Середа, 24.04.2024, 08:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Жовтень » 11 » МАНДРИ
09:54
МАНДРИ
Відень: розкішна столиця Габсбургів

Столиця Австрії — надзвичайно багатолике місто. Тут кожен знайде для себе щось захоплююче і приємне: цікаві історичні пам’ятки, вишукана кухня, всесвітньовідомі вина, багате мистецьке життя, феєричний шопінг. Цьому одночасно затишному і розкішному місту є чим здивувати будь-кого, задовольнити будь-які смаки. Але давайте про все по порядку.


Історичні пам’ятки

Прогулюючись містом, помічаєш, що Відень, на відміну від інших міст з високою концентрацією палаців, пам’ятників і музеїв, зовсім не втомлює своїх гостей. Столиця Австрії  дуже зручна для туристів, оскільки майже всі головні історичні та архітектурні пам’ятки тут розташовані в одному місці. Так їх розмістив останній імператор Австро-Угорщини Франц-Йозеф, який правив країною 68 років. У 1857 р. двадцятисемирічний імператор розпорядився знести залишки древньої фортечної стіни навколо старого міста і на її місці побудувати широке чотирикілометрове бульварне кільце — Рінґштрассе. А вздовж Рінґштрассе на гроші нових буржуа були розбиті парки, побудовані грандіозні будівлі суспільного призначення —  опера, ратуша, парламент, біржа, національна бібліотека, міський театр, університет, ансамбль з двох музеїв-близнят, художнього і природничо-історичного.
Символ міста — це собор Святого Стефана, Steffl, як фамільярно називають його віденці. Величезний готичний собор, деякі таємниці якого не розгадані і сьогодні. На його стінах є дивовижні знаки, зображення звірів, дивних фігур і все це має певний зміст, над яким вчені роздумують дотепер. На стінах собору можна знайти середньовічні міри тканин і короваю хліба: будь-який покупець міг перевірити за ними куплений товар і у разі обману продавця строго карали.
Щоб увійти у собор, вам доведеться проштовхуватися крізь щільну юрбу всюдисущих китайських туристів з фотоапаратами в руках, але, повірте, воно того вартує. Адже, як кажуть, хто не бачив собору Святого Стефана, той не бачив Відня. Якщо зважитись ще на один подвиг і піднятися на башту собору, подолавши 343 сходинки, то можна насолодитися фантастичним видом на місто.
Недалеко від собору у центрі Відня знаходиться Чумна колонна, яка нагадує про страшну епідемію чуми у сімнадцятому столітті, що забрала життя багатьох жителів міста. Проте цей пам’ятник виглядає зовсім не сумно, а навпаки, ошатно і радісно. Напевно, тому, що Чумна колонна була встановлена на честь перемоги над страшною недугою і зображує святих, які допомагали людям боротися з чумою.
До обов’язкової програми туриста належать також два палаци — Гофбурґ і Шенбрунн. Гофбурґ спочатку був середньовічною фортецею. Пізніше, з посиленням влади Габсбургів, фортеця була перебудована в розкішну резиденцію. Сьогодні Гофбурґ —  резиденція президента Австрійської Республіки, де приймають почесних гостей держави.
Шенбрунн, літня резиденція імператриці Елізабет, знаменитої Сіссі,  відома своїм чудовим парком. Саме його алеями красуня-імператриця, яка до того ж була дуже прогресивною жінкою як на свій час, здійснювала ранкові пробіжки у супроводі слуги, який на бігу… читав імператриці книги.

Мистецтво

Віденська Альбертіна — один з найбільших музеїв світу. Зібрання музею нараховує  приблизно 60 000 малюнків і близько мільйона гравюр. Тут можна побачити роботи Дюрера, Сезанна, Клімта, Рубенса, Пікассо та інших відомих художників.
Не менш цікавим є і Віденський дім мистецтв. Художник Фріденсрайх Гундертвассер створив виставковий центр, де можна побачити як його роботи, так і найбільш цікаві виставки сучасного мистецтва. Гундертвассер придбав будівлю колишньої меблевої фабрики і повністю перебудував її у своєму характерному стилі. Несиметрично розташовані різнокольорові елементи зі скла, металу, черепиці, дерева і кераміки надали колись непоказній будівлі надзвичайно оригінального вигляду. Неподалік від Дому мистецтв знаходиться чудернацький «дім Гундертвассера». Типова реакція людини, яка побачила його вперше, приблизно така: «Це ж скільки треба випити, щоб спроектувати такий будиночок!»
Центром мистецького життя міста є знаменита Віденська опера. Після серйозних руйнувань, здійснених незадовго до закінчення Другої світової війни, будівлю опери змогли реставрувати і знову відкрити лише у 1955 р. Абсолютним пріоритетом в репертуарі театру є опери, в яких бере участь Віденський філармонічний оркестр. У лютому в опері відбувається знаменитий Віденський бал. На одну ніч глядацький зал перетворюється на величезний танцювальний майданчик, на якому у всьому блиску постає світське товариство Австрії та інших країн.

