П`ятниця, 19.04.2024, 21:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 20 » КУЛЬТУРА
10:32
КУЛЬТУРА
Степан Пушик: літератор, науковець, громадянин

Минулої неділі Івано-Франківщина урочисто відзначила 70-літній ювілей лауреата Державної премії  ім. Т.Г.Шевченка Степана Пушика.

Степан Григорович –  постать особлива. Невтомний дослідник народної творчості, збирач фольклору, він, по суті, створив новий літературний жанр – роман з уст народу. В його творчому доробку – шість десятків власних книг, майже тисяча наукових праць. А ще – 170 пісень, які є кращими зразками у скарбниці української пісенної спадщини, бо їх можна поставити в ряд з піснями Малишка, Павличка, Білаша, Івасюка.
Він – один з найавторитетніших дослідників «Слова о полку Ігоревім», професор Прикарпатського університету.
Далеко не кожному, за словами голови обласної організації НСПУ Євгена Барана, так вдалося зреалізувати свій творчий потенціал, донести до сучасного українця глибинну криницю карпатських легенд, пісень, байок, казок і стати одним з найбільших фольклористів сучасності.
Степан Пушик – людина надзвичайної працездатності і надзвичайної громадянської позиції. Саме за його участі і втручанні на Прикарпатті збережено й відновлено чимало пам’яток історії, літератури та архітектури. А його гостре слово не раз дошкуляло можновладцям і будило свідомість земляків у відстоюванні українського слова і своїх законних прав. І сьогодні його палкі промови з депутатських трибун кличуть відстоювати справедливість, людську гідність, не миритися з тим, що заважає Україні бути справді цивілізованою європейською державою.
Вечір на честь 70-річного ювілею Степана Пушика у залі обласної філармонії був напрочуд теплим і душевним, причому тон і атмосферу його задавав сам ювіляр. Шкода, що на цей вогник не завітали перші особи міста й області – постать Степана Пушика для них, очевидно, недосяжна. Зате людська любов вповні вилилася на більш ніж тригодинному, але швидкоплинному вечорі з вуст десятків шанувальників Пушикового таланту і продемонструвала, що Степан Григорович – справді народний улюбленець.   
Наталка Стрілець

Переглядів: 594 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]