Четвер, 25.04.2024, 05:43
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 11 » КУЛЬТУРА
11:25
КУЛЬТУРА
Велике перетворення
Івано-Франківський драмтеатр планують відремонтувати за 15 мільйонів гривень




Івано-Франківський облмуздрамтеатр готовий до змін, яких тут чекають вже давно. Від учорашнього дня на сцені драмтеатру не ставитимуть вистав, не лунатимуть концерти гастролерів. Кажуть, що останній раз якийсь менш-більш ремонт у стінах цього закладу проводився років двадцять тому. Що чекає найбільшу концертну арену, яких змін вона зазнає, поки що не відомо. Втім, як переконують в обласному департаменті будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури, все буде робитися максимально чітко і точно. Вже до 14 жовтня, кажуть, можна буде сподіватися завершення запланованої частини ремонтних робіт.      
Звичайно, як і у кожній справі, у цій є свої плюси і мінуси. Станом на початок квітня ще не відомо, хто виконуватиме основні ремонтні роботи і коли надійдуть перші кошти. Директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА Петро Гречанюк запевняє, що найближчим часом відбудеться обговорення і буде визначено виконавця. Достеменно він навіть не зміг вказати, яким чином будуть визначатися. Мовляв, усе вирішить комісія.


Добре і недорого
«У нас вже виготовлена проектно-кошторисна документація і отримана позитивна експертиза. Загальна сума кошторисних затрат становить понад 15 мільйонів гривень. Підготовлений перелік, який затверджується у Кабінеті Міністрів. Передбачається за програмою державного фонду регіонального розвитку 10 мільйонів на проведення робіт, які заплановані у кошторисі, – саме так чітко і за пунктами роз’яснив ситуацію навколо ремонту драмтеатру Петро Гречанюк. – В основному будуть виконані роботи, які стосуються глядацького залу. Це заміна крісел, покриття, ремонт стелі, стін, електропроводки тощо». Також Петро Дмитрович наголосив на тому, що робитиметься все для того, аби драмтеатр став більш доступним для інвалідів. Для цього передбачено встановлення ліфта з першого на другий поверх, а також переобладнання частини глядацького залу. Згідно із планами, кількість місць у залі  зменшиться. Якщо вірити офіційному документу, то замість 858 буде 840 місць, натомість буде місце для восьми інвалідних візків.
Головний інженер театру Олександр Халаєв переконує, що треба забирати перший ряд, бо він не зручний для глядачів. За рахунок цього можна буде розширити оркестрову яму, котра занадто мала.
«Старі крісла – це майно управління культури. Там повинні думати, що робити з ними, – зауважує Петро Гречанюк. – А для нових відпрацьовуються різні варіанти, триває пошук постачальників, щоб були і добрі, і недорогі».
У коментарі для «ЗК» начальник обласного управління культури, національностей та релігій Володимир Федорак повідомив, що вони ще не впевнені, куди подінуть старі крісла, але наступного тижня засідатиме відповідна комісія, котра й вирішить їх долю.
У департаменті будівництва переконують, що робіт навколо реконструкції драмтеатру є чимало, але їх планують виконати в повному обсязі. Крім встановлення ліфта, передбачається проведення благоустрою території, заміна гранітних плит. «Можливо, вдасться оновити фасад. Ми плануємо замінити всі вікна на теплоефективні. Одним словом, за 10 мільйонів ми спробуємо виконати ці всі роботи», – запевняє пан Гречанюк.
А тим часом невирішеними все ще залишаться питання щодо ремонту самої сцени. Як переконує Петро Гречанюк, на території області немає такої організації, котра могла би на професійному рівні виконати таке замовлення. «Сцена – складна механічна установка, там задіяно понад 160 електродвигунів. Думаю, що це реально буде зробити наступного року. Тим більше, що це дороговартісні затрати, котрі потягнуть на понад 5 мільйонів гривень», – додає керівник департаменту будівництва.
Найбільш імовірно, що ремонтні роботи ніяким чином не торкнуться стін у глядацькому залі, бо, як переконують у департаменті будівництва, для того, аби відтворити належну акустику, потрібно як мінімум два роки. Так само не зазнає змін і фойє театру, за оформлення котрого архітектори свого часу отримали Шевченківську премію.

У паперах одне. А що насправді?

Імпровізована екскурсія «місцями бойової слави» драмтеатру розпочинається із приміщення малої сцени. Зараз там розташоване обладнання для котельні. Але вже зовсім скоро це приміщення буде таким же функціональним, як і весь театр. Найбільш проблемним,  як виявилось, є дах. Щоправда, туди ніхто не рекомендує підніматися. Він перебуває у такому аварійному стані, що директор театру разом із головним інженером одразу ж відмовляють від такої ідеї. «Ми вам покажемо все, що хочете, от тільки на дах підніматися не радимо», – кажуть майже в один голос.
Після малої сцени показують, де буде влаштовано ліфт. І одразу ж застерігають: «Ми тільки переживаємо, чи поміститься він за габаритами у проміжок між сходами, бо дуже не хотілось би руйнувати перила». Далі демонструють, яким чином буде влаштовано місця для інвалідів у залі. Усе інше – невидима частина реконструкції.
Причиною невчасного ремонту може бути невчасне фінансування. Очікується, що вже цього тижня вийде постанова про виділення коштів для ремонту драмтеатру.
«Колесо закрутилося, і процес вже рухається, – зауважує Петро Гречанюк. – Думаю, ті всі завдання, котрі поставила перед нами адміністрація, будуть виконані вчасно».
Наприкінці минулого тижня дирекція драмтеатру отримала документ експертної комісії, де у додатку чітко розписано, що має бути виконано. Роботи розплановані у три етапи. Однак головний інженер театру переконаний, що ремонт може розтягнутися на досить тривалий період. У драмтеатрі сумніваються, що насправді реально за такий термін виконати ті роботи, котрі розписані на так звану першу і другу чергу.
Зрештою, як виявилося, думки щодо ремонту, які висловлює Петро Гречанюк, дещо розходяться із написаним у документі. Це, до речі, і не зовсім співпадає з тими планами, котрі вибудовувало керівництво театру.
Але попри розходження в планах, всі сподіваються, що в кінцевому результаті ремонт драмтеатру виявиться ефективним і безболісним. Єдине, в чому усі сходяться, це встановлення індивідуальної котельні.

«Самі побачите…»

У театрі ремонт називають приємними клопотами і люб’язно погодилися надати приміщення для того, аби провести реконструкцію.
Під час урочистої церемонії з нагоди Міжнародного дня театру заступник голови ОДА Роман Іваницький зауважив, що в першу чергу ремонт робиться для того, щоб відвідувачі театру більше ніколи не сиділи в залі у верхньому одязі.
«Ми поставимо нові крісла у цей зал, – сказав він, – зробимо нове освітлення, встановимо нові механізми сцени. Прийдете і самі побачите». Сказав «а», але не сказав «б». Достеменно  не відомо, коли глядачі мають прийти і побачити обіцяне, оскільки в першочергових завданнях щодо виконання ремонтних робіт у найбільшому концертному закладі області не передбачено заміни світла чи звуку. Складається враження, що кожен готовий ремонтувати на свій смак і лад, не порадившись, як буде краще.
Володимир БОДАК

Переглядів: 1131 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]