Четвер, 25.04.2024, 12:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 2 » МІСТО
13:06
МІСТО
Робота над помилками
Міськрада погодила умови проекту мирової угоди по спірній землі у «Нивках», але не задовольнила протесту прокуратури щодо виділення землі під паркінг «Парк Готелю».


У вівторок відбулася позачергова 20-та сесія Івано-Франківської міської ради, на якій депутати, так би мовити, працювали над помилками, допущеними на попередніх сесіях, у попередніх скликаннях і навіть за колишньої Української РСР. Нагальність її проведення секретар міськради Руслан Марцінків пояснив тим, що до кінця січня треба було встигнути внести зміни до окремих попередніх рішень про встановлення місцевих податків і зборів, розглянути у 10-денний термін протест заступника прокурора міста й врегулювати проблемні питання щодо викупу землі для розширення міського кладовища та земельного спору між Івано-Франківськом, Тисменицькою райдержадміністрацією й Загвіздянською сільською радою (підґрунтям до якого стало рішення Івано-Франківського облвиконкому ще за часів УРСР від 1989 року)  шляхом погодження умов проекту тристоронньої мирової угоди. Загалом у проекті порядку денного позачергової сесії значилось 12 питань, окремі з яких депутати одразу ж відправили на доопрацювання.

Не зводити особисті порахунки
До цього депутата від ВО «Батьківщина» Володимира Стасюка закликав голова фракції більшості ВО «Свобода» Роман Онуфріїв. Пан Стасюк пропонував включити до порядку денного пункт про оприлюднення в офіційному друкованому органі міської ради звіту голови  тимчасової контрольної комісії міськради з вивчення та перевірки матеріалів щодо фактів можливих зловживань з використанням бюджетних коштів, викладених у публікаціях ЗМІ, Володимира Чорноуса (який був співдоповідачем при розгляді звіту міського голови за 2011 рік) та направити їх в прокуратуру, щоб «не покривати злочин».
А у виголошеному з трибуни сесії депутатському запиті В.Стасюк стверджував, що у своєму звіті за 2011 рік міський голова оперує показниками лише за дев’ять місяців, оминає проблемні питання, оприлюднює неправдиву інформацію, «фантастичні твердження» з приводу «ефемерних успіхів», зокрема в галузі охорони здоров’я. Тому він зажадав від міського голови «оприлюднити достовірну» та «спростувати неправдиву» інформацію у звіті міського голови за минулий рік.
Сам міський голова Віктор Анушкевичус після цього не втримався від репліки: «все одне й те саме, наче платівка зіпсувалась». «Давайте не будемо зводити особисті порахунки, – сказав колезі В.Стасюку голова фракції ВО «Свобода» Р.Онуфріїв. – В депутатських запитах має бути конкретне формулювання, без двозначностей, і вони мають бути спрямовані на вирішення актуальних господарських проблем у теперішній каденції міськради». В підсумку пропозиції В.Стасюка підтримки в сесійній залі не знайшли, бо депутатська більшість від ВО «Свобода» участі в голосуванні за них не брала.

