П`ятниця, 29.03.2024, 17:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 30 » КУЛЬТУРА
10:15
КУЛЬТУРА
Трагедія «бандерівців» – на сцені Донбасу

Франківська «Нація» розчулила першу леді Людмилу Янукович


Із приємними враженнями повернулися із гастролей українськими містами артисти Івано-Франківського облмуздрамтеатру. Вершиною ейфорії акторів став виступ із виставою «Нація» у Донецькому національному українському муздрамтеатрі.

«Якщо до центру України поїздка була для нас звичною, то протягом декількох років нам не вдавалося поїхати до Донецька, - каже режисер «Нації» Ростислав Держипільський. – Ще перебуваючи з нами на гастролях у Чикаго, Марія Матіос заявила про свою мрію поїхати з виставами до Донецька».
Театр став сучасним європейським і тепер диктує нову театральну моду. Про це зазначають театральні критики. Директор драмтеатру Ростислав Держипільський каже, що якось раптово після квітневих гастролей Західною Україною повернули вектор гастролей і звернули на Ценральну та Східну Україну. У Черкасах франківчани поставили «Солодку Дарусю», а в Донецьку – «Націю». Такого розголосу не сподівався ніхто. Про те, що Івано-Франківський драмтеатр зірвав шквал аплодисментів у Донецьку пише вся преса.
«Під час вистави «Нація» глядачі пережили катарсис. Але ніхто не сподівався такого резонансу. Навіть на прес-конференції був аншлаг, бо туди заві-тали не тільки представники засобів масової інформації, але й донецька інтелігенція. До цієї події був викликаний величезний інтерес. Ми не перебільшуємо значення показу цієї вистави у Донецьку, але й не потрібно її применшувати. Бо це справді історичний момент розблокування бар’єру, якого, як виявляється, і не було. Для нашого театру це також історична подія. Так складалося, що ми гастролювали по багатьох містах України та за кордоном, але чомусь жодного разу не були в Донецьку. У «Нації» показана тема недавньої історії Західної України, спаскуджена політиками, а люди прагнуть бодай через засоби мистецтва пізнати реальну правду», – захоплено й водночас схвильовано ділиться враженнями директор драмтеатру.
Після цього гастрольного турне в івано-франківських акторів появилося безліч запрошень переважно у міста Південної та Східної України.
Франківські актори наввипередки розповідають про те, як привітно їх зустріли на Донбасі, і переконують, що ситуація навколо нелюбові східняків і галичан створена штучно. Розповідаючи про успіх вистави «Нація», Ростислав Держипільський переконаний, що мистецька терапія «зшивання» нації їм вдалася. І свідченням цьому були бурхливі оплески, котрі тривали після вистави 17 хвилин.
«Присутність Людмили Янукович для нас була великою несподіванкою», – зауважує режисер. За дивним збігом обставин героїня, котра веде оповідь у виставі, випадково звернулася саме до дружини президента. Останній монолог героїні вистави зворушив пані Янукович до сліз, про що вона після вистави зізналася акторам.
Нагадаємо, що зараз Івано-Франківський театр зачинений на ремонт, але уже 15-16 червня тут відбудеться очікувана прем’єра вистави за мотивами драми А. Чехова «Три сестри». Вона відбудеться уже на відреставрованій малій сцені театру.
Дмитро ГУСАК

Переглядів: 720 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]