П`ятниця, 29.03.2024, 02:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 23 » КУЛЬТУРА
11:04
КУЛЬТУРА
Богдан ТОМЕНЧУК:
«Вступним словом буде музика»


25 січня в Івано-Франківській обласній філармонії відбудеться вечір музики та рим «Малюю музику небесну». Винуватцями такого дійства стали академічний камерний оркестр «Harmonia nobile» та відомий у нашому краї поет, директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук. Детальніше про цю подію Богдан Михайлович поділився напередодні із читачами «Західного кур’єра».

– Богдане Михайловичу, розкажіть, будь ласка, про ідею такого літературно-музичного вечора.
– Ця ідея виникла в ансамблю «Harmonia nobile» ще 12 років тому. Але тоді я був заступником губернатора, а тому не хотів робити такого вечора суто із людських міркувань. Не хотів, щоби говорили, що я використовую службове становище і займаюся самопіаром. З того часу пройшло чимало років. У жовтні минулого року на базі нашого Регіонального центру оцінювання якості освіти відбувалася міжнародна конференція. Вона тривала п’ять днів, а тому мені хотілося показати гостям рідний край не тільки у вигляді трембіти, а продемонструвати, що для нас не є чужим і світове мистецтво. «Harmonia nobile» погодилася виступити за однієї умови. Концертмейстер оркестру Наталія Мандрика сказала, що вони будуть виступати, якщо наша давня розмова про вечір музики і поезії відроджується. Таким чином, під час конференції відбулася свого роду генеральна репетиція цього вечора. Звичайно, я думав все-таки «зіскочити» з цієї теми, але «Harmonia nobile» все зробила сама. Нещодавно мені скинули готову афішу, і тоді я зрозумів, що не маю куди діватися.
– Чим буде особливий цей вечір? Чого очікуєте особисто ви?
– «Harmonia nobile» – це завжди неперевершене виконання класичної музики. Вечір буде звичайним, без якихось особливих помпезностей. На фоні музики будуть звучати читані вірші у моєму виконанні, а також у виконанні Ростислава Держипільського та Людмили Лінник-Савки. Цілком можливо, що буде навіть якась імпровізація. Усе залежить від атмосфери вечора. Але не буде ніяких пошанувань, жодних, не дай, Боже, вступних слів. Вступним словом буде музика, а потім будуть вірші.
– Яким чином ви підбирали саме ті вірші, котрі, на вашу думку, мали би гармонійно вписатися в атмосферу вечора?
– Я ще не підбирав, усе буде робитися в останній момент. Напевно, це, в першу чергу, буде інтимна лірика. Можу сказати, що в основному там будуть лунати ті вірші, котрі прекрасно ляжуть на музику ансамблю. А взагалі-то я сподіваюся, що кожен глядач у залі візьме для себе щось таке, що буде найбільш близьке його душі.
– Ви говорили про деякі експерименти. Чи варто очікувати, що глядачі почують спів Богдана Томенчука?
– Ні, я не заспіваю, це точно. Але є люди, котрі виконують пісні на мої вірші. Мені дуже імпонують мої пісні у виконанні Ігоря Гриника та Фемія Мустафаєва. Якщо франківській публіці буде до вподоби цей вечір, то вже тоді, очевидно, можна буде повернутися до можливого вечора співаної поезії. Тай взагалі, думаю, нам варто повернути вечори бардівської співаної поезії, які свого часу були дуже популярними в Івано-Франківську.
Повірте, це не є творчий вечір, а звичайний філармонійний концерт. Але оскільки «Harmonia nobile» дотримала слова, то і я мушу вчинити таким самим чином. Наталія Мандрика було промоутером цієї речі. В якійсь мірі я радий тому, що саме «Harmonia nobile» взялася за реалізацію цього проекту.
– Якої публіки ви очікуєте в залі?
– В першу чергу, це будуть ті люди, котрі знають, що «Harmonia nobile» нічого пустого не запропонує. Загалом я очікую не панської, а високоінтелектуальної публіки.
Володимир БОДАК

Переглядів: 744 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]