П`ятниця, 19.04.2024, 05:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Жовтень » 9 » КУЛЬТУРА
10:36
КУЛЬТУРА

І по бороді текло…
В Івано-Франківську відбулося три фестивалі одночасно

На окраєць ще теплого духмяного хліба із площі Шептицького кладемо свіжозвареної мармуляди біля міської ратуші. Смакуємо це все, запиваючи цілющим ковтком питного меду. Ось він – смак франківської осені! Саме так насолодитися дарами природи та майстерністю рук пекарів і медоварів можна було на вихідних у середмісті Івано-Франківська.
Родинну атмосферу свята підтримували народні гуляння. Хлібопекарі дотрималися цього року однієї концепції – вони виготовили чимало продукції із національною символікою. Тут були і торти у вигляді вишиванок, печиво-тризуби. Здивували й витворами із готового хліба, булочок та тістечок. Чого варті лише тризуб із круасанів та замок із хліба.
Наймолодші гості свята вправлялися у виготовленні дрібничок із тіста, а також побачили, як із зерна на стародавніх жорнах можна зробити борошно.
Перейняти досвід від франківських хлібопекарів вперше завітали гості із польського міста-побратима Жешув. Цілком можливо, що вже наступного року закордонні гості стануть повноправними учасниками фестивалю.
Під час «Свята хліба» діяло декілька інтерактивних майданчиків. Як повідомив голова гільдії приватних пекарів Івано-Франківська Ростислав Кукурудз, саме завдяки таким майстер-класам можна проілюструвати весь цикл виготовлення найголовнішого продукту – хліба. «Це буде цікаво дітям, в першу чергу, бо тут вони зможуть зрозуміти, що хліб береться не на полицях магазинів, а його виготовляють руки пекарів», – наголосив пан Кукурудз.
Як і усі сьогочасні події, «Свято хліба» не залишилося осторонь проблем держави, а тому 10 відсотків виручених коштів від реалізованої продукції учасники свята передадуть на потреби української армії. У конкурсі на кращий коровай в рамках «Свята хліба» перемогла місцева фірма «Лігос», а у конкурсі на кращий стенд – пекарня «ОберХліб».
Тим часом на «Бастіоні» та на вулиці Низовій вирував традиційний для нашого міста «Прикарпатський вернісаж». Бринза, будз, косички, коники, медовуха, вина, а ще страви української кухні – усе це стало смачною окрасою недільного дійства.
Для презентації нового фестивалю «Станіславська мармуляда» представникам «Чистої флори» вдалося віднайти давній рецепт тієї мармуляди, котра і стала доленосною в історії нашого міста. Кожному охочому поласувати свіжозвареною мармулядою пропонували і пампушки.
Гастрономічні потреби гостей свята задовольняли і виїзні павільйони закладів ресторанного бізнесу, де переважно пригощали стравами національної кухні.
Володимир БОДАК

Переглядів: 692 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]