Вівторок, 23.04.2024, 10:21
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 2 » КУР’ЄР ФУТБОЛУ
10:39
КУР’ЄР ФУТБОЛУ
Сезон, прожитий по-новому

Сезон-2011 ми прожили по-новому. На його початку, нагадаємо, Федерація футболу України ввела єдині правила реєстрації гравців-аматорів, ідентичні до тих, що діють у професіоналів. Як і профі, аматорам відтепер дозволяється змінити за рік лише два клуби, а переходи відбуваються тільки у визначені періоди. Ера багатоверстатників завершилася… Нижче ми спробуємо проаналізувати висліди чемпіонату Івано-Франківщини-2011 і перекинемо місточок у сезон прийдешній. Почнемо з чемпіонів…

Коломия
Після 20-річної перерви столиця Покуття знову святкує перемогу в обласному чемпіонаті. Золоті медалі «Карпати» поклали в кубок області. На хвилі ейфорії в місті над Прутом завели мову про повернення на всеукраїнську арену. Нині клуб активно цікавиться вимогами до професійних колективів. Нагадаємо, що Коломия була представлена у другому дивізіоні національної першості у 1996-98 рр. В рік дебюту «Покуття» посіло 7 місце (з 16-ти), а наступного року замкнуло турнірку – 18-та позиція…
Але є у перемоги «Карпат» інший бік. Чемпіонський склад 1991 року базувався на місцевих кадрах. Навіть через два десятиліття вболівальники з легкістю пригадують їх імена. Цьогорічна ж перемога здобута винятково ногами легіонерів… Невже в одному з найбільших міст регіонів перевелися таланти?

Тлумач
Минулого року Тлумач став місцем проведення «золотого матчу» між «Карпатами» з Печеніжина і «Тепловиком». Якби тоді хтось сказав, що за рік придністровці вже самі стануть учасниками вирішального поєдинку, його б засміяли… Впродовж усього сезону здавалося, що «Придністров’ю», яке ще жодного разу не сходило на п’єдестал пошани, вистачить й «бронзи». Та, як відомо, тихіше їдеш далі будеш. Тлумачани скористались з того, що фаворити захопилися власними розбірками і розставили для них пастки. За тур до фінішу підопічні Василя Гуменяка забронювали собі «срібло», яке де-факто їм дісталося лише за підсумками «золотого матчу» на «Науці».

Івано-Франківськ
Обласний центр знову залишився на других ролях. «Тепловик», ведучи перед до останнього туру, зрештою пропустив поперед себе не тільки коломиян, але й тлумачан. 3, 4, 1, 2, 3, 2, 2, 4, 4, 3, 2, 3 – це ті позиції, які обіймали «тепловики» за час виступів в чемпіонаті області (у хронологічному порядку). Дев’ять призових місць за 12 років! Псувала «показники» лише відсутність золотих нагород (єдина перемога датована 2002 р.). Вочевидь, це не відповідало амбіціям колективу. В 2005-му команда поступилася перемогою за різницею голів, в 2010-му – у додатковому матчі, тепер – у заключний ігровий день турніру.
Відтак над «Тепловиком» вкотре завис дамоклів меч. Новий керманич франківського «Теплокомуненерго» Руслан Гайда нещодавно висловив ідею переформатування команди у муніципальну. В бюджеті міськспорткомітету саме вивільнилися кошти, які раніше призначалися «Прикарпаттю». Щось на кшталт «Чорногори», проте аматорської…
Що ж, ідея безперечно заслуговує на увагу. Справа за вітленням. Бо може так статися, що наступного року обласний центр взагалі не буде представлений у турнірі. Не забуваймо, що влітку зійшли з дистанції «Прикарпаття-2» і «Ніка-Динамо». Керівництво останньої, щоправда, шукає шляхи повернення у дорослий футбол (на юнацькому рівні «Ніка» продовжує виступи). Цікаво, що, провівши у турнірі лише половину матчів, «Ніка-Динамо» посіла найвище для себе місце – 14-те (у двох попередніх сезонах – 15)!

Брошнів, Богородчани
Впродовж сезону активно наступали на позиції лідерів «Кроно-Карпати» і «Газовик». На особливу відзнаку заслуговують брошнівці, які повернулися у перший дивізіон після 19-річної перерви. Особливо потужною була хода команди у другій половині сезону. Підопічні Василя Качура завершили його 13-матчевою безпрограшною серією, під час якої здобули 11 перемог і лише двічі зіграли внічию – з «Тепловиком» і «Карпатами»!
Зрештою, саме нічия з франківцями (0:0 в заключному турі) змінила хід боротьби за звання чемпіона. Так сталося, що у вирішальний момент брошнівці зіграли на боці «Карпат» і «Придністров’я». Однак учасники «золотого матчу» також натерпілися від новачка: коломияни двічі зіграли з ним внічию, а тлумачани зазнали єдиної домашньої поразки. 

Городенка
Зміни очікують і на городенківців. Два останні сезони цей край був представлений на обласній арені двома клубами – «Пробоєм» і «Ясполем». Торік вище місце посів представник райцетру – 4 («Яспіль» був тільки 13-м). Нині ж пальма першості – у ясенівців – 6 позиція проти 8-ї у пробоївців. Проте такі переміщення вже не надто цікавлять громадськість району. Вона схиляється до того, що краще мати одну міцну команду, аніж дві посередні. Відтак з великою долею ймовірності можна стверджувати, що наступного року пальма першості знову перейде до «Пробою». Тим паче, з нового сезону команда гратиме на оновленому районному стадіоні.

Долина, Надвірна
Могікани прикарпатського футболу переживають складні часи. 13 місце «Бескиду» – найгірший результат за останні чверть століття. В команді по кілька разів за сезон змінюються тренери, котрі приводять нових гравців, але падіння колективу триває. «Нафтовик», навпаки, демонструє кадрову стабільність. Проте нинішні обсяги фінансування клубу не дозволяють йому стрибнути вище. Долинські вболівальники б’ють на сполох – на місцевому футбольному ринку працюєють сусіди з Моршина…

Інші
Традиційно для себе здали свої позиції після літньої перерви снятинці. На десятій позиції фінішували новачки з «Гал-Вапна», які випередили «Гвіздець» і делятинський «Прут». «Гвіздець» заледве дотяг до фінішу. Чи вийде він на старт наступного разу, невідомо. Щодо «Прута», то він так і не владнав проблеми з домашньою ареною, хоч і завершував на ній сезон. Тож навпроти делятинців також ставимо знак запитання. Проблеми з стадіоном, правда, іншого характеру, є у «Сокола». 

Калуш
Схоже, завершилася затяжна смуга невдач у калушан. Ініціативна група місцевих підприємців, що не змогли спокійно стежити за падінням славного клубу (чого варта поразка з рахунком 0:11 від «Сваричева»), створила громадську організацію, котра взялася за його відродження. Першим кроком стало повернення у рідне місто більшості вихованців місцевого футболу. І нехай ФК «Калуш» у турнірній таблиці фінішував лише восьмим, його керманичі сподіваються посісти вакантне місце в еліті вже у наступному сезоні.

Сторінку підготував Володимир ГОРОЩАК
Переглядів: 884 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]