Вівторок, 23.04.2024, 18:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Серпень » 9 » ГРОШІ
12:45
ГРОШІ
Дорогі квадратні метри

В Івано-Франківську 67800 м2 площі комунальних нежитлових приміщень територіальної громади здаються в оренду. З них 26300 м2 орендується на пільгових умовах, а саме за 1,20 грн./кв.м в рік.
До лютого цього року таких пільговиків було значно більше. Та в результаті прийнятих депутатами міської ради змін до методики розрахунку плати за оренду об'єктів комунальної власності деяким категоріям орендарів за використання нерухомого комунального майна за цільовим призначенням орендну плату підвищили, а також зменшили кількість орендарів-пільговиків. Що  принесло обласному центру Прикарпаття внесення таких змін – з’ясовував «ЗК».


Оренда – в ціні
«Орендні ставки визначають органи місцевого самоврядування і Кабінет Міністрів, – каже заступник голови Фонду комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська Ігор Гриненько. – Кабінет Міністрів затверджує методику розрахунку орендної плати для державного майна, а міська рада – для комунального. «Кабмінівські» і наші орендні ставки практично нічим не відрізняються. Але ми все-таки – не Київ, методику Кабміну брали тільки за основу, при цьому враховували і специфіку нашого міста».
Найвищу орендну ставку та коефіцієнт встановлено для казино та інших гральних закладів. Вони повинні сплатити впродовж року орендну плату, загальний розмір якої буде становити 100% вартості комунального приміщення. Пункти продажу лотерейних білетів та обміну валюти – 45%, готелі – 22%, ресторани – 20%.
З лютого 2012 року зросли орендні ставки для фінансових установ. Тепер вони повинні сплачувати 40% вартості комунальної оренди порівняно з 30% у минулому. Оренда для офісів також зросла – було 15%, стало 18%. Оренда складів підвищилася з 10% до 15%.
Проте, щорічно загальний розмір комунальної плати в частині оренди все одно зменшується, адже орендарі зазвичай викуповують орендовані приміщення. А приватизація – одноразовий платіж, тож міський бюджет поступово вичерпує свої ресурси.

Кому пільги?
Депутат Івано-Франківської міської ради, голова тимчасової депутатської комісії з питань оренди і приватизації об’єктів комунальної власності, проведення тендерів та розподілу житлового фонду Віталій Голутяк зміни до методики коментує так:
«Коли ми, депутати, що входять до комісії з питань оренди, стали розбиратися в цій  проблемі, нам видалося, що дуже багато комунальних приміщень, які займають різного роду громадські організації, могли б приносити більшу користь бюджету. Адже основна мета оренди та приватизації – саме наповнення міського бюджетного фонду».
Раніше міська рада могла визначати з необмеженого кола орендарів, кому саме надавати у користування приміщення на пільгових умовах, а саме по 1,20 грн. в рік. Сума символічна, отож приміщення надавалось у користування практично безкоштовно. До лютого такою пільгою могли користуватися різні громадські установи на вибір міської ради. Свого часу таку пільгу отримували і представництва політичних партій. А згідно з внесеними змінами, міська рада визначила чіткий перелік тих, хто може претендувати на пільгову оренду.
Отож, до цього переліку належать бюджетні установи, органи державної влади, підприємства комунальної власності, засоби масової інформації, засновниками чи співзасновниками яких є міська рада, благодійні фонди, засновниками чи співзасновниками яких є церковні єпархії, ветеранські організації вояків ОУН-УПА та Галицького братства колишніх вояків Першої Української Дивізії «Галичина» Української  Національної Армії та громадські організації, які орендують нежитлові приміщення, за  умови їх спільного (почергового) використання.
«Комунальні підприємства пільги повинні мати, адже їх створює міська рада, а платити самим собі у бюджет сенсу немає, –  зауважує депутат міської ради Віталій Голутяк. – Питання стояло чи повинні платити у міський бюджет обласні організації. Але, знову таки, ми не можемо брати кошти, наприклад, з Перинатального центру, адже навіть при найменшій орендній платі сума для нього виходить дуже суттєва, адже  його площа близько 8000 кв. м. Отож, зважаючи на це, пільги для обласних органів ми також вирішили залишити».
«Інша справа щодо численних громадських організацій, – продовжує Віталій Голутяк. – Їх у нашому місті дуже багато. Це, звичайно, добре, але місто не має можливості забезпечити всі громадські організації приміщеннями. Ми не можемо ділити громадські організації на більш впливові і менш впливові, більш потрібні місту і менш потрібні. Було прийняте рішення, що громадські організації можуть претендувати на пільгову оренду, якщо ці організації будуть використовувати приміщення почергово».
Справді, часто буває так, що громадська організація працює три дні в тиждень по кілька годин, інший час – приміщення порожнє. Тож чому б не дати в цей час попрацювати там іншій організації? А взагалі, громадська організація відповідно з Методикою повинна сплачувати лише 1% від вартості комунальної оренди, що само по собі вже є пільгою. Це сума від 2 до 5 гривень за кв.м.

