Четвер, 25.04.2024, 00:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 23 » МІСТО
11:06
МІСТО
Івано-Франківськ international

Міжнародні контакти міста – справа престижу чи користі?

Більшість іванофранківців знає, що наше місто має широкі міжнародні контакти. Однак чомусь прийнято вважати, що інтернаціональна співпраця – це щось далеке й недосяжне і ніяк не впливає на життя простого міського обивателя, сповнене щоденними турботами. Невже міжнародна діяльність міста – це й справді лише справа іміджу, престижу й інших високих сфер? Чи користь від неї може відчути кожен із нас? Відповідь на ці запитання спробував знайти «Західний кур’єр».

Бізнес
Ділові люди знають, як важко буває знайти надійних партнерів для бізнесу, тим більше за кордоном. Адже для налагодження співпраці важливим є перш за все особисте спілкування. Щоб полегшити собі це непросте завдання, зверніть увагу на інвестиційні ярмарки, форуми, зустрічі, що організовуються в місті. Наприклад, у травні 2012 р. спільно з Генеральним консульством Словацької Республіки було організовано українсько-словацький бізнес-форум. У ньому взяли участь понад 40 представників ділових кіл міста і області, були укладені угоди про співпрацю. Подібний бізнес-форум відбувся й у лютому 2013 р. Щороку в польських містах Любліні, Свідніці, Хшанові, Жешуві організовуються бізнес-форуми, на які запрошують представників ділових кіл нашого міста. Такі зустрічі – чудова нагода налагодити потрібні ділові контакти.
Іноземні партнери були запрошені й до церемонії вшанування лідерів економічного розвитку «Тріумф». У 2012 р. церемонію відвідала делегація з м. Варшави, а також Перший секретар Генерального консульства Словацької Республіки в Україні. В цьому році на церемонію прибули гості з польського міста Любліна. Поріднене місто Люблін отримало нагороду у номінації «Місто-партнер десятиріччя з питань міжнародної економічної співпраці». Представники міста мали можливість отримати інформацію про діяльність місцевих підприємств, а також поспілкуватися з учасниками та гостями церемонії.

Освіта
В радянські часи багато українських шкіл налагоджували контакти з навчальними закладами з інших країн соцтабору. Це допомагало дітям більше дізнаватися про життя однолітків в інших країнах, знайти собі друга завдяки листуванню. Ця досить позитивна традиція продовжується і в наші дні, адже багато івано-франківських шкіл мають партнерські навчальні заклади за кордоном. Так, наприклад, Українська гімназія № 1 дружить із школою в польському місті Сломніки та гімназією з м. Кожухова. В жовтні 2012 р. на запрошення партнерів з міста Сломніки івано-франківські школярі побували з екскурсійною програмою  в м. Кракові, а також в місті Ченстохові. Загалом 30 дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів Івано-Франківської міської ради мають 36 партнерів за кордоном. А отже, ваша дитина теж має шанс отримати цікавий досвід і знайти нових друзів за кордоном.
Спілкуватися з однолітками за кордоном мають змогу й івано-франківські юні спортсмени, адже івано-франківська спортивна школа № 1 має партнерський заклад у Франції – спортивну школу в м. Кліші. В липні 2012 р. педагоги й учні з Івано-Франківська взяли участь у навчально-тренувальних зборах у Франції.
Талановиті юні іванофранківці неодноразово мали змогу продемонструвати свої здібності закордонній публіці. Зокрема, учні івано-франківських дитячих музичних шкіл у квітні 2012 р. взяли участь у Міжнародному Підкарпатському конкурсі ім. Ф.Шопена в місті Жешув (Польща), а юні танцюристи відвідали столицю Німеччини. В червні 2012 р. на запрошення німецько-українського товариства «Український світ» танцювальні колективи «Медитація» та «Радість» Міського центру дитячої та юнацької творчості взяли участь у дитячому танцювальному фестивалі в Берліні. Звісно, щоб скористатися такими шансами, дитині доведеться прикласти немало зусиль, зате подібний досвід, безумовно, запам’ятається на все життя.

Культура

Якщо ви не маєте можливості відвідувати інші країни й знайомитися з їхньою культурою, не поспішайте засмучуватися. Цілком можливо, що іноземна культура сама завітає до Івано-Франківська, адже наше місто має широкі культурні зв’язки. Особливо активна культурна співпраця ведеться з польськими містами Жешув, Свідніца, Люблін, Кошалін, з Новосольським повітом, м. Єлгава (Латвія), чеським містом Пршеров. Представники й творчі люди з цих міст нерідко відвідують Івано-Франківськ і запрошують до себе наші творчі колективи. Все більш популярними стали й міжнародні культурні фестивалі. В березні 2012 р. в Івано-Франківську відбувся фестиваль культур від міжнародної організації «AIESEC». Свої національні традиції та звичаї представляли студенти з Мексики, Бразилії, Індонезії, Китаю і Туреччини. В липні дійство відбулося ще з більшим розмахом. У фестивалі взяли участь 12 стажерів з 10 країн світу. Кожна делегація приготувала для відвідувачів не лише свою національну страву, але й творчий номер: співи, танці, ігри та майстер-класи. Можна з упевненістю стверджувати, що проведення різноманітних міжнародних фестивалів поволі стає традицією для нашого міста.