Кухня

Скажу зразу: в «кулінарний тур» до Відня краще їхати разом з чоловіком. Просто не кожна жінка здолає самотужки віденського шніцеля, дуже смачну, але величезну за розміром відбивну котлету. В деяких віденських кафе навіть акції проводяться: хто з’їсть цілий шніцель, тому дають безкоштовно другий. А от улюблена страва цісаря Франца-Йозефа — «тафельшпітц» — цілком легка. Це варена яловичина з приправами і хроном, до якої часто подають варену картоплю. Видно, не дуже вибагливим був великий імператор. Що ще слід обов’язково спробувати у Відні? Звичайно ж, торт «Захер». Продається цей знаменитий торт у кондитерській готелю Sacher, звідки його розсилають на замовлення у різні країни світу. Смаком цей шоколадний торт дещо нагадує «Празький». Ще один знаменитий десерт — апфельштрудель, яблучний рулет. За вмінням його готувати віденські парубки колись обирали наречену. Не залишать вас байдужими і «Марілленкньодельн» — морозивні кульки з абрикосовим джемом всередині.

Кава

Чому я виділила каву в окремий підпункт? Бо кава — це не їжа, а спосіб життя, особливо у Відні. Пити і вибирати каву у цьому місті — це справжня наука. Скажімо, у віденських кав’ярнях не можна замовляти просто «чашечку кави» — це все одно що у сигаретному кіоску попросити просто «пачку цигарок». Ось лише деякі з кавових шедеврів, які вам запропонують у віденських кав’ярнях:
«Кайзермеланж» — кава з яєчним жовтком і двома ложками меду. «Францисканер» — чорна кава з великою кількістю молока, так, щоб напій нагадував колір ряси монаха францисканця. «Фіакр» — чорна кава з вишневим лікером, причому перед подачею лікер підпалюють. «Марія-Терезія» — кава мокко з апельсиновим лікером і вершками, «Шале Гольд» — слабка кава, колір якої схожий на золотий. «Перекинутий Нойманн» — збиті вершки, залиті кавою з молоком.

Шопінг

Центральна вулиця Відня Кернтнерштрассе — справжній рай для шопінгу. Причому представлені тут не лише бутіки елітних марок, а й цілком демократичних, типу Zara, H&M.  Ціни нижчі ніж в аналогічних магазинах  в Україні. Те ж стосується й косметики і парфумерії. Ні, я все розумію: митниця, податки, транспортні витрати… Попри це, той факт, що мої улюблені парфуми у центрі Відня коштують відчутно дешевше, ніж у центрі рідного Станиславова, викликав у мене легкий шок. Важливим є також те, що ризик придбати підробку тут мінімальний — діючі в Австрії закони відносно підробок значно суворіші, ніж українські.

Сувеніри

Ну, зображеннями цісаря Франца-Йозефа, які на різноманітних предметах і у безлічі варіацій пропонують віденські сувенірні крамнички, нас, галичан, не здивуєш. Може, навіть у вашої бабусі завалявся десь у скрині портрет вусатого імператора. Якщо ні, можна придбати на згадку тарілочку чи горнятко з портретом цісаря або імператриці Елізабет. Оригінальним подарунком, хоч і досить дорогим, будуть вироби зі стразів Swarovski. Незважаючи на те, що засновник цієї легендарної марки Даніель Сваровскі народився на Півночі Австро-Угорщини, в горах Богемії, австрійці вважають Swarovski своєю національною гордістю.
Варто потішити рідних і близьких знаменитим віденським вином — «гойріґе». Любителі сухого вина будуть від нього в захваті. «Гойріґе» може бути як червоним, так і білим.
Говорити і писати про Відень можна  безкінечно довго. Ще більше часу знадобиться, щоб побачити, відчути, спробувати усе, що варте уваги у цьому чарівному місті. Як з усмішкою зауважила моя нова віденська знайома: «Ну, щоб ознайомитися з Віднем, і місяця буде мало!» Думаю, вона цілковито мала рацію.

Олена БУЧИК  
Івано-Франківськ-Відень-Івано-Франківськ

Переглядів: 1006 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]