього поштамту  побудовано у 1938 році в стилі конструктивізму. В різні роки його розширювали, а з наближенням ювілею міста наша дирекція за власнні кошти виконала якісний ремонт центральної зали поштамту, який є візитівкою обласного центру. В останні роки проведено ремонти відділень поштового зв’язку №5 (вул. Чорновола), №6 (вул. Симоненка), №26, що на вул. Гетьмана Мазепи.
Завершуючи свій короткий екскурс в поштову історію Івано-Франківська, хочу повідомити, що до ювілею міста ми замовили в Києві поштову марку і конверт із зображенням ікони «Матері Божої ласкавої  Станіславівської», а також поштовий конверт з портретом засновника міста графа  Андрія Потоцього.
Переглядів: 732 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]