Четвер, 25.04.2024, 08:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 24 » КУЛЬТУРА
10:46
КУЛЬТУРА
Мистецька дилема:
класичний спів чи сучасне мистецтво?


Про те, що сучасне мистецтво у нашому місті насправді існує, напевно, зайвий раз годі говорити. Про це час від часу нагадують мистецькі акції, котрі демонструють таланти наших сучасників. Однак, як виявляється, в Івано-Франківську ніяк не може вирішитися питання щодо створення так званого осередку всього того, що належить до сучасного мистецтва. Довгоочікуваний Центр сучасного мистецтва насправді існує поки що тільки віртуально.

До… Центру сучасного мистецтва
Чи довго ще доведеться скитатися митцям, наразі не відомо. Івано-Франківська міська рада у цьому напрямку вже навіть зробила свій крок – затвердила статут Центру сучасного мистецтва. Як запевняє депутат міськради, голова постійної депутатської комісії з питань духовного відродження, науки, освіти, культури, молодіжної політики та спорту Оксана Савчук, ця культурна структура мала би прописатися за адресою Шевченка, 1 – у підвальному приміщенні Центрального народного дому. Від себе нагадаємо, що торік з нагоди 350-річчя Івано-Франківська там мали розпочатися ремонтні роботи. Але через брак коштів приміщення ЦНД так і не реставрували.
Про проблеми навколо навіть не стільки створення, як більше відновлення діяльності Центру сучасного мистецтва в Івано-Франківську нам розповів художник, мистецтвознавець, ініціатор відтворення діяльності цієї структури Анатолій Звіжинський.
«Центр сучасного мистецтва насправді в Івано-Франківську колись вже функціонував у тодішньому кінотеатрі Івана Франка. Він проіснував протягом року, але процедура його реєстрації не була доведена до кінця з юридичної точки зору. Тепер протягом двох років триває бюрократична тяганина. Відбувся виконком, затвердили реєстрацію, сесія прийняла новий статут – і знову все у підвішеному стані», – каже Анатолій Звіжинський.
Зважаючи на складну фінансову ситуацію, міська влада не вбачає потреби у створенні Центру сучасного мистецтва як ще однієї структури культурного спрямування. Ініціаторам створення Центру відверто кажуть, що має бути скорочення, а не створення нових одиниць. «На жаль, це просто незацікавленість ані начальника управління культури, ані міського голови. Міський голова ніби і зацікавився ідеєю створення Центру сучасного мистецтва, але в той же час сказав, що його більше зацікавила б опера у місті», – продовжує пан Анатолій.
Сучасне мистецтво як таке – значно ширше, аніж візуальне сприйняття. Воно існує в місті ще з часів проведення міжнародного бієнале «Імпреза». У ті часи також сформувався так званий «станіславський феномен». Сучасне мистецтво взагалі цікаве тим, що воно повинно включати в себе різножанровість. «Можливо, недарма Івано-Франківськ перебуває у п’ятірці міст, де відбуваються якісь події, пов’язані з культурою. Інша справа, що творчі люди як з’являються у місті, так само і емігрують звідси, реалізують себе поза містом», – зауважує мистецтвознавець.
Пан Анатолій переконує, що у місті є вдосталь можливих варіантів для приміщення Центру, адже на балансі управління культури є чимало споруд. Одним із найбільш вдалих варіантів він розглядає підвальне приміщення міської ратуші, котра, до речі, минулого року перейшла у власність міста.
Сучасне мистецтво полягає у тому, щоби різноманітні заходи проводилися у різних цікавих місцях. Зрештою, пан Анатолій для себе бачить його у будь-якому випадку професійним, і аж ніяк на рівні самодіяльності. Зрештою, буде чи не буде Центр сучасного мистецтва, а мистецтво таки буде, запевняють митці і продовжують творити.

Реформи від культури

А тим часом управління культури взялося за інші реформаторські дії – на базі Муніципального центру вже створений Комунальний концертний заклад культури «Об’єднання муніципальних мистецьких колективів Івано-Франківська». 29 листопада минулого року сесія міської ради вже затвердила статут концертного закладу.
Такий крок у місті був, очевидно, навіть більше вимушений, аніж став сам по собі потребою часу. І змусили керівництво управління культури до цього фінанси, котрі останнім часом «співають романси». Депутат Оксана Савчук запевняє, що створення такої структури для міста має свої позитивні аспекти. Найперше, за словами депутата, це полегшення для міського бюджету, оскільки «тепер не потрібно буде розподіляти кошти окремо на кожен муніципальний колектив. Сума буде виділятися на одне комунальне підприємство».
Щодо матеріально-технічної бази та місця розташування нової структури, то приписка її у Муніципальному центрі дозвілля буде суто формальною, каже депутат. Проте зовсім іншої думки в управлінні культури. Тут кажуть, що місце дислокації муніципальних колективів вибрано не випадково, адже у назві приміщення також є слово «муніципальний».
Заступник начальника міського управління культури Любомир Никорак запевняє, що ідея створення концертного закладу культури витала півтора року. Зрештою, вона стала реальністю і тепер усі муніципальні творчі колективи міста отримають свою прописку під одним дахом.
У міському бюджеті на 2013 рік вже передбачено 1 мільйон 300 тисяч гривень для комунального концертного закладу. Любомир Никорак переконаний, що це оптимальна сума, адже, за його словами, у попередні роки із виділених бюджетом коштів ресурсів на зарплату не вистачало.
У цей час триває процедура державної реєстрації новоствореної структури. В управлінні культури переконані, що відтепер концерти за участю муніципальних колективів будуть на високому професійному рівні. Навіть говорять про можливість міжнародної співпраці мистецьких колективів.
Дотепер організацією концертів займалися безпосередньо керівники творчих колективів, зараз же у них буде більше часу для творчої роботи, а організацією концертів буде займатися керівник концертного закладу. До речі, крім учасників творчих колективів, у новоствореному закладі працюватиме тільки дві штатні одиниці – директор та бухгалтер.
Попри це, як переконує Любомир Никорак, усі будинки культури на території міської ради не осиротіли, бо у них залишаються аматорські колективи.
Мар’ян ПАСТУЩИН
Переглядів: 766 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]