Четвер, 28.03.2024, 23:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 9
Гостей: 9
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Серпень » 28 » КУЛЬТУРА
09:33
КУЛЬТУРА

Історія у документах і фактах
В обласній універсальній науковій бібліотеці презентовано книгу документів та матеріалів «Український національно-визвольний рух на Прикарпатті в XX столітті. Том I, книга 1. 1919-1929 рр.». Над виданням працював колектив фахівців Інституту історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника під керівництвом директора Миколи Кугутяка.
Наукові документальні дослідження національно-визвольного руху на Прикарпатті у минулому столітті – це дуже маловивчена сторінка нашої історії, запевняють фахівці, а тому й переконують, що навіть презентація цих декількох томів – це лише початок великої дослідницької справи.
Директор навчально-наукового центру досліджень українського національно-визвольного руху ім. Олександра Карпенка, що діє при Прикарпатському національному університеті, Микола Вітенко наголошує, що над виданням працювали десять науковців.
Авторський колектив намагається втілити у життя ідею Миколи Кугутяка – опублікувати документальну спадщину визвольного руху від 1919 до 1991 року. У рамках цього проекту світ побачили поки що два томи у п’яти книгах. Науковці переконують, що з часом матеріалів ставатиме дедалі більше, а тому буде можливість збільшувати кількість книг кожного тому. Саме з цією метою й було вирішено впорядкувати дослідження циклічним способом.
Книга профінансована за кошти обласного бюджету в рамках програми підтримки книговидання на 2011-2015 роки.
Заступник голови облдержадміністрації Сергій Адамович зауважив: «Такі книги потрібні. Це те, що формує майбутнє українця». На переконання посадовця, саме такі дослідження і є фундаментом для боротьби за незалежність. Це перша профінансована книжка, котра побачила світ цього року, хоча її видання планувалося ще на 2012-й рік.
Щодо виділення коштів на книговидання, то обласна влада вирішила відтепер започаткувати низку презентації тих видань, на котрі скеровуються фінансові видатки обласного бюджету.
Науковці кажуть, що залишилося опрацювати період від 1959 до 1991 років, але не перестають знаходити документи того періоду, котрий вже частково вивчений. У книзі вміщено 235 документів: міжнародних договорів, політичних програм партій та об’єднань, матеріалів тогочасної преси, судових рішень.
«Ми опублікували документи, відомі окремим фахівцям. Це відомості, котрі нам вдалося віднайти в обласному архіві, а також у Львові, центральних державних архівах тощо, – каже Микола Вітенко. – Також ми презентуємо низку документів, котрі зберігаються у бібліотеках та фондосховищах за кордоном. Усі вони висвітлюють наболілі теми історії нашого краю. Зокрема, у цих документах відображаються події, котрі замовчувалися на той час польською чи радянською владою».
Володимир БОДАК

 

Переглядів: 557 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]