Середа, 24.04.2024, 16:58
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 9 » МІСТО
11:59
МІСТО
Збережемо і примножимо історичну пам'ять міста
10 пропозицій меморіального відзначення історико-культурної спадщини Івано-Франківська


Впродовж всіх років незалежності пам’ятники та меморіальні дошки в Івано-Франківську, як правило, встановлюються стихійно і вибірково, без належного історико-архітектурного обґрунтування. Інколи здійснюється дублювання вшанування пам’яті відомих діячів. В результаті, наприклад, у центральній частині міста не встановлено жодного пам’ятника уродженцям Івано-Франківщини.

А ще в 2002 р. під час чергового громадського слухання з приводу вибору місця спорудження пам’ятника Т.Г. Шевченку один з депутатів міськради звернувся до міського голови з пропозицією розробити програму встановлення пам’ятників на найближчі роки. Як історику-науковцю і пам’яткознавцю розробити таку програму на 2002-2009 рр. було доручено мені. Програма була складена з пропозицій краєзнавців міста та активістів Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, але, на жаль, вона не була схвалена міськвиконкомом і депутатами міськради, а тому в основному не виконана і на сьогоднішній день.
З року в рік на збереження та примноження історико-культурної спадщини з бюджету міста виділяються мізерні кошти. Сподіваємося, що у зв’язку з підготовкою відзначення 350-річчя заснування Івано-Франківська та в наступні роки будуть виділені бюджетні та залучені спонсорські кошти на реалізацію нижченаведених пропозицій, а міськвиконком з громадськістю розробить довгострокову (до 2020 р.) програму встановлення та реставрації пам’яток історії та культури міста, яка нарешті буде прийнята депутатами на сесії місьради.

1. Встановити перший в Україні пам’ятник  «Руській трійці»

На клопотання обласних організацій Національної спілки краєзнавців України й Українського товариства охорони пам’яток історії та культури виконком Івано-Франківської міської ради 5 серпня 2010 р. ухвалив рішення про встановлення пам’ятника «Руській трійці» на вшанування пам’яті зачинателів національно-культурного відродження в Галичині Івана Вагилевича та Маркіяна Шашкевича з нагоди їх 200-річчя з дня народження. Як відомо, І. Вагилевич 7 років навчався в Станіславівській гімназії. Напередодні ювілею громадськість та влада міста при підтримці депутатів фракції «Свобода» провели значну підготовчу роботу, зокрема, було визначено місце спорудження пам’ятника в сквері позаду медичного університету, а на міських громадських слуханнях визначено кращий проект пам’ятника.

2. Відкрити алею слави видатних уродженців Прикарпаття

Престижним місцем для алеї є площа біля адміністративного будинку на вул. М. Грушевського з лівої та правої сторін пам’ятника на відзнаку возз’єднання українських земель.
Пропонується відкриття бронзових бюстів або барельєфів видатних діячів уродженців Івано-Франківщини з найдавніших часів і до другої половини ХХ ст. Це відомі особистості, які ввійшли в історію Прикарпаття й України: Ярослав Осмомисл, Данило Галицький, Роксолана, Йов Княгиницький, Олекса Довбуш, Іван Вагилевич, Наталія Кобринська, Василь Стефаник, Дмитро Вітовський, Ольга Басараб, Степан Бандера, Олекса Гірник.

3. Вшанувати пам'ять Василя Пашницького
Уже 9-й рік, незважаючи на чисельні звернення та рішення з нагоди 100-річчя з дня народження В. Пашницького, ніяк не встановлять на вул. Чорновола, 22 художньо-меморіальну дошку Василю Пашницькому, уродженцю нашого міста, першому директору обласної бібліотеки, який за доносом у 1941 р. став жертвою комуністичного режиму. За деякими даними він був розстріляний у Дем’яновому Лазі.

4. Закласти квіткову клумбу біля пам’ятника  Івану Франку

9 листопада 2012 р. виповнюється 50 років перейменування м. Станіслава на Івано-Франківськ. 26 серпня 1995 р. на вул. Незалежності встановлено величний пам’ятник І. Франку. Пропонуємо до 350-літнього ювілею міста закласти на постійно квіткові клумби (як біля пам’ятника А. Міцкевичу). У зв’язку із малою площею на підступах до пам’ятника можна було б озеленити і заквітчати його розлогий кількаярусний постамент.

5. Відновити погруддя Івана Франка у мікрорайоні Опришівці
До 100-річчя від дня народження І. Франка у передмісті колишнього Станіслава (нині наприкінці вулиці Є. Коновальця) у 1956 р. було встановлено бюст І. Франка. Але у 1978 р. його несподівано, волюнтаристським способом, так як це було прийнято в радянські часи, перенесли нібито тимчасово на вул. І. Франка з такими обіцянками, що як тільки буде збудований основний пам’ятник Каменяреві в центрі міста, то його знову повернуть в Опришівці. Ймовірно, що під час демонтажу бюст Івана Франка був пошкоджений, тому довелося замовляти нове погруддя, яке і було встановлене в невеличкому скверику на вул. І. Франка.
Минуло 17 років з часу відкриття на вул. Незалежності монумента патрону міста І. Франку, а колишня обіцянка міської влади жителям мікрорайону Опришівці так і не виконана.

(Закінчення у наступному числі «ЗК»)

Богдан ГАВРИЛІВ,
головний історик міста, краєзнавець
Переглядів: 807 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]