Четвер, 28.03.2024, 12:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 23 » КУЛЬТУРА
11:03
КУЛЬТУРА
Музична містерія Різдва

Дует Михайла та Мар’яни Гардаманів з Тлумача презентували музичний фільм «Різдвяна казка Гардаманів», у котрому власними піснями розповіли про найбільше християнське свято – народження Спасителя світу.

Ідея створення такого фільму виникла у відомого на Прикарпатті кліпмейкера, режисера Андрія Снімщикова декілька років тому під час спільного святкування Різдва. Михайло та Мар’яна радо пристали на таку пропозицію, адже у їхньому репертуарі є чимало колядок. Зйомки фільму розпочалися ще у березні 2012 року. І впродовж усього цього часу дует Гардаманів у супроводі Андрія Снімщикова їздили у пошуках різдвяних традицій. Але витраченого часу, коштів, бензину та сил тепер не рахують, бо переконані, що робили хорошу справу.
Знімали казку у легендарному музеї-гражді, де свого часу працював над «Тінями забутих предків» Параджанов. Також у фільмі використано зйомки із Буковецького перевалу. Там Гардаманам допомагали втілювати у життя різдвяну казку вихованці місцевої школи із вертепом «Первоцвіт». Знімальним майданчиком для фільму-казки послугували і два ресторани –шинок «Калина» та «Станіславський двір».
Мар’яна і Михайло визнають, що це для них перша серйозна і професійна робота. Порадіти за колег на презентацію казки завітали Богдан Кучер, Ярослав Борута, Володимир Куртяк та Світлана Весна, Галина Баранкевич, Оксана Романюк, Олег Чигер, Василь Мельникович. Усі зіркові гості презентації в один голос заявили про потребу поширення таких фільмів на центральні телеканали, щоби зберегти традиції народу.
 «У цьому фільмі ми намагалися показати українські традиції Свят-вечора та Різдва. Для цього ми навіть взяли сюжет із фільму «Діва Марія», котрий і переплели із колядками», – каже Мар’яна Гардаман.
Це вже не перша спроба на Прикарпатті створити різдвяний фільм із збереженням колядницьких традицій. Але на відміну від усіх інших різдвяних фільмів тут лунають дуже рідкісні колядки, котрі стали візитівкою дуету.
«Ми відштовхувалися від написаного сценарію режисером. Андрій Снімщиков мене настільки надихнув, що я за місяць написав десять колядок», – розповідає Михайло Гардаман.
Презентація «Різдвяної казки Гардаманів» відбулася напередодні десятирічного ювілею дуету. Тому й жартома цей фільм Михайло та Мар’яна називають подарунком для себе. «Ми хотіли, щоб світ побачив, як у нас святкують Різдво, колядують. Сподіваюся, що нам це вдалося, а вже судити нашу роботу будуть глядачі», – зауважує Михайло.
Режисер фільму та ініціатор створення самого проекту «Різдвяна казка Гардаманів» Андрій Снімщиков переконаний, що тільки при великому бажанні можна творити справжні, щирі і душевні фільми. «Якщо приходять на презентацію, артисти, творчі люди, то так і має бути. Це наша позакласна, позашкільна робота. У постійному творчому ритмі ми намагаємося заробити на кусок хліба. А це у нас вийшла свого роду віддушина, – зауважив режисер. – Ми б такого знімали дуже багато, хотілось би його знімати тоннами, але завжди немає часу. Цілком можливо, що цей наш перший проект стане стимулом до того, що ми зробимо і наступні схожі проекти».

Василь Мельникович («Гуцул-хуліган»), співак, шоумен:
«Мене тішить, що люди творять із надією на те, що в подальшому цей продукт буде десь транслюватися. Богу дякувати, що є місцеві телеканали. Звичайно, хотілося би, щоби такі фільми показували і на центральних телеканалах, але наразі усе це зомбовано і стоять певні перепони. Гардамани – мої добрі і давні друзі. У нас є ще стільки колядок незаспіваних, що у цій царині не можна говорити про якусь конкуренцію. Так, я був біля джерела створення того різдвяного фільму, котрий знімався у 2005-му році. Звичайно, за якістю ми не були настільки технічно сильними. Головне пронести ідею. У Параджанова також була тільки одна чи дві камери, а кіно й до сьогодні не втрачає своєї популярності. Тішуся за своїх Гардаманів, бо вони працюють, удосконалюють себе, удосконалюють репертуар, костюми. Хочу побажати їм не зупинятися на досягнутому і продовжувати напрацьовувати такий матеріал, бо люди цього потребують. Кожен із нас хотів би бути на дуже великій сцені, але так чи інакше мусимо заробляти гроші в інший спосіб, обслуговуючи корпоративи тощо».

Богдан Кучер, співак, заслужений журналіст України:
«Добра, витончена, красива робота. Я побачив у ньому певні елементи фільму Параджанова. Тут відчувається вправна рука режисера, життя пісні. Робота заслуговує на увагу. Таких робіт має бути якомога більше у нашому українському кошику. Дай, Боже, нам таких меценатів, котрі б допомогли освоїти великий український світ».

Володимир БОДАК


Переглядів: 928 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]