Прокуратура заангажована?
Не задовольнили депутати й протест заступника прокурора міста, який стосувався резонансного рішення міськради про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки підприємцю Ярославі Соловей на вул. Гетьмана Мазепи, 144. Нагадаємо, що міський голова наклав на нього «вето», однак депутати його подолали й підтвердили своє попереднє рішення. Йдеться про земельну ділянку площею 0,3 га для начебто облаштування паркінгу «Парк Готелю». Втім, на одному із засідань сесії заступник голови комісії з питань підприємництва депутат фракції «УДАР-Громадський форум» Ігор Росипайло обмовився, що інвестиційним проектом Я.Соловей там передбачено спорудження наступної черги готельно-відпочинкового комплексу і просив його підтримати.
Хоча, як зазначено у протесті прокуратури, «відсутні будь-які правові підстави» для затвердження проекту землеустрою щодо відведення згаданої земельної ділянки з передачею її в оренду приватному підприємцю, а сама передача в оренду має відбуватися «за результатами земельних торгів»,  депутат фракції «УДАР-Громадський форум» В.Чорноус заявив, що «аргументи заступника прокурора міста є абсолютно юридично нікчемними». Він повідомив, що відповіді прокуратури на два аналогічні звернення, які стосуються правомірності цього рішення міськради, від безпартійного громадянина міста та депутата від однієї з політичних партій, кардинально різняться. Першому прокуратура радить звертатися до суду, а на звернення другого видає протест, вимагаючи скасувати пункт рішення міськради.
«Те, що прокуратура діє під одну політичну силу і робить зачистку перед виборами, чітко видно», – резюмував секретар міськради Р.Марцінків. «Не треба суто правове питання переводити у політичну площину, – закликав колег депутат від Партії регіонів Богдан Федьків. – Якщо ви не проголосуєте за задоволення протесту прокурора, прокурор звернеться  до суду і суд поставить крапку в цьому питанні». Очевидно, так воно і буде. Адже ні пропозицію депутата від ВО «Батьківщина» Василя Бойчука про поіменне голосування цього питання, ні сам протест прокурора сесія не задовольнила, бо депутатська більшість знову не брала участі в голосуваннях.

Крок назустріч
Натомість одностайну підтримку депутатів одержали рішення про погодження умов проекту мирової угоди між Івано-Франківською міською радою та Тисменицькою райдержадміністрацією щодо врегулювання земельного спору в урочищі «Нивки» мікрорайону «Черешеньки» та про надання дозволу на викуп земельних ділянок для суспільних потреб з метою розширення території міського кладовища в селі Чукалівці.
Проект тристоронньої мирової угоди між містом, Тисменицькою РДА та Загвіздянською сільрадою передбачає наступні умови врегулювання конфлікту. Тисменицька РДА скасовує свої розпорядження про надання права власності на спірні землі в урочищі «Нивки». Загвіздянська сільрада передає меліоративні системи залишковою балансовою вартістю 4300 грн. Івано-Франківську. Сторони погоджують межі між містом та селом відповідно до розробленої інститутом землеустрою схеми. Івано-Франківська міськрада передає 1,6 га землі Загвіздю для розподілення між особами, які, відповідно до записів в господарській книзі, її обробляли, а також здійснює відшкодування сільраді за передачу меліоративних земель і надає безповоротну фінансову допомогу Тисменицькій РДА в розмірі трьох мільйонів гривень з розтермінуванням на три роки на соціально-економічний розвиток, в тому числі й Загвіздя.
«Не факт, що Загвіздянська сільська рада погодиться на ці умови, але ми покажемо, що готові йти на компроміс і зробили крок назустріч»,– зазначив В.Анушкевичус. Крім того, мер розпорядився оприлюднити списки осіб, яким рішенням міськради в мікрорайоні «Черешеньки» надані земельні ділянки. «Таким рішенням ми виходимо на нормальні умови врегулювання земельного спору. Попередня каденція міськради прийняла за змістом вірне, але за формою неправильне рішення, яке зараз коштуватиме місту трьох мільйонів гривень. І це була помилка міського голови, депутатського корпусу і виконавчих служб», – сказав Р.Онуфріїв.
А даючи дозвіл департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку на викуп земельних ділянок громадян села Чукалівки Тисменицького району для розширення розташованого там міського кладовища, міськрада у своєму рішенні виписала додаткові істотні умови. Згідно із ними сума договору на викуп не повинна перевищувати вартість експертної оцінки земельної ділянки, а оплата здійснюватиметься з розтермінуванням на три роки. Голова бюджетної комісії Р.Онуфріїв також зазначив, що ухвалені рішення потребуватимуть внесення змін до міського бюджету на 2012 рік.
Левко КУТИНСЬКИЙ  



Переглядів: 921 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]