П`ятниця, 29.03.2024, 04:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Жовтень » 11 » ГРОШІ
10:11
ГРОШІ
У чиїх руках «Княгинин»
На Івано-Франківському ОДОСП знову вирують пристрасті




За останні два роки підприємство ОДОСП «Княгинин» змінило чотирьох керівників, чим встановило абсолютний рекорд серед держпідприємств на Прикарпатті. І ось на початку вересня директорське «кермо» знову, уже вп’яте, опинилося у нових руках. Без ексцесів з цього приводу на підприємстві не обійшлося, і за керівну посаду ОДОСП між новим і екс-директором розгорілася справжня сутичка, в результаті якої із заводу зникли гербова печатка і статутні документи.
Хто є хто на Івано-Франківському спиртзаводі та чи не пов’язані нові кадрові перестановки на підприємстві з його майбутньою приватизацією – з’ясовував «ЗК».


Весілля…  в КНЯГИНИНці

Події, що відбуваються на ОДОСП «Княгинин», нагадують сюжет фільму «Весілля в Малинівці». Хоча тут значно заплутаніша сюжетна лінія. Подекуди важко зрозуміти героїв: хто з них – пан отаман Гриціан, хто – Попандопало, а хто – в ролі бравих «червоноармійців», що ратують за «народну владу». Останніх, правда, хоч і підприємство державне, тут, здається, немає. Спиртова галузь хоч і належить до монополії держави, та інтереси в ній уже давно приватні. А звідси однозначно зрозуміло одне: в ролі нареченої – саме підприємство, а в ролі діда Нечипора з крилатою фразою «Знову влада міняється» – (звісно ж) працівники «Княгинина».
Те, що за крісло директора «Княгинина» точиться постійна боротьба, не дивина – спирт  завжди був ласим шматком для можновладців та олігархів. Схема тут проста: міняється керівництво згори – міняються персоналії у директорських кабінетах і на периферії. Спробуємо прослідкувати очевидні речі, а звідси і пов’язати «невидимі ниточки» – хто представляє чиї інтереси на прикарпатському ОДОСП. Характерно, що останні керівники працюють в статусі тимчасово виконуючих обов’язки. А значить у підвішеному стані. Згідно із законодавством, аби затвердити директора ОДОСП, необхідне погодження обласної державної адміністрації. Втім, «Укрспирту», здається, це не цікаво. Достатньо призначити т.в.о.  
Сьогодні не будемо вести мову про роботу підприємства в період Леоніда I (Кравчука) та період Леоніда II (Кучми). Про так званий допомаранчевий період на «Княгинині» «ЗК»  писав неодноразово. Зупинимося в часі Віктора I (Ющенка) та Віктора II (Януковича).

Від Віктора I…

Ніна Гаркава – нещодавно звільнений керівник ОДОСП «Княгинин» – колишня голова облдержадміністрації Сумської області, призначена на цю посаду за президентства Віктора Ющенка. Але у грудні 2006 року Віктор Андрійович несподівано змістив Гаркаву з посади. Подейкують, коли їй виповнилося 55 років, у Секретаріаті Президента вирішили звільнити її місце для земляка тодішнього гаранта з Хоружівки – Володимира Сапсая.  Гаркава публічно погрожувала подати позов щодо відновлення себе на посаді голови ОДА, оскільки вважала указ про звільнення незаконним. Та в результаті, ймовірно, «як компенсацію» Ніна Миколаївна отримала крісло заступника голови концерну «Укрспирт». Сталося це вкінці зими 2007 року.
Нагадаємо, що того ж 2007-го відбулися вибори до парламенту, на яких перемогу отримала Партія регіонів. Наступною точкою відліку стали президентські вибори 2010-го, на яких переміг Віктор Янукович. «Регіони» остаточно укріпили свої позиції.  «Помаранчевих» помалу почали усувати з масних посад. Черга прийшла і до Гаркавої. І от у квітні 2011-го заступника генерального директора концерну «Укрспирт» Ніну Миколаївну начебто у відрядження відправляють на Прикарпаття, як тимчасову заміну чинному керівнику. З керівництва «Укрспирту» вона була усунута. Можемо припустити: «Княгинин» став такою собі компенсацією для «помаранчевих» попередників.