Кулінарія

Якщо ви цікавитеся кухнею народів світу й полюбляєте куштувати незвичні страви, знову ж таки, не обов’язково вирушати у далеку подорож. Завдяки проекту ««Карпатська мережа кулінарної спадщини» маєте нагоду скуштувати традиційні страви угорської, словацької, румунської кухонь, пройти майстер-класи від професійних шеф-кухарів карпатських регіонів Угорщини, Словаччини, Румунії, України. Проект передбачає також проведення кулінарних шоу, фестивалів. Перше знайомство івано-франківців з цим унікальним проектом відбулося 11 травня 2013 р. Створено також Карпатську мережу кулінарної спадщини, що об’єднує десятки виробників традиційних продуктів харчування та суб’єктів туристичної індустрії у чотирьох країнах. На разі до мережі залучено понад 60 підприємств та підприємців у сфері традиційної кулінарії та сталого туризму.

Екологія

В нашому місті завершується реалізація проекту «Покращення екологічної ситуації в місті Івано-Франківську та області шляхом запровадження технології екологічного збору та переробки твердих побутових відходів на основі досвіду м. Бая Маре, Марамуреш (Румунія)». Цей проект був покликаний не лише підвищити культуру іванофранківців у поводженні з побутовими відходами, а й зробити наше місто чистішим. Побудовано та відремонтовано майже 200 контейнерних майданчиків для сортування відходів, закуплено 600 контейнерів для сортування відходів (з них: 500 шт. для загального сміття 1,1 м3 та 100 сіток для ПЕТ-пляшок), 6 відкритих роликових контейнерів до 20 м – для негабаритних та будівельних відходів, автомобіль для їх перевезення, автомобіль-сміттєвоз, електронну вагу на полігон твердих побутових відходів та інше. В результаті реалізації цього проекту, який дає можливість сортування трьох видів відходів (пет-пляшка, макулатура, скло), навантаження на полігон твердих побутових відходів в с. Рибне зменшиться на 30% і разом з покращенням екології продовжить йому життя, як мінімум, на десять років.
Триває реалізація проекту «S.O.S — безпека співжиття людей та безпритульних тварин на польсько-українському прикордонні: Львів, Люблін, Луцьк та Івано-Франківськ», який частково фінансується Європейським Союзом. Вже придбано оргтехніку і встановлено програмне забезпечення для реєстрації тварин і невдовзі власники собак матимуть можливість зареєструвати своїх улюбленців, як це прийнято у більшості цивілізованих країн. Планується розробка проектно-кошторисної документації для створення притулку і придбання обладнання для стерилізації та маркування безпритульних тварин.

А що у планах?

На даний час місто розробляє багато нових проектів міжнародної співпраці. Важливо, що два з них присвячені енергозбереженню. Зокрема, стартував проект «Впровадження енергоефективних технологій в медичних та дошкільних закладах міста Івано-Франківська шляхом заміни ламп розжарювання на світлодіодні». Проектом передбачається заміна ламп розжарювання в чотирьох дитячих садках і Центральній міській дитячій лікарні на енергоощадні. Загальна вартість заходів — 675 тис. грн. Буде проведено заміну більш як 2000 ламп розжарювання. Крім того, метою проекту є зацікавлення представників навчальних, лікувальних закладів і громадськості питанням економії електроенергії з використанням енергозберігаючих ламп.
Розробляється й проект «Підвищення енергоефективності в будівлях навчальних закладів м. Івано-Франківська». Реалізація проекту передбачає зменшення споживання теплової енергії бюджетними закладами, що дозволить зекономити більше мільйона гривень. Завдяки реконструкції систем опалення цих закладів також зменшиться кількість викидів оксиду вуглецю в атмосферу на 410 т в рік, що дозволить кожному іванофранківцю дихати чистішим повітрям.
Цікавим є також проект «Безпечне та дружнє середовище для майбутніх поколінь» від Британської міжнародної організації  «Життєдайні громади». Особливо втішить він іванофранківців, які прагнуть вести здоровий спосіб життя. В його рамках розпочато роботу над реалізацією програми «Велопарк» — буде прокладено екскурсійний велосипедний маршрут, встановлені інформаційні стенди та велопарковки.
Звісно, долучитися до проектів міжнародної співпраці й отримати від них користь найбільше шансів мають ті, хто займає активну життєву позицію, цікавиться життям міста і не шкодує часу на те, щоб шукати відповідну інформацію у пресі та в інтернеті. Проявляйте активність і зацікавлення й ви відчуєте: рідний Івано-Франківськ — це не ізольована точка на карті, а маленька частинка великого і яскравого світу.

Олена БУЧИК

Дякуємо пані Оксані Шийчук, начальнику відділу міжнародних зв’язків міськвиконкому, за надану інформацію та допомогу в написанні статті.
Переглядів: 744 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]