Середа, 24.04.2024, 00:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 19 » КУЛЬТУРА
10:21
КУЛЬТУРА
Солом’яне диво

Дідухи, обереги, дзвіночки, ангели, іграшки і навіть коники – усе це стало частиною святкової експозиції. Під час відкриття виставки уже було чимало охочих придбати роботи, але організатори попросили не розкуповувати чудо-вироби, а почекати бодай декілька днів, щоби цими роботами могли помилуватися відвідувачі музею.

Пані Юлія вже 15 років є незмінним керівником гуртка «Соломоплетіння» у селі Небилів. Жінка запевняє, що усі підготовчі матеріали виконує власноруч. Для цього спеціально висівають жито. «Для такої роботи підходять стебла будь-яких зернових культур, але я перевірила на власному досвіді, що все-таки найкраще такій обробці піддається саме житня солома. Основне встигнути вчасно зібрати і висушити заготовки», – ділиться секретами творчості Юлія Чічак.
Перше захоплення соломоплетінням у жінки розпочалося із подарованого дідуха. Придивившись до техніки плетіння, пані Юлія почала додавати свої елементи, пробувати сплести стебла соломи іншим способом. І в неї це почало вдаватися. Тепер вправності жіночих рук немає спочинку. Діти на її гуртку опановують техніку плетіння та виготовляють речі на замовлення своїх родичів. Пані Юлія каже, що є навіть такі батьки, котрі з цікавістю приглядаються до виробів.
В основному жінка намагається виготовляти вироби ритуального значення та ті, котрі можна використовувати у побуті із практичною метою. «Над кожною роботою треба посидіти індивідуально, – каже жінка. – Є такі вироби, котрі вдається виготовити дуже швидко, а для деяких потрібен час і терпіння. Діти на гуртку настільки завзято працюють, що за одне заняття легко можуть виготовити ангела».
Майстриня переконана, що тільки завдяки бажанню і терпінню учасники її гуртка демонструють свої таланти на високому рівні. Діти опановують різні види техніки, а також пропонують нові ідеї для виробів. Саме тому кожне солом’яне диво виходить неповторним та оригінальним.
Випадковим відвідувачем виставки став підприємець із Туреччини, котрий завітав до Івано-Франківська у бізнесових справах. Чоловік був надзвичайно вражений майстерністю виконання робіт. Він зауважив, що на його батьківщині також дуже популярними є так звані речі хенд-мейд.
Володимир БОДАК

Переглядів: 687 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]