П`ятниця, 29.03.2024, 13:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Червень » 24 » На Грюнвальдській буде свято
13:42
На Грюнвальдській буде свято
18 липня в рамках відзначення 600-ліття Грюнвальдської битви відбудеться свято вулиці Грюнвальдської. Організатор святкування — управління освіти та науки міськвиконкому. До участі в ньому  планується залучити широке коло громадськості, творчі колективи міста, працівників закладів освіти та культури обласного центру. Не будуть осторонь й комунальники, які мають гідно підготувати вулицю до свого свята.

Як повідомив головний інженер міськжитлокомунгоспу Микола Ковальчук, вчора розпочався ремонт вулиці Грюнвальдської. Старий асфальт зрізатимуть дорожньою фрезою і настелятимуть новий. А ось на належне впорядкування скверів та пішохідних алей на вулиці Грюнвальдській, за словами пана Ковальчука, грошей наразі нема. Взагалі так видається, що обсяг робіт, який зараз треба виконати, не був запланований, і якби не 600-ліття Грюнвальдської битви, на Грюнвальдській вулиці лише б залатали ями. Хоча капітальний ремонт цієї вулиці та благоустрій пішохідних зон планували здійснити ще в 2000 році в рамках комплексної реконструкції центральної частини міста.
Назву «Грюнвальдська» новій міській вулиці присвоїли в 1910 році на честь 500-річчя перемоги у битві під Грюнвальдом об’єднаних військ Королівства Польського та Великого князівства Литовського над військами Тевтонського ордена 15 липня 1410 року. Саме ця перемога  розхитала велич Тевтонського ордена і відкрила шлях до створення польсько-литовської держави  та пробудження національної ідентичності народів Східної Європи. А серед будинків, які зараз є на  Грюнвальдській вулиці, особливу увагу привертає так званий будинок дирекції залізниць під № 11, де з січня до травня 1919 року розташовувався секретаріат Західно-Української Народної Республіки. Згодом довший час його використовували як адміністративний будинок, а зараз тут розташовуються суд, прокуратура та управління юстиції, тому цей будинок ще називають палацом правосуддя.
Вважається, що вулиця Грюнвальдська ніколи не міняла своєї назви. Однак краєзнавець Михайло Головатий каже, що під час німецької окупації теперішні вулиці Грушевського та Грюнвальдська мали одну назву – вулиця Губернаторська. А краєзнавець Володимир Полєк у своїй книзі «Вулицями та майданами Івано-Франківська» писав, що за часів ЗУНР Грюнвальдська називалася вулицею імені Григорія Сковороди, хоча насправді так називалася теперішня вулиця імені Льва Толстого, яка відгалужується від Грюнвальдської і фактично на якій розташовані будівлі теперішніх готелю «Аускопрут» та палацу правосуддя.
Левко Кутинський
Переглядів: 938 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]