П`ятниця, 29.03.2024, 11:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 19 » ІСТОРІЯ І СУЧАСНІСТЬ
10:43
ІСТОРІЯ І СУЧАСНІСТЬ
Галицькі кмітливці святкують ювілей і мають чим пишатися

Цьогоріч День винахідника і раціоналізатора для галицьких кмітливців особливий, бо вони святкують його разом ще з однією круглою датою – 55-річчям створення Івано-Франківської обласної ради Всеукраїнського товариства винахідників і раціоналізаторів. 

Багаторічний голова обласної ради ТВР п.Богдан Середюк переконаний, що чим складніші часи, тим більше творчості виявляє людина, аби щось вдосконалити, поліпшити.  «Надзвичайно талановиті люди живуть, навчаються і працюють на Галичині. Ми започаткували видання серії книг «Етюди про галицьких кмітливців», вже два томи побачили світ, і до 55-річчя обласної ради ТВР виходить третій том, в якому вміщені нариси ще про сім десятків талановитих наших земляків, і в основному це молодь, – зазначає Б.Середюк. – Маємо чим пишатися, бо за роки незалежності ми на Прикарпатті зареєстрували сім наукових відкриттів».
Лише жаль, що в Україні досі нема закону про наукові відкриття, тож реєструються вони в Міжнародній академії авторів наукових відкриттів і винаходів, в яку входять всі країни СНД. Однак прикметно, що за 20 років з усіх 448 відкриттів сім належать невеличкій Івано-Франківщині.
Якщо поцікавитися, якого роду ці відкриття, то варто зазначити, що вони стосуються різних галузей. Приміром професор Технічного університету нафти і газу Едуард Кузьменко з групою вчених зареєстрував два відкриття в галузі сейсмології: «Закономірний зв'язок між величинами ймовірностей виникнення зсувної небезпеки при комплексній дії природно-техногенних факторів» зі створенням автоматизованої системи прогнозування зсувних процесів. На базі цього розроблена карта сейсмічно небезпечних зон не лише в Україні, до наших науковців звернулися Молдова, Грузія, Польща. Це відкриття дуже важливе для майбутнього людства.  
А професор медицини Василь Попович у цьому році зробив друге відкриття, яке кардинально змінює погляд на таке поняття, як аспіринова тріада, оскільки є залежність на генному рівні до препарату, до якого ми всі звикли, – до аспірину.
Цікавим є й відкриття батька й сина  – Олександра та Дмитра Вольченків – під назвою «Явище теплової стабілізації в металополімерних парах тертя». Завдяки цим науковцям уперше вирішена важлива науково-технічна проблема – розкрито механізм виникнення та існування термостабілізаційного стану  металополімерних пар тертя, який призводить до зниження ефективності дії гальм, і навіть до аварійної відмови при здійсненні спуско-підіймальних операцій в процесі спорудження свердловин, розроблено концепцію контактно-електротермічної взаємодії пар тертя.
А досвідченим науковцям на п’яти наступає юна зміна. Один з наймолодших винахідників – Тарас Артим, який навчається у другому класі Тлумацької гімназії (шостий клас звичайної школи). За словами Б.Середюка, у хлопця величезний потенціал, адже його модель пожежної машини заслуговує особливої уваги. Разом зі старшим братом, який навчається у третьому класі цієї ж гімназії, вони брали участь у Всеукраїнській виставці раціоналізаторських робіт і зайняли перше місце. Як наголошує Б.Середюк, щороку юні винахідники з Прикарпаття на подібних виставках займають призові місця.
Однак варто запитати: яка подальша доля таких винаходів, чи використовуються вони в галузях народного господарства України? На жаль, обласний очільник ради Товариства винахідників і раціоналізаторів змушений визнати: як працює економіка країни, так і впроваджуються винаходи та наукові відкриття. Втім, найбільш вагомі з них знаходять собі дорогу.  В тому числі великою мірою – при сприянні обласної ради ТВР.
Наталка Стрілець



Переглядів: 906 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]