…до Віктора II

Далі за хронологією, починаючи з листопада 2011 року, часті кадрові перестановки почалися вже безпосередньо у верхівці «Укрспирту», коли на той час перший віце-прем’єр Андрій Клюєв розкритикував діяльність концерну. Тоді були проведені масштабні перевірки Держфінінспекцією, після чого Мінагрополітики і почало одних за одними міняти керівників. Спочатку в квітні з посади звільнили Андрія Дмитрієва, який цю посаду займав більше року. Місце керівника посів його колишній заступник з юридичних питань Віктор Панков, який уже від червня знову став заступником.
Замість нього у червні цього року «Укрспирт» очолив колишній перший заступник директора з виробничо-фінансових питаннях Олександр Харт.  
Нинішнього очільника «Укрспирту» зараховують до орбіти Юрія Іванющенка, «сірого кардинала» при дворі Президента, та Олександра Януковича, старшого сина чинного Президента. В 2006 році Олександр Харт працював директором підприємства, підконтрольного цим достойникам.
Такі рокірування в керівництві «Укрспирту» не могли не позначитися і на місцевих підприємствах. Як доказ – кадрові зміни на Івано-Франківському спиртзаводі.
«Нічого особистого – тільки бізнес»
Щодо чинного керівника Тараса Гебури, то його обличчя на спиртзаводі – не нове. Аби відслідкувати його «коріння», повернемось у 2010 рік, коли керівником заводу був Іван Саєвич. На посаді він пропрацював рік, а відтак написав заяву про звільнення за власним бажанням. І таке буває! Тоді Тарас Гебура працював першим заступником.
Після заяви про звільнення Івана Саєвича працівники «Княгинина» були впевнені: його наступником стане саме Гебура. Але тоді директором (теж на нетривалий період) стала власниця ТзОВ «Галичина-Табак» Любов Сухомлин, підтримувана екс-директором концерну «Укрспирт», екс-заступником міністра економіки Олександром Сухомлином.
Знову призначити Гебуру директором прикарпатські спиртовики поривалися у 2011 році, але у головному спиртовому кріслі області знову опинився не він, а Ніна Гаркава…
Варто відзначити, за часи керівництва Гаркавої справи на заводі таки йшли на лад, зарплати у працівників зростали, борги підприємства зменшувались.
Втім, вже на початку вересня цього року Ніна Гаркава отримала «дзвіночок» – на її місце  збираються призначити іншу людину – Тараса Гебуру, про що стало відомо широкому загалу на зборах колективу. А одразу після закінчення зборів на факс «Княгинина» з центрального офісу «Укрспирту» прийшло офіційне повідомлення про звільнення Ніни Гаркавої і призначення на її місце Тараса Гебури. Подейкують, з посади Гаркава була усунута зі словами: «нічого особистого – тільки бізнес». Кажуть, їй навіть пропонували навзамін іншу роботу, але вона відмовилась.
Одразу приступити до нових обов’язків Тарас Гебура не зміг, бо після звільнення з посади колишнього директора зникли гербова печатка і важлива документація «Княгинина». З цього приводу нинішнє керівництво спиртзаводу звернулося до правоохоронних органів. Йде процес створення дубліката печатки та статутних документів.

Не приватизація..,  а реорганізація?

Про приватизацію спиртової галузі в Україні говорять вже давно. У 2006 році у Кабміні заявили, що частина заводів буде приватизована. У 2008 і 2009 роках пропозиції з їх продажу розглядав парламент. Безрезультатно. А 13 січня 2012 Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких Законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012-2014 роки» № 4336-17, яким, зокрема, були внесені зміни до ст. 5 Закону України «Про приватизацію державного майна» та виключені з переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, майнові комплекси підприємств, які виробляють спирт, вина і лікеро-горілчану продукцію. В той же день був прийнятий Закон України «Про Державну програму приватизації на 2012-2014 роки» № 4335-17.
Простіше кажучи, продавати підприємство як цілісний майновий комплекс заборонено.  Окремі заводи після передання їх на баланс інших державних структур або передачі у фонд держмайна – можна. Більше того, у вищезгаданій «Державній програмі приватизації на 2012-2014 роки» йдеться про необхідність їх продажу. Можливо, «Княгинин» очікує саме така доля?
Новий керівник ОДОСП Тарас Гебура можливість приватизації підприємства рішуче відкидає. «Своєю постановою від липня 2010 року Кабмін ліквідував концерн «Укрспирт», а замість нього утворив однойменне держпідприємство, яке буде централізовано встановлювати ціну на спирт і торгувати ним», – зазначив він.
За словами Тараса Гебура, всі заводи, які були юридичними особами, мають повністю, «з кінцями», перейти на баланс «Укрспирту», і стати вже не юридичними особами, а так званими МПД – місцями провадження діяльності.

Плюси і мінуси

«Це будуть ті самі заводи, але тільки із повністю централізованим підпорядкуванням», – каже Гебура. – Навіть реалізація продукції здійснюватиметься централізовано – через Київ».
Тобто, вважає директор, керівництву «Укрспирту» легше буде контролювати виробництво на периферії, воно зможе оперативніше реагувати на порушення, а самим заводам буде легше збувати продукцію. Словом, одні плюси. Ми ж припустимо, плюси, за задумом спиртових реформаторів, очевидно, можуть полягати і в тому, що навіщо приватизовувати державні спиртові підприємства вроздріб, якщо їх можна приватизувати оптом, виставивши на кін сам реорганізований «Укрспирт».
Тарас Гебура про такий варіант не говорить. Каже лише, якщо спиртзаводи і приватизують, то після продажу приватному інвестору вони повинні будуть зайнятися випуском біоетанолу, а не спирту. Тобто спиртова монополія все одно залишиться у держави. Ця ініціатива є частиною програми оптимізації роботи «Укрспирту».
Втім, чи так воно буде? Адже, як стверджують фахівці, виробництво біоетанолу в Україні сьогодні є комерційно невигідним… Чи працюватиме приватник собі у збиток? Сумнівно.
А на що перетворяться плюси в разі реорганізації для бюджету області? Звісно, на мінуси.  На сьогодні ОДОСП є одним з головних наповнювачів бюджету. А якщо внаслідок реорганізації «Княгинин» як юридичну особу буде ліквідовано, тобто перейде в статус, так би мовити, одного з виробничих цехів «Укрспирту», то і податки сплачуватимуться централізовано – в Києві. Втім, це вже інша історія.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

P.S.
Чи довго на посаді директора працюватиме Тарас Гебура сьогодні прогнозувати не береться ніхто. Бо, як кажуть, ми живемо «до виборів і після». Проте, як запевняють на заводі, незважаючи на всі палки в колеса, підприємство план по виробництву виконує.


Переглядів: 1933 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]