Четвер, 25.04.2024, 04:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 21 » МІСТО
10:44
МІСТО
Кожному своє
Після одержання у власність приміщення ратуші місто не повинно претендувати на інші об’єкти спільної власності громад області?




Івано-Франківська обласна рада на своїй останній сесії нарешті ухвалила рішення про передачу приміщення міської ратуші у власність Івано-Франківська. Зробивши це, обласна влада вважає, що поставила крапку у довготривалій тяганині щодо об’єктів так званої спільної власності територіальних громад області, на які місто претендує ще з 1999 року. Подальші дискусії щодо цього керівництво області вважає безперспективними, а саме питання про повернення до власності територіальної громади Івано-Франківська низки об’єктів так званої спільної власності територіальних громад області – некоректним.

Довга історія
Йдеться про вісім будинків, що на вул. Галицькій, 9, 11, 29, 45, Тринітарській, 11, 13, Шашкевича, 2 та площі Ринок, 8.
Як каже голова Фонду комунальної власності територіальної громади Івано-Франківська Михайло Юсип, ці будівлі – пам’ятки архітектури, які перебували у незадовільному стані, свого часу передали на баланс обласного управління архітектури, щоб воно зробило ремонт. Але ремонтів так і не зробили. Тож 12 років тому місто ініціювало питання про повернення їх до комунальної власності територіальної громади Івано-Франківська. Тим більше, що передача цих будинків на баланс обласного управління архітектури відбулась за розпорядженням колишнього представника президента в області без надання йому відповідних повноважень Івано-Франківською міською радою. Також вони не були включені до переліку майна обласної комунальної власності, а отже, мали б належати відповідним адміністративно-територіальним одиницям.
Тому місто й пропонувало відмінити  розпорядження представника президента в області. «Тоді ми хотіли привести все у відповідність до законодавства, – каже М.Юсип, – адже в законі чітко вказано, що є власність державна і комунальна, і що вона розмежована. А що таке спільна власність громад області? Це міг би бути якийсь об’єкт, який би використовувався для потреб всіх громад області. Наприклад, якийсь лікувальний заклад. Але і його необхідно було б передати комусь в оперативне управління».

Брак приміщень
Зрозуміло, що в обласному центрі зосереджено найбільше соціально-культурних та адміністративних приміщень. Вони перебувають у міській, обласній власності і, як бачимо, у спільній власності територіальних громад області. Але для всіх приміщень не вистачає. Навіть структурні підрозділи міськвиконкому «розкидані» по всьому місту. Дійшло до того, що окремі з них змушені винаймати приміщення у комерційних структур. Скажімо, міське фінансове управління розташовується у будівлі ПрАТ «Івано-Франківськбуду» на вул. Галицькій, 67. Незабаром його переселять у будинок на вул. Дністровській, 28, яке Фонд комунальної власності територіальної громади Івано-Франківська донедавна здавав в оренду, чим поповнював міський бюджет.
Водночас, чимало підрозділів обласного підпорядкування, політичних партій і громадських організацій розташовуються у приміщеннях, які належать містові. За словами М.Юсипа, це майже чотири десятки об’єктів площею понад 15 тисяч квадратних метрів. «Так вже склалось історично, – каже М.Юсип. –  Нам область просто надсилає листа, в якому пише надати приміщення, а ми відписуємо, що вже нема чи що треба шукати». Свого часу в Івано-Франківську задумувались над тим, щоб віддати області всі ті приміщення, які вона орендує у міста, але й область мала б віддати містові те, що йому належиться.
Наразі найпроблемнішою для міського фонду комунального майна є будівля на вул. Січових стрільців, 56, так званий будинок побуту. Над ним нависла загроза руйнування. Необхідно терміново проводити ремонт покрівлі та будинкових мереж. Орендарі самотужки їх виконати не в силі. Нормально працювати у приміщенні вони теж не можуть, от і відмовляються від подальшої оренди. Втратила орендарів і будівля на вул. Чорновола, 27, де розташовувався Карпатський інститут. Тепер міська влада, за словами М.Юсипа, там має намір розташувати художню школу, будинок вчителя, музей Івана Франка і зал спортивної слави. Але на ремонт будівлі під ці заклади теж необхідно чимало коштів.

Жест доброї волі
Саме так назвав рішення про передачу у власність Івано-Франківська приміщення міської ратуші заступник голови обласної ради Остап Дзеса. За його словами, воно продиктоване бажанням обласної влади, щоб цей знаковий, символічний для міста об’єкт прислужився громаді. У цьому рішенні є одне застереження: розташований у ратуші обласний краєзнавчий музей має право на безстрокове використання всіх своїх приміщень. «При зміні власника обласний краєзнавчий музей жодним чином, жодним квадратним метром не повинен бути ущемлений у користуванні його приміщеннями», – наголосив О.Дзеса. Натомість новий власник зможе на свій розсуд використовувати наразі незадіяні підвальні приміщення орієнтовною площею 500 квадратних метрів. За словами першого заступника міського голови Івано-Франківська Зіновія Фітеля, приміщення можна буде пристосувати для різних потреб. Скажімо, розгорнути експозицію музею міста, відкрити стилізоване під старовину кафе чи облаштувати там громадські вбиральні, яких у місті наразі бракує.
«Решту спірних з містом питань на сьогодні практично вже врегульовано, – каже О.Дзеса. – Офіційно перед обласною радою місто вже їх не порушує. На мою думку, це вже не коректно повертатися до того, що було у дев’яностих роках. Деякі питання мають судові продовження, але, в основному, все вже врегульовано. Щось відійшло містові, щось області, а щось вже приватизовано. Є свідоцтва на право власності, які не оскаржені у судах». В принципі з цим погоджується і голова фонду комунального майна територіальної громади Івано-Франківська Михайло Юсип. «Зараз це вже не актуально. Більшість приміщень вже втрачена, бо вони приватизовані і повернути їх до комунальної власності вже не можливо», – зазначає він.
Іван ГІРАК  
   

Переглядів: 1175 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Reymar  
0
Cool! That's a celver way of looking at it!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]