П`ятниця, 29.03.2024, 16:34
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 13 » МІСТО
12:19
МІСТО
Декларації мрій
Міськрада ухвалила бюджетна 2014 рік та ряд програм соціально-економічного і галузевого розвитку Івано-Франківська

Минулого четверга розпочала свою роботу 41-а сесія Івано-Франківської міської ради. За відсутності міського голови, який перебував на лікарняному, її відкрив секретар міськради Микола Вітенко. Три десятки питань порядку денного розділили на два пленарні засідання. Перед початком їхнього розгляду депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих на Майдані.

Бюджетна історія
Найважливішим питанням першого пленарного засідання сесії був розгляд проекту міського бюджету на 2014 рік. Доповідач – начальник фінансового управління міськвиконкому Вікторія Сусаніна – була небагатослівною. Вона поінформувала, що після ухвалення Держбюджету проект бюджету Івано-Франківська розробляли два тижні. Він опрацьований з головними розпорядниками коштів та пройшов процедуру розгляду і був схвалений на засіданні бюджетної комісії міськради.
Як йдеться у пояснювальній записці, в основу розрахунків показників міського бюджету на 2014 рік покладені показники міжбюджетних трансфертів, визначених Законом України «Про державний бюджет України на 2014 рік», рішення міськради в частині фінансування затверджених програм та бюджетні запити головних розпорядників коштів. Загальний обсяг доходів міського бюджету на 2014 рік встановлений у сумі 940392,130 тис. грн., обсяг доходів загального фонду міського бюджету визначено у сумі 830779,4 тис. грн., спеціального фонду міського бюджету – 109612,730 тис. грн., в тому числі бюджету розвитку – 75876,330 тис. грн. Загальний обсяг видатків міського бюджету на 2014 рік передбачено у сумі 939729,0 тис. грн.
Депутат фракції «За зміни в Івано-Франківську» Сергій Борзов дорікнув, що перший проект міського бюджету він побачив лише у вівторок, четвертого лютого, на позачерговому засіданні міськвиконкому, а комісія з питань житлово-комунального господарства, у якій він працює, проект головного фінансового документа навіть не розглядала. До того ж у розданому депутатам перед початком сесії проекті бюджету є технічні помилки.      
Співдоповідач, голова бюджетної комісії міськради, голова фракції ВО «Свобода» Роман Онуфріїв з цим погодився, але зазначив, що на це є об’єктивні причини. Мовляв, держбюджет був ухвалений із запізненням, сесію міськради переносили. Він запевнив, що бюджет є достатньо збалансованим по усіх основних галузях, однак зазначив, що йдеться лише про найнагальніші видатки.
«Проект бюджету 2014 року  – це, радше, декларація того, про що ми мріємо, – сказав Р.Онуфріїв. – Поки що це гарна мрія, яку в сувору реальність може перевести Держказначейство «папєрєдніка-Азарова», а тепер «покращувача-Арбузова». Наше завдання – не допустити тієї фінансової вакханалії, яку зробили органи центральної влади з бюджетами органів місцевого самоврядування торік». Голова бюджетної комісії міськради  нагадав, що у вересні минулого року казначейство практично припинило фінансування видатків спецфонду і чимало із запланованих робіт виконати не вдалося. Кредиторська заборгованість перевищує 20 мільйонів гривень, а через обвал гривні, на різниці курсу, місто втратило ще три мільйони.

Нові пріоритети
У таких невтішних реаліях головним пріоритетом міського бюджету 2014 року, за словами Р.Онуфрієва, будуть діти. Якщо здійсняться  всі мрії, то цього року завершать реконструкцію другого корпусу дитсадка на вул. Вовчинецькій та будівництво дитсадка у селі Вовчинець, а також активно добудовуватимуть дитсадок у Хриплині. Завдяки інвестору – депутатові міськради від «Нашої України» Володимиру Балагурі – розпочнеться будівництво дитсадка у мікрорайоні «Пасічна». Будуть розбудовуватися дитячі спортивні та ігрові майданчики. Понад 600 тисяч гривень передбачено на розвиток матеріально-технічної бази дитячих спортивних шкіл. Понад мільйон гривень – на капітальний ремонт приміщення, придбання обладнання і автомобіля «швидкої допомоги» міській дитячій клінічній лікарні.
Ремонт доріг теж відбуватиметься за новими пріоритетами. Акцент зроблять на розвантаженні від транспорту центральної частини міста. Для цього планують збудувати дві нові розв’язки – сполучення вулиць Гарбарської та Галицької, поблизу Народного дому «Княгинин», та з’їзд з вулиці Івасюка на вул. Угорницьку у напрямку вул. Незалежності. Запланований ремонт вулиць Сагайдачного, Деповської, Кардинала Сліпого, в результаті якого місто отримає внутрішню об’їзну дорогу з новим покриттям, якою з Набережної машини зможуть потрапляти на вул. Незалежності, не заїжджаючи у центр міста. Загалом же у 2014 році планують відремонтувати проїжджі частини понад 20-ти вулиць. Продовжуватиметься реалізація програм благоустрою прибудинкових територій та ремонту житлового фонду.
За пропозиціями депутатів сесія міськради вирішила, що про хід виконання бюджету щоквартально звітуватиме заступник міського голови з питань економіки Руслан Панасюк.

Галузевий розвиток
Також депутати міськради затвердили кілька галузевих програм розвитку міста. Зокрема, «Програму економічного і соціального розвитку Івано-Франківська на 2014 рік та основні напрямки розвитку на 2015-16 роки», «Програму сталого енергетичного розвитку Івано-Франківська на період до 2020 року», «Програму розвитку міжнародного і транскордонного співробітництва Івано-Франківська на 2014-2017 роки», міські цільові програми «Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020» та «Програму розвитку первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2016 року».
Левко КУТИНСЬКИЙ
Фото Тараса ЯКОВИНА


Переглядів: 688 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]