П`ятниця, 26.04.2024, 01:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 4 » МІСТО
11:30
МІСТО
Шумне сусідство
Розважальний заклад на вулиці Миру допікає тамтешнім жителям




Люди скаржаться на розташоване у прибудові до їхньої багатоповерхівки (Миру, 90) кафе «Софіївка», де, за їхніми словами, час від часу відбуваються  гучні застілля, що не дають їм спати ночі напроліт. Дирекція закладу своєю чергою переконує, що правопорушення у роботі кафе востаннє були зафіксовані ще влітку, тобто майже рік тому, а сьогодні «Софіївка» працює виключно у дозволеному законодавством режимі роботи.

Гей, забава…

Розпочалося «шумне» сусідство ще торік улітку. Спочатку, як розповідають жителі нижніх поверхів будинку по вул. Миру, 90, музика в кафе, що знаходиться поряд у прибудові, грала просто гучно, згодом в хід пішла «жива», а у червні, коли в «Софіївці» почали справляти  весільні бенкети, «дискотека» не припинялася до шостої ранку. Згодом сезон весіль змінився сезоном передноворічних корпоративів з не меншим розмахом.  
«Міліцію ми викликали по декілька разів за ніч, – розповідає жителька багатоповерхівки  на Миру, 90 Зоряна Олійник. – Але наряд, що приїжджав, ставив нас до відома: «шановні жителі будинку, ми вам весілля не розгонимо, що хочете, те й робіть».
Тоді мешканці, аби вирішити проблему, почали писати скарги у всі можливі інстанції – у міськвиконком, санепідемстанцію, навіть звернулися до депутатів. Це дало певні результати. І у липні інспектор санітарно-епідеміологічної станції (сьогодні санітарної служби) офіційно зафіксувала у їхніх квартирах перевищення допустимих норм шуму. Дирекція «Софіївки» сплатила 850 гривень штрафу.
Міліціонери, які приїхали на виклик і, як-то кажуть, на власні вуха почули перевищення норм шуму, склали тоді адміністративний протокол. Але штрафу за порушення громадського порядку  «Софіївка» так і не заплатила,  бо надсилаючи протокольний документ на розгляд адміністративної комісії, правоохоронці переплутали його підвідомчість. А поки у держструктурах розбиралися, що і куди надсилати, строк давності документау вийшов.   
«З червня і до сьогодні по цій справі складений лише один адмінпротокол, який і то загубився, хоча міліцію ми викликаємо один-два рази в тиждень, – продовжує Зоряна Олійник. – Перед Новим роком, коли в кафе проводили корпоративи, ми телефонували до міліціонерів по п’ять разів за ніч, але через півгодини після того, як вони від’їжджали, музика знову починала грати. І так цілу ніч».
Нині на виклики за адресою: Миру, 90, за словами мешканців, наряд міліції здебільшого  взагалі не приїжджає. Раніше, в окремих випадках, прибував тоді, коли кафе зачинялося. У відповідях на звернення працівники правоохоронних органів монотонно відповідають, що проводять «профілактичну роботу».
«Ми хочемо тільки спокою. І це єдина наша вимога, – каже Зоряна Олійник. –  Щоб ми могли о десятій вечора (22.00) лягти спати, і щоб наші діти могли спати. І це все».
Незадоволених ситуацією, за словами жінки, багато - робота кафе заважає спокійно спати мешканцям дев’яти квартир. А останні «гуляння» в «Софіївці» відбувалися на початку березня.

Компроміс від дирекції

З боку «Софіївки» ексцес прокоментував радник з правових питань Микола Хороший. Він каже, що із ситуацією знайомий «в корені» і вважає її радше не конфліктом, а звичайним непорозумінням.
«Якщо говорити про липень, можливо, там щось і було, – визнає Микола Хороший. – Але ми сплатили штраф, хоч його, на мою думку, можна було і оскаржити. Після того в кафе проведено велику роботу, в тому числі встановлено звукоізоляцію. Я особисто був і у технічному приміщенні, і на другому поверсі будинку, коли в кафе включали музику до 110 децибел. Там нічого не чути – вакуум. Більше того, я вам скажу, що час від часу спілкуюся з людьми з цього будинку, і вони кажуть, що їм нічого не заважає. А кому заважає – ті на контакт не йдуть, хоча ми ж готові на компромісні варіанти, причому на будь-які».
За словами Миколи Хорошого, дирекція «Софіївки» готова при потребі навіть за власний рахунок встановити звукоізоляцію у квартирах «потерпілих» мешканців. Зоряна Олійник, своєю чергою, переконує, що компромісні варіанти їй і справді пропонували, але не додаткову звукоізоляцію, а знижку на випивку у кафе.

Хто правий, а хто – ні?

Такі суттєві «нестиковки» у поясненнях мешканців та представника дирекції «Софіївки» свідчать, що хтось із них у своїх твердженнях таки лукавить. А зважаючи на доволі «розпливчасті» обставини справи, що вже встигла перерости у затяжний конфлікт, чітко визначити, де в цій історії правда, а де ні, важко. Звичайно, так і кортить стати на бік мешканців багатоповерхівки, але з іншого боку – крім власних, нічим не підкріплених  слів, у людей немає жодних доказів перевищення норм шуму у їхніх оселях за останні півроку. І хоча це далеко не єдиний «тупиковий» конфлікт такого роду в Івано-Франківську, а лиш один з небагатьох, що потрапив «на світло», він наочно демонструє безсилість владних держструктур, що у вирішення навіть банальних побутових суперечок воліють не втручатися, «гублячи» протоколи та ігноруючи виклики. При адекватній, вчасній реакції  відповідних відомств усі крапки над «і» у цій, сьогодні вже нашумілій, справі можна було б розставити ще влітку минулого року. Але у нас спасіння потопаючих, як то кажуть, справах рук самих потопаючих…     
Як загалом ситуація розвиватиметься далі - чи вирішиться мирно, чи дійде до судових позовів, наразі невідомо.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

P.S. Останнім часом, як розповідають мешканці, «Софіївка» працює згідно з правилами – музика грає хоч і голосно, але лише до 22 години. Та мешканці будинку переживають, аби це не виявилося затишшям перед бурею, адже пора весільних гулянь уже не за горами. Тож аби мати впевненість у завтрашньому сні, люди очікують відповідей на «свіжі» звернення, що на їхнє прохання розіслав депутат обласної ради Сергій Адамович у МВС, міськвиконком та санітарну службу.

Переглядів: 939 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]