Субота, 20.04.2024, 11:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 10 » ГОСПОДАРКА
14:06
ГОСПОДАРКА
Василь Рущак:
«Ми зробили все, щоб місто було з теплом»


Попри всі песимістичні прогнози, опалювальний сезон в Івано-Франківську  розпочався вчасно. Як цього вдалося досягти, чи теплопостачання буде стабільним і які перспективи чекають на комунальну теплоенергетику розповідає заступник головного інженера  державного міського підприємства «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Василь Рущак.


– Василю Степановичу, з якими технічними проблемами довелося стикнутися під час підготовки до опалювального сезону?
– Найбільша проблема – це зношеність наших мереж більш як на 70%. Під час гідравлічних випробувань ми виявили 180 пошкоджень, більшість з яких – на мережах від котельні на вулиці Індустріальній. На жаль, з кожним роком кількість пошкоджень лише зростає, бо мережі старішають. Але ми зробили все, щоб місто було з теплом.
За літній період ми замінили понад чотири кілометри теплотрас