Партіям –    не по кишені?

Порівняно з громадськими організаціями, політичним партіям зміни до Методики розрахунку пішли далеко не на користь. Відповідно до прийнятих змін, представництва політичних партій підпадають під пункт «інше використання нерухомого майна» і повинні сплачувати 15% від вартості оренди, що є досить високою ставкою.   
Обласна організація політичної партії УРП «Собор», що раніше винаймала комунальне приміщення на вулиці Січових стрільців, через підвищення оренди змушена була змінити приміщення офісу на менш презентабельне, але більш доступне.
«Я очолюю організацію віднедавна, тому які точно раніше були у партії пільги, не знаю. Але вони були, і дуже суттєві. Це ж одна з перших партій, що були створені в Україні, – розповідає голова «Собору» Андрій Левкович, директор ПАТ «Промприлад». – Але коли нам виставили новий рахунок за оренду, а саме близько 1000 гривень в місяць, ми змушені були відмовитись, бо грошей у нас таких немає». Зараз партія винаймає офіс у приміщенні «Промприладу» на вулиці Сахарова. А на колишньому представництві «соборівців» на вул. Січових стрільців висить великий замок. Працівники сусіднього офісу кажуть, мовляв, «Собор» «з’їхав» звідси уже давно, а пільги на оренду мав таки досить великі.
«Ми намагаємось максимально зрівняти умови для всіх, – каже Віталій Голутяк. – Тобто, якщо в нас є кілька політичних партій, які в свій час, перебуваючи при владі, орендували приміщення по 1,20 грн., то це робило їм переваги перед іншими політичними партіями. Остаточне рішення про надання пільги приймає сесія міської ради за рекомендацією виконкому. Щоб не бути своєрідними суддями і не перетворювати сесію міської ради на преференцію для когось на зразок «тому хочу – дам, а тому не хочу – не дам», і був затверджений чіткий перелік категорій орендарів, що мають право мати пільги на оренду».

«Неустойка»
Інші зміни до, так би мовити, законодавства про комунальні нежитлові приміщення були прийняті вже у квітні цього року і стосувалися питання суборенди.
Суть змін наступна: якщо орендар відноситься до переліку пільговиків і в процесі використання у нього виникає питання про те, що не всі орендовані ним площі йому потрібні, він може передати їх у суборенду якійсь іншій організації. Якщо це також організація що має право на пільгу, то вони платять подвійне нарахування орендної плати. Наприклад, за 100 кв. м на правах пільговиків організація платила 1,20 грн. 50 кв. м передали в оренду аналогічній організації, то у загальному – 1,80 грн. в рік.
Якщо ж організація-суборендар не має права на «тарифні преференції», то орендна плата справляється на загальних підставах згідно з методикою, хоча раніше вони сплачували також лише подвійне нарахування. Такі зміни будуть вже більш фінансово відчутні, але різкого збільшення бюджетного фонду очікувати все одно не варто.
Загалом, за словами заступника голови Фонду комунального майна Івано-Франківська Ігоря Гриненька, перевиконання затвердженого плану надходжень від оренди комунального майна склало 320 тис. грн. Разом з цим борги і так звані «неустойки» із орендної плати станом на липень складають 12 млн. 806 тис. грн. Як ми повідомляли в одному з попередніх номерів «ЗК», лише за неповернення до комунальної власності об’єкта оренди на вул. Мельничука, 14, що вже давно перебуває в аварійному стані, «неустойка» становить 8 млн. 127 тис. грн.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ 
Переглядів: 1276 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]