П`ятниця, 29.03.2024, 13:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 1 » МІСТО
12:04
МІСТО
Не метро, а «Сільпо» споруджують  під універмагом
Чутки про масштаби реконструкції центрального універмагу «Прикарпаття» значно перебільшені




Початок активної робочої фази реконструкції центрального універмагу «Прикарпаття», яка розпочалася влітку, породила чимало чуток.
Цікавість мешканців та гостей Івано-Франківська до робіт за будівельним парканом на вулиці Дністровській, 3 посилювала майже повна відсутність публічної вичерпної достовірної інформації щодо проекту реконструкції та її параметрів.


Цілковита нісенітниця?

Засоби масової інформації повідомляли, що у підвалі універмагу розташується супермаркет. Не стало великою таємницею і те, що це буде супермаркет  «Сільпо». Однак чому парканом обгородили таку велику площу, демонтували рекламні щити, лавочки, клумби і для чого на будмайданчику працює досі багатьма взагалі небачена потужна техніка невідомого призначення, а у самому приміщенні універмагу домуровують якісь стовпи, інформації не було. Тож величина площі, обгородженої парканом, породила чутки, що приміщення універмагу суттєво розширять, бурова техніка – що його поглиблять на три поверхи вниз, а домуровані у приміщені стовпи – начебто укріплюють перекриття універмагу для надбудови ще трьох поверхів.
Втім, все це, як з’ясувалося, цілковита нісенітниця. Не кажучи вже про те, що у Івано-Франківську біля універмагу начебто почали будувати… метро і для цього минулого тижня перекрили вулицю Галицьку. Як бачимо, фантазії розповсюджувачам чуток не бракує. (Хоча будівництво підземного переходу там виглядало б менш неймовірним і сприймалося б правдоподібніше).

В очікуванні відкриття

Роботи в універмазі та поблизу нього й справді завдали додаткових тимчасових незручностей як простим перехожим, автомобілістам, покупцям, котрі відвідують універмаг, так і підприємцям, які тут торгують. Але зараз вони, можна сказати, виходять на завершальну стадію. Відкриття супермаркету в підвалі оновленого універмагу, за словами його директора Андрія Мікуліча, відбудеться ще до нового року, орієнтовно у середині грудня.
Директор універмагу повідомив, що замовником робіт є управляюча компанія «Град Інвест Реал Естейд». Проект реконструкції підвальних приміщень універмагу «Прикарпаття» під торгові приміщення з добудовою вхідної групи виконав проектний інститут Львівської будівельної компанії «Комфортбуд», з яким головний офіс компанії-замовника співпрацює вже давно. Генеральним підрядником робіт є ВАТ «Житлобуд».
Попри перелічені вище різноманітні чутки, все нове, що включає в себе проект реконструкції універмагу, за словами А.Мікуліча, це, власне, і є реконструкція підвальних приміщень під торгове приміщення супермаркету площею 700 квадратних метрів та добудова так званої вхідної групи до нього зі сторони вулиці Дністровської. Практично це виглядатиме як добудова з продовженням до 20-25 метрів по фасаду вхідної групи існуючого тамбуру центрального входу до універмагу шириною до шести метрів. Вхідна група буде обладнана так званим траволатором – безсходинковим рухомим полотном –  і за всіма вимогами пристосована для осіб з особливими потребами. На другому поверсі універмагу планують відкрити кафе-бістро, а на добудованій новій вхідній групі розташується його літня тераса.
Фасад будівлі також зазнає оновлення. З нього зникнуть старі масивні «жалюзі», а в універмазі встановлять нові металопластикові конструкції вікон виробництва «Першого віконного заводу». У самому ж приміщенні універмагу згодом зроблять косметичний ремонт.
Що стосується мурованих всередині універмагу «стовпів», то це ніщо інше, як канали димовидалення і вентиляції нового супермаркету. Перекриття вулиці Галицької, а згодом і Дністровської теж пов’язане з підведенням до нього водопровідних мереж для системи пожежогасіння. По завершенні робіт з реконструкції універмагу, як запевнив А.Мікуліч, буде повністю відновлений благоустрій прилеглої площі, яку у подальшому навіть не мають наміру використовувати під торгівлю. Тут знову з’являться лавочки і клумби, яких, можливо, навіть, буде більше.
«Фактично все буде те саме, тільки краще, – каже А.Мікуліч. – Додасться супермаркет у підвалі, вхідна група і кафе. Це буде комплекс. Люди зможуть відвідати супермаркет, походити по універмазі, докупити щось на ринку, а потім перепочити на площі перед універмагом чи перехопити чогось у кафе, а влітку – ще й відпочити на його відкритій літній терасі».

Підґрунтя чуток

Івано-Франківський центральний універмаг «Прикарпаття» відкрили весною 1971 року. Він став першим у місті закладом торгівлі із самообслуговуванням площею понад три тисячі квадратних метрів. Планувалося, що річний оборот центрального універмагу становитиме 15 мільйонів радянських карбованців. У липні 1991 року постановою Кабміну України його зарахували до республіканської форми власності, а у жовтні 1992 року передали до обласної. Саме тоді, як пригадує один із колишніх перших заступників голови Івано-Франківського міськвиконкому, розпочались розмови про можливу реконструкцію універмагу «Прикарпаття», які виходили на рівень проектних пропозицій. Тож історія ця тягнеться і обростає чутками ось уже 20 років. Свого часу дійсно пропонувались варіанти розбудови універмагу. Був розроблений відповідний проект. Передбачалось спорудження підземного автопаркінгу. Але через ряд обставин до його реалізації так і не приступили. З’ясувалося, що це дуже затратно економічно і майже не можливо. Геологічні дослідження показали, що під універмагом, площею перед ним і проїжджою частиною вулиці Дністровської залягає шар торфу. Тому від такої ідеї наразі відмовились.
Проблему з місцями для паркування автівок відвідувачів універмагу його керівництво наразі врегулювало договором із КП «Технічний центр «Сервіс-Авто», яке має надати для цього 11 паркомісць, і планується облаштування ще однієї парковки зі сторони проїзду до центрального ринку. Загалом, за словами А.Мікуліча, до послуг відвідувачів універмагу та супермаркету буде орієнтовно до 25-ти паркомісць. А проектом нової комплексної схеми організації дорожнього руху передбачене влаштування парковки і перед універмагом з її продовженням до ринку.
Левко КУТИНСЬКИЙ
Фото Тараса ЯКОВИНА


Переглядів: 1200 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Олег  
0
"Перший віконний завод" виконує роботи по влаштуванню алюмінієвих енергозберігаючих фасадних вітражів і навісних вентильованих фасадів з композитних матеріалів.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]