П`ятниця, 29.03.2024, 08:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 15 » КУЛЬТУРА
12:10
КУЛЬТУРА
Кому – шоу, кому – бізнес
Концерти в Івано-Франківську відбуваються при повних аншлагах


Із пробудженням весни наче із зимової сплячки прокинулися і діячі мистецтва. Ледь не щодня, навіть в такому відносно невеликому місті, як Івано-Франківськ відбуваються концерти за участю українських і зарубіжних артистів. Усі вони, як правило, відбуваються на найбільшій сцені міста.
Ми вирішили поцікавитися, чому раптом із перших днів весни Івано-Франківський облмуздрамтеатр став таким популярним на шоу-програми та видовища? Що відбувається за кулісами концерту і як виглядає весь процес його підготовки?


Організація та проведення культурно-масових та розважальних заходів за участю артистів естради – це лише видима частина айсберга. Насправді вся система роботи шоу-бізнесових структур недосяжна пересічному українцеві. Цією сферою суспільного життя керують монополісти, котрі краще від будь-кого знають, якого артиста можна привезти в Україну і запропонувати «на десерт». У результаті маємо тотальне засилля гастролей іноземних виконавців. І це в той час, коли імена українських артистів просто зникають із вітчизняного шоу-бізнесу.
Анастасія Волочкова, Тамара Гвердцителі, грузинський ансамбль «Сухішвілі», Василь Лазарович, гурти «Гайдамаки» та «Воплі Відоплясова», Степан Гіга, Стас П’єха, Володимир Мойсеєнко та Володимир Данилець… Це поки що той список імен артистів і назв колективів, із котрими пересічні франківці вже мали можливість ознайомитися. Якщо навіть не під час концерту, то бодай на афішах, котрі розклеєні по всьому місту. А скільки їх ще буде протягом року?!
Уже ближче до кінця березня гастролі припиняються. Наступного разу концерти відбуватимуться знову «з нагоди» наближення якогось свята. Директор драмтеатру Ростислав Держипільський трохи занепокоєний таким напливом артистів, бо доводиться із своїми виставами «маневрувати». Каже, що дуже не хочеться знімати проанонсовану виставу з репертуарної афіші. Саме тому доводиться домовлятися про гастролі артистів за декілька місяців наперед, щоб «утрясти» графік роботи театру. Тим більше, що театр в Івано-Франківську тепер користується неабиякою популярністю. Є такі вистави, квитки на котрі не можна придбати навіть за декілька днів до спектаклю. Відповідно і заробіток для театру є, і платити за оренду залу непотрібно.
Що ж стосується вартості квитків на концерти та оренди самого залу, то тут все оповите суцільним мороком. До речі, зал драмтеатру на 800 місць є поки що найбільшим залом в Івано-Франківську. Проте, на думку Ростислава Держипільського, це неправильно, що сцена драмтеатру використовується для гастрольних концертів. В ідеалі для таких культурно-мистецьких заходів мав би бути належний концертний зал.
За інформацією «ЗК», плата за оренду залу драмтеатру для вітчизняних артистів обходиться сумою 8-9 тисяч гривень, а для іноземних – удвічі більше. Перевірити достовірність таких даних нам так і не вдалося, бо, як виявилося, ця інформація перебуває ледь не під грифом «цілком таємно».
«Я би дуже хотів, щоби обласна рада визначила розмір орендної плати. І не хотів би, аби потім говорили, що драмтеатр за рахунок оренди залу заробляє певну суму коштів і витрачає невідомо на що», – зізнався директор драмтеатру. Суму він не уточнив.
Ще більш некрасномовним виявився той чоловік, з чиєї легкої руки в Івано-Франківську гастролює чимало знаменитостей. Пан Олександр організовує концерти зірок естради не тільки в Тернополі (де зареєстрована його агенція), але й на теренах всієї Західної України. Проте говорити бодай що-небудь про свою роботу він не хоче. Каже, що це комерційна таємниця. «Тут, як і в кожній професії, є свої  таємниці. Я не маю права їх розголошувати», – відповів Олександр на телефонний дзвінок, не розкривши жодних козирів. Ні  про суми заробітку, ні про вартість оренди залу, навіть про ціну квитків чоловік говорити відмовився.
«З 1 січня цього року для влаштування гастрольних концертів артистам чи їх представникам не потрібно отримувати дозвіл у обласному управлінні культури. Вони можуть напряму домовлятися із закладами культури, в яких проводять концерти. Суму оренди залу драмтеатру назвати не можу, оскільки щоразу для кожного концерту вона вираховується окремо. Для цього є розроблені відповідні нормативи, – каже заступник начальника обласного управління культури Василь Тимків. – Що стосується гастрольних турів артистів, то це їх особиста справа. Влаштуванням їхніх концертів займаються продюсери чи менеджери. А ми можемо допомогти влаштувати гастролі тільки для колективів театру чи філармонії».
А тим часом українці готові витрачати чималі кошти на те, щоби подивитися  концерт свого кумира, поспілкуватися з ним, отримати автограф. І не зважають навіть на те, що вартість квитків подеколи надто висока.
Для порівняння нижче подаємо ціни на квитки. Отож, вартість квитків на концерт Василя Лазаровича становила від 60 до 100 гривень, гурту «Воплі Відоплясова» - 120-250, Степана Гіги – 40-150 гривень, дуету Володимира Мойсеєнка та Володимира Данильця – 100-160 гривень. А от поки що найдорожчим для франківської публіки виявився «онук знаменитої бабусі» Стас П’єха. Охочим послухати зіркового онука довелося викласти від 130 до 400 гривень за квиток. Цікаво, що за день до концерту в касі театру було ще чимало квитків різної вартості, крім найдорожчих.
Мода на чуже, очевидно, не зникатиме в українській культурі, принаймні в найближчі роки. Яким же чином можна влаштувати на належному рівні гастролі для українських артистів, поки що не береться говорити ніхто із чиновників від культури.
Дмитро ГУСАК
Переглядів: 933 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Fernanda  
0
What I find so inetersitng is you could never find this anywhere else.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]