Четвер, 28.03.2024, 11:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 14 » ГРОШІ
21:30
ГРОШІ

Журнал «The Economist» вказав реальну вартість української гривні

Якщо вам завжди здавалося, що вартість долара в Україні дещо (а можливо і вельми суттєво) перебільшена, можете радіти. Правда, поки не тому, що від сьогодні американська валюта на наших теренах продаватиметься за своєю реальною ціною – на це, певно, ще доведеться чекати і чекати. Зате тепер маємо офіційний доказ того, що вартість гривні по відношенню до долара значно занижена. Цей факт днями підтвердив впливовий англійський економічний щотижневик «The Economist».

За версією видання, долар в Україні має коштувати не вище ніж 4,35 гривні – на противагу теперішнім восьми. До такого висновку «The Economist» дійшов в результаті проведення чергового щорічного оцінювання адекватності вартості валют різних країн порівняно з купівельною спроможністю їх громадян. За «одиницю вимірювання» ще у 1986 році (а саме тоді журнал вперше провів подібне дослідження) було обрано всім добре відомий «Біг Мак» – багатошаровий фірмовий бутерброд мережі «MacDonald’s». Вагомих причин для того, щоб в якості «індексу реальної вартості валют» використовувати саме «Біг Мак», виявилось кілька. По-перше, заклади мережі «MacDonald’s» є в усьому світі. По-друге, «Біг Мак» можна вважати певним уособленням традиційного продуктового споживацького кошика, адже до його складу входить досить багато загальновживаних продуктів: хліб, сир, м'ясо, овочі. Ціна на американський бутерброд в кожній країні встановлюється залежно від цілої купи факторів, як-то: вартість сировини, оренди приміщень, робочої сили і т. інш. Як результат, «індекс Біг Маку» є досить дієвим способом, завдяки якому можна виявити невідповідність існуючої та реальної вартості місцевих валют різних країн з тим чи іншим середнім рівнем доходу населення. І це тим більш очевидно в періоди фінансової кризи, коли знецінення (часто-густо штучне) національних валют робить багатих ще багатшими, а бідних – ще біднішими.
Так ось. За підсумками чергового дослідження «The Economist», оприлюдненого 1 лютого 2013 року, справедлива ціна гривні до американського долара становить 4,35. Тобто національну валюту насправді недооцінено більш ніж на 40%. Подібна ситуація склалася і в наших сусідів росіян. Суттєво недооціненими по відношенню до долара є також валюти Аргентини, Гонконгу, Єгипту, Індонезії, Філіппін та інш.
Вартість українського «Біг Маку», згідно з прийнятим у дослідженні курсом гривні, становить 2,33 долара (19 гривень). Найдорожче перекусити таким бутербродиком у Венесуелі (9 доларів), найдешевше – в Індії (1,7 долара). У США «Біг Мак» на початку 2013 року коштував 4,4 долара, у Китаї – $2,6, в Росії – $2,4. У Польщі за «Біг Мак» треба викласти 2,9 долара, у Британії – 4,25, а у країнах ЄС – 4,9 «зелених».
Переглядів: 717 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]