Четвер, 25.04.2024, 19:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Жовтень » 2 » КУЛЬТУРА
09:57
КУЛЬТУРА

Ірина Волинська:
«Виживаємо тільки на ентузіазмі та мріях»
Восени батьки з новими силами беруться за розвиток, виховання  і навчання своїх дітей. Більшає у нашому місті  різноманітних приватних шкіл та студій, де дитина може танцювати, малювати і співати, проте не завжди ці заняття є «по кишені» турботливих батьків. Міський Центр дитячої та юнацької творчості на сьогодні єдиний найбільший в місті за кількістю вихованців позашкільний навчально-виховний заклад комунальної власності, що надає додаткову освіту у художньо-естетичному напрямі. Про роботу, проблеми, мрії та настрої перед початком навчального року говоритимемо з Іриною Волинською, директором МЦДЮТ.
– Пані Ірино, більшість батьків думають, що Центр дитячої та юнацької творчості це тільки приміщення на вул. Січових стрільців, 37. Розкажіть кілька слів про структуру та діяльність Центру.
– На сьогодні МЦДЮТ – складний і потужний механізм. У нас займаються понад 2 тис. дітей у 52 колективах, працює 65 викладачів. Ми уже давно вийшли за межі історичного приміщення на вул. Січових стрільців, чимало гуртків працює на базі 14-ти шкіл в різних куточках міста (зокрема «Школа мистецтв» у ЗШЛ № 23), 6-ти клубів за місцем проживання, Центру патріотичного виховання ім. С.Бандери, Краєзнавчого музею. Ми надаємо комплексну додаткову освіту у сфері художньо-естетичної творчості. Активно діють хореографічні, музичні, образотворчі, літературні та драматичні гуртки. Старшокласників, котрі цікавляться громадською діяльністю, об’єднує міське об’єднання «Євроклуб» і координаційний центр міської ради учнівського самоврядування. Звичайно, така плідна робота неможлива без співпраці з школами міста, закладами культури, громадськими організаціями.
– Які гуртки користуються найбільшою популярністю?
– Зазначу, що останні роки батьки почали більше уваги приділяти позашкільному розвитку своїх дітей, що дуже тішить. Батьки зрозуміли, що діти обов’язково повинні чимось цікавитися. Приводять до нас діток, які у свій час навчались у приватних школах. У нашому закладі дитина зазвичай може займатись не в одному, а у 2-3 гуртках. Особливою популярністю користуються гуртки образотворчого, декоративно-ужиткового (понад 1000 дітей) та хореографічного профілю. «Людський фактор» у роботі нашого центру відіграє не останню роль. Керівник гуртка, він же такий самий педагог, як і вчитель в школі, повинен мати хорошу підготовку і відповідну освіту. Адже батьки просто не поведуть дитину на нудні, нецікаві заняття. Радію, що за час мого керівництва (а це 10 років) певний рівень та престиж закладу вдалося підняти.
– До речі, про приватні школи такого напряму. Ви відчуваєте себе конкурентами?
– Вважаю, що «приватники» також сприяють  порятунку міста від бездоглядних  дітей. Програємо ми у  фінансовому забезпеченні та нестачі приміщень. Цього року Центр святкуватиме своє 75-ліття. Прикро, що ми так і залишаємось на маленькій площі, яка була надана  Палацу піонерів  ще у 40-х роках. Але на той час у закладі діяло тільки 8 гуртків, в яких навчалося 160 дітей, а сьогодні на території  цього самого приміщення займається до 900 дітей! За межами основного приміщення навчається у нас ще до 1,5 тис. дітей. Робіть висновки. Намагаємося щороку підремонтовувати свою територію, робити усе, що у наших силах, та при підтримці батьків (спонсорський внесок на рік символічний – 100 грн.), адже з бюджету  на розвиток закладу мало що виділяється, а основне фінансування – зарплатня та комунальні послуги. В умовах жорсткої економії та недофінансування виживаємо тільки на ентузіазмі та мріях. Тому мрію як керівник про нове сучасне просторе приміщення, де б знайшли місце усі наші колективи. Адже відсутність такого приміщення – це не тільки  проблема для  МЦДЮТ, це проблема  для усього міста, у якому відсутня самодостатня  будівля  для  дитячих виступів  із  концертно-глядацькою залою, де могли б презентувати свою творчість діти не тільки  МЦДЮТ,  а й з інших навчальних закладів обласного центру.
