Четвер, 28.03.2024, 16:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 25 » МІСТО
11:34
МІСТО
Рекламні війни
Місцева влада продовжує боротися з вивісками  в історичному центрі Івано-Франківська




Якщо торік чиновники обмежилися врученням приписів підприємцям-порушникам, то сьогодні, після спливу року, протягом якого бізнесмени мали самостійно впорядкувати свій «промоушн», виконуючи рішення виконавчого комітету  № 645 від 09.10.2012 року «Про демонтаж об’єктів (вивісок та зовнішньої реклами), які встановлені з порушеннями», КП «Рекламно-інформаційний центр» взялося за примусовий демонтаж «неправильних» вивісок та рекламних конструкцій. «Штурмували» підприємців вранці  19-го квітня.

Галасу наробив… Гриценко
Рекламних порушників, згідно з рішенням виконкому, лише біля Ратуші ні мало ні багато – 60. Почати обіцяну «розправу» франківські рекламісти вирішили із великого банера з зображенням політика Анатолія Гриценка, який на фасаді будинку №2 на вулиці Шеремети висить ще з часів минулої передвиборної кампанії. Проте гендиректор фірми, на балансі якої перебуває будинок і, відповідно, висяча рекламна конструкція з Анатолієм Гриценком, грудьми став на захист свого політичного лідера і власною автівкою загородив працівникам комунального підприємства шлях під’їзду до банера. На його думку, на це він має право, бо КП «ІФРІЦ» працює незаконно.
«Я абсолютно не заперечую з приводу того, що вказана реклама не вписується в історичний ансамбль міста Івано-Франківська, і її треба зняти, – коментує «гриценківець» Микола Ладовський. – Але на це є відповідні служби, які повинні цим перейматися: виконавча служба, міліція. Має ж бути рішення суду! А комунальне підприємство на це права не має ніякого – це незаконні дії».
Натомість директор «Рекламно-інформаційного центру» Вікторія Шахоріна переконує:  власник про те, що його реклама порушує правила, був попереджений завчасу і нині своєю поведінкою переходить за рамки дозволеного.
«Є законодавство України: закон «Про рекламу» і Постанова Кабінету Міністрів про типові правила розміщення зовнішньої реклами на території України, яка говорить, що розміщення зовнішньої реклами може здійснюватись на території міст або сіл виключно на підставі рішення виконавчого комітету незалежно від форми власності того чи іншого фасаду чи ділянки. Рішення про дану конструкцію немає, на наші приписи реакції теж немає, тому і примусовий демонтаж», – зазначає директор комунального підприємства.  
Микола Ладовський апелює, мовляв, рішення про демонтаж «висячого» Гриценка теж немає.
«Вони (працівники КП «ІФРІЦ» – ред.) кажуть, що у них є рішення сесії міської ради на демонтаж, – продовжує підприємець. – Але я питаю конкретно щодо будинку №2, покажіть мені  рішення – у них немає нічого. Тобто вони прийшли і чинять тут незаконні речі».

Міцно прикріпили? А тепер зніміть!

Галас навколо банера з політиком наростав, підприємців на площі Ринок все більшало. Поступово до дискусії з чиновниками підключилися й інші комерсанти. Усі твердили, мовляв, на рекламу мають дозволи, які їм видавала та ж таки місцева влада, що нині вимагає від них знімати вивіски.
«Була одна влада – примусила нас робити рекламу, – «наїжджала» на держслужбовців Галина Грижак, власниця перукарні на вулиці Мельничука. – Мали ми гроші чи не мали – скинулися і зробили. Тепер довелося це все зняти. Що це таке? Одна влада примушує встановлювати, інша – знімати. Хочете переробляти – будь ласка, але за свої кошти. Чи ви думаєте, що ми маємо робити тільки на ваші реклами?».
«Ніхто з нас вивіску не прикріпив самостійно, – підтакує колезі по нещастю директор тамтешньої аптеки Богдан Мороз. –  Ми погоджували з міською владою форму тих вивісок, у кожного з нас є якийсь документ. Те, що їх потрібно міняти – можливо. Але робити це якось по-мудрому. А позиція влади – це насильство. Кого ми вибирали?».
«Реклама – це половина моєї зарплати, – додає Стефанія Шиловських, власниця ательє. – Моє ательє на другому поверсі – зніми вивіску і туди ніхто взагалі не піде. Я працюю тут 43 роки, дайте мені можливість працювати і далі!».
Врешті після години затятих дебатів між підприємцями і владою демонтувальна вишка поїхала геть. Незадоволені бізнесмени та ще більш незадоволені працівники «Рекламно-інформаційного центру» розійшлися ні з чим. Жодної  вивіски так і не демонтували, але у КП «ІФРІЦ» обіцяють не здаватися і наступного разу перекрити рух транспорту до Ратуші на один день, щоб підприємці не блокували їхню роботу своїми автівками.
Оксана Глушкевич

КОМЕНТАР

Ігор Панчишин, начальник відділу охорони культурної спадщини міста Івано-Франківська:
– З одного боку, люди обурені, і це можна зрозуміти: вони заплатили гроші, очевидно, пройшли якийсь погоджувальний процес, витратили час. Але це рішення про демонтаж теж було прийнято уже давно. Інша справа – це дискусійне питання: що тут добре, а що недобре. Бо насправді у місті ще немає до кінця розробленого історико-архітектурного плану, в якому  були б визначені охоронні зони, режим регулювання, режим використання пам’яток, в тому числі і вигляд фасадів. Фактично цю галузь у нас тільки починають розробляти. Відповідно і люди незадоволені. Але колись все мусить починатись. Я не хочу вникати в юридичні сторони цього процесу, але з цими вивісками треба щось вирішувати. Тут треба діяти хоч і поступово, але все ж треба.
Переглядів: 1955 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]