П`ятниця, 19.04.2024, 02:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Серпень » 26 » Громада знає, чого хоче
12:34
Громада знає, чого хоче
Андрій РЯЗАНЦЕВ,
депутат  міськради,
фракція "Наша Україна”


Попередня система виборів до місцевих рад виключно за  партійними списками показала свою недосконалість і неспроможність якісно управляти на регіональному рівні. На жаль, це призвело до зайвої псевдозаполітизованості, за якою, зазвичай,  приховувалися комерційні інтереси тих чи інших регіональних політичних лідерів та пов’язаних з ними фінансово-промислових груп. Громада відчула втрату зв’язку між виборцем і депутатами, які потрапляли до списків не відповідно до реальних побажань громади.  Вони не вважали себе зобов’язаними до відповідальності перед людьми, а виключно перед політичними силами та їх лідерами. Ми це бачили і в Івано-Франківській міській раді. Питання, які були корисні громаді, не голосувались виключно з приводу протистояння політичних сил між собою  та міським головою.
Принципова різниця з попередніми виборами полягає в тому , що цього разу виборець буде голосувати не тільки за партійний список, а також за депутатів по мажоритарних округах.  Це вже значно краще, але напевно партійні списки треба було виключити взагалі і залишити тільки мажоритарну систему. Також треба змінювати систему регіональних голів. Ми бачимо, як  виникає протистояння, реальне чи штучно створене,  між головою та радою, яке шкодить в першу чергу громаді та подекуди приховує звичайну безгосподарність, нездатність управляти, використання влади у власних інтересах.
В деяких розвинених країнах громада обирає мажоритарних депутатів, висунених від партій чи громадських організацій. Рада зі свого складу обирає виконавчий комітет, а комітет вибирає зі свого складу голову. Це дає можливість раді управляти виконкомом, а виконкому головою, а не навпаки, як сьогодні в Україні.
Обов’язково повинен бути чіткий механізм відкликання депутата чи голови. Простий, прозорий і зрозумілий. І знаходитись він повинен в руках виборця, а не політичних сил, які висувають депутатів. Інакше знову отримаємо непідконтрольну громаді «еліту».
На регіональному рівні в раді та виконкомі повинні бути представлені особистості, професіонали своєї справи. Важливою є успішність такої людини в її професійній діяльності. Тільки тоді вона буде корисна виборцям. Склад ради обов’язково повинен бути професійно та соціально різноманітним, щоб на кваліфікованому рівні відстоювати інтереси різних сегментів регіональної господарки та всіх соціальних верств населення. Там мають бути репрезентовані найкращими представниками  вчителі, медики, пенсіонери, підприємці, фінансисти, юристи, військові та ін.
Наші люди  мудрі. Громада є найвищою владою. Вона знає, чого хоче, і обере  достойних, але треба припинити давати їй на вибір тільки відсортовані невідомо ким списки людей, які будуть маріонетками невидимих ляльководів. Для цього політичні  лідери повинні зрозуміти, що держава та її регіони не є їх власністю, і повернути народу його право обирати тих представників, яких він хоче бачити, яким довіряє. Сподіватимемось, що система місцевих виборів в подальшому вдосконалюватиметься, і дозволить побудувати чітку вертикаль відповідальності обраних перед виборцями. 
Переглядів: 1044 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]