– Багато батьків сьогодні захопилося «раннім розвитком» дитини, і уже з 2-3 років починають водити дитину на різноманітні заняття. Центр приймає діток в основному з 6 років. Як вважаєте, то чи варто «розвивати» дитину раніше?
– Батьки хочуть, щоб їхня дитина була найкращою, і мало чи не з першого року життя поспішають десь її задіяти, хоча багато у чому це данина моді. Якщо батьки мають час і фінанси, то це непогано. Дитина вчиться бути серед дітей, «соціалізується».  При цьому треба прислухатися та враховувати побажання дитини. В цей період добре тільки те, що їй подобається, тільки це піде на користь. Відвідування занять для дитини повинно відбуватись без примусу, щоб не породжувати протидію та агресію. Бо з часом,  у старшому віці, ці негативні емоції можуть змінитись на комплекси або виливатись у негативні спогади.
– Чи має Центр «зіркових» випускників за історію свого існування?
– Центр має таку довгу і славну історію, що уже бабусі, що колись навчались тут, приводять до нас своїх внуків. Щодо «зірковості», то саме у нас починав свій шлях до акторства ведучий Юрій Горбунов та міністр культури Євген Нищук (і це ще не всі яскраві імена), відвідуючи театральну студію «Синій птах» під керівництвом покійної Світлани Ямцун. До речі, теперішній керівних театрального гуртка Мар’яна Клюба, котра готувала наших учасниць «Дитячого Євробачення-2014» з акторської майстерності, поставила роботу свого гуртка також на досить високий рівень.
– Якими здобутками може похвалитися Центр. Хто є його гордістю?
– Зазначу, що минулого навчального року ми провели 320 заходів (а це концерти, виступи, виставки, конкурси), у яких взяло участь понад 7 тис. учасників. Практично жодне свято чи пам’ятна дата не минає нашої уваги. До речі, уже у вересні ми активно презентували себе на Фестивалі дозвілля. Маємо чимало перемог на міжнародному та всеукраїнському рівні. Хочу відзначити, що наш колектив народного танцю «Радість», в якому навчається понад 150 дітей, вкотре отримав підтвердження звання «Зразковий». Кожен колектив, який працює в закладі, є цікавим, має свої надбання, обдарованих вихованців і талановитих випускників.
– Що нового у цьому навчальному році пропонуватимете дітям? Які плани та ідеї хотілося би реалізувати?
– Новинкою у цьому навчальному році стане гурток «Основи журналістики» (для учнів 10-11 класів). Такі заняття допоможуть дітям, котрих приваблює фах журналіста, зорієнтуватися в особливостях цієї професії, навчитися писати замітки, статті, брати інтерв’ю. Окрім того, ці діти зможуть працювати над розробкою і створенням власної газети Центру, видання якої є також у наших найближчих планах. Мріємо також і про сучасний повноцінний Інтернет-сайт, де б усі бажаючі змогли отримати вичерпну інформацію про роботу гуртків, викладачів, новини про наші події. Адже сьогодення вимагає рухатися у ногу з часом.
Оскільки цьогоріч  святкуватимемо 75-ліття Центру, кожен профіль готуватиметься до розширеної презентації своєї діяльності. А усі разом, навесні – до звітного концерту наших досягнень «Феєрверку талантів». Профіль образотворчого мистецтва розробляє потужну виставку робіт. Плануємо виставити і роботи випускників 80-90-х рр., тому заохочуємо усіх причетних до історії та роботи Центру до співпраці: поділитися роботами, фотографіями чи спогадами про історію закладу. Адже історія Центру – це частина історії нашого міста.
Розмовляла Ольга Андріяшко

 

Переглядів: 738 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]