Четвер, 28.03.2024, 23:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 7 » Крокують у майбутнє через збір сміття
11:17
Крокують у майбутнє через збір сміття
Івано-Франківськ став п’ятим містом в Україні, де національний лідер у сфері поводження з відходами ВАТ «ГрінКо»
за сприяння облдержадміністрації здійснюватиме національний проект «Роздільний збір сміття – крок у майбутнє».


Як повідомив гендиректор «ГРІНКО-Франківськ» Володимир Мендела, компанія вже розставила в місті 70 жовтих контейнерів об’ємом 1,1 кубометра для так званої сухої фракції сміття – паперу, пластику, скла та металу, які потім відправлятимуть на сортування і повторну переробку.
«Перший збір сміття у понеділок показав, що івано-франківці готові брати участь в цьому проекті. Ми отримали дуже якісний збір сухої речовини, на який навіть не сподівалися, – каже В.Мендела. – Хоча зараз цей наш проект більше показовий, бо ми працюємо  збитково. Але у такий спосіб  привчаємо людей до сортування сміття».
Пан Мендела також зазначив, що впровадити проект компанія могла ще два роки тому і готова змонтувати мобільну сортувальну лінію для сміття, але вона не рентабельна. Для того, щоб вийти на рентабельність, необхідно збирати бодай 20 тис. кубометрів сухої фракції сміття, а зараз немає навіть і п’яти тисяч, бо компанія в місті обслуговує лише одне ЖЕО №9. Тисмениця й Угринів від її послуг, між іншим за меншим тарифом, ніж в інших вивізників сміття, відмовилися.
«Роздільний збір відходів – це реальна екологічно безпечна технологія, яка вже працює кілька років і довела свою ефективність. Це європейський досвід поводження з відходами, – каже директор зі зв’язків з громадськістю ВАТ «ГрінКо» Сергій Устімов. – Сміття – це не розділені відходи, а розділені – це вже вторинна сировина, яку можна переробляти, зменшивши таким чином навантаження на існуючі сміттєзвалища і зберігаючи довкілля».
За словами першого заступника начальника УЖКГ ОДА Василя Ковальчука, проблема зі сміттям та сміттєзвалищами в області зараз дуже актуальна, тому ОДА сприятиме впровадженню європейських технологій поводження з сміттям, його роздільного збору, сортування, а в перспективі й переробки.
«У нас є концепція, на базі якої розробляється відповідна програма поводження з відходами, – каже В.Ковальчук. – Її мета – за п’ять років досягти зменшення кількості сміття в області на 20%». 
Наразі ж роздільний збір сміття практикують лише Івано-Франківськ, Калуш та Бурштин. Але, на переконання В.Ковальчука, підприємства і компанії, які там працюють, повинні не лише вивозити з міст сміття на сміттєзвалища, а й стовідсотково забезпечувати комплексний підхід до управління відходами, їх сортування й переробки.
Іван ГІРАК         
Переглядів: 1239 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]