П`ятниця, 29.03.2024, 03:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 13 » КУЛЬТУРА
09:52
КУЛЬТУРА
Літній променад


Настала гаряча пора відпусток. Як не скористатися моментом та не відпочити від виснажливих робочих буднів?! Напевно, немає таких людей, котрі би не прагнули з насолодою провести канікули в колі родини. Особливо, якщо приправити свій відпочинок чимось приємним і корисним. Вишуканими спеціями до основної страви із назвою літній відпочинок можуть стати найрізноманітніші культурні розваги міста. Ми спробували з’ясувати, наскільки реально влітку культурно відпочити в обласному центрі.

Куди піти влітку і як правильно організувати свій відпочинок? Цим питанням переймається чи не кожен мешканець нашого міста. Найбільш гостро воно виникає у тих, в кого немає можливості бодай на деякий час втекти в село до родичів чи поїхати на моря. Доводиться коротати довгі літні дні відпустки під сонячним промінням на асфальті. Якщо ще декілька днів можна позасмагати на березі річки, то решту вільного часу доведеться «видумувати велосипед». Уся надія лягає на тих, чия професія покликана розважати людей – митців, артистів, музейників тощо.
Як і для кожного пересічного українця, для працівників культурної галузі літо – також пора відпусток. Тому й не дивно, що в деякі розважальні заклади влітку – зась. Скажімо, якщо ви великий шанувальник театральної творчості, то «можете бути спокійні»: влітку вистав ви не побачите. Облмуздрамтеатр наприкінці червня показав одразу дві вистави з серії «Таксист», якими завершив 73-й театральний сезон. Актори чекатимуть своїх шанувальників аж восени. Цілком очевидно, що протягом літа вони готуватимуть нові прем’єри, якими й здивують глядача у новому сезоні. Принаймні так буває щороку.
Дещо схожа ситуація із театром ляльок, проте він піде у відпустку аж у серпні. Протягом липня для дітей ще показуватимуть вистави. Щоправда, не так активно, як протягом усього року, – у суботу та неділю, а розважатимуть малечу лише однією виставою у неділю.
Чи достатньо цього для того, аби хоч кудись вивести свою дитину? Навряд. Але ж малеча не завжди і прагне такого «класичного» культурного відпочинку. У їхній уяві, зазвичай, культурний похід до центру міста чи в міський парк асоціюється з поїданням морозива чи солодкої вати, а також катанням на різноманітних веломобілях та атракціонах. Отож, запасайтеся, батьки, терпінням та грошима, бо на такі культурні розваги доведеться викласти значно більше, аніж за квиток до театру.
Втім, є ще й інший варіант відпочинку із дітьми – похід до кінотеатру. Далі все залежить від власників кінопрокатного бізнесу. Якщо кіноафіша буде насичена цікавими фільмами, що буває вкрай рідко, то заряд позитивної енергії за немалі кошти вам гарантовано. Скажімо, у «Космосі» вам гарантовано задоволення від 10 до 55 гривень за сеанс. Усе  залежить від часу сеансу та місць у залі.
Якщо ви великий шанувальник класичного напрямку культури, тоді вам гарантований культурний променад щонеділі у міському парку. Вже традиційно на літній естраді протягом усього літа демонструють свою творчість муніципальні колективи міста.
«Це вже традиційно щороку організовуються концерти муніципальних та народних колективів, а також окремих виконавців та колективів так званих малих форм. Є певне коло шанувальників таких концертів, котрі щонеділі приходять до міського парку», – каже начальник міського управління культури Мирослав Петрик.
Не варто дивуватися, що розважальних програм у місті не буде багато, бо, як правило, на літній період у місті настає свого роду затишшя. Життя пожвавлюється аж у вересні, коли до міста повертаються «курортники-відпочивальники» та студенти.
Тим часом улітку для найбільш активних любителів мистецтва як на теренах області, так і в сусідніх регіонах пропонують різноманітні фестивалі. Для прикладу, вже найближчим часом (12-16 липня) у селі Уніж Городенківського району відбудеться Міжнародний фестиваль «АртПоле». Крім того, на теренах області влітку буде також чимало цікавих та захоплюючих дійств – на будь-який смак, фактично у кожному районному центрі. Якщо комусь цікаво і є можливість, то гайда за місто!
Що стосується музеїв міста, то вони не припинятимуть своєї роботи у літній період. Краєзнавчий музей поки що не може похвалитися новими експозиціями, наразі ведуться перемовини. Проте працівники музею переконують, що подивитися у них є на що. Вартість вхідного квитка для дорослих становить 5 гривень, а для дітей та студентів – всього 2 гривні.
У Музеї мистецтв Прикарпаття переконані, що літо – мертвий сезон. У цей період мало хто взагалі відвідує музеї, – кажуть зберігачі мистецького надбання. Але на канікули музей не зачиняється. Дорослі можуть відвідати його за 10 гривень, а діти  – за 3 гривні. Тут також можуть організувати групову екскурсію – за 20 гривень для дітей та за 30 гривень для дорослих.
«Працівники культурної галузі, як і всі люди, йдуть у відпустку, але кожен намагається заміняти один одного, щоби не повністю паралізувати роботу культури. Вважаю, що одного-двох заходів, які проводитимуться щотижня, буде цілком достатньо, аби показати, що культурне життя продовжується і влітку, під час відпустки», – підсумовує Мирослав Петрик.
Володимир БОДАК

Переглядів: 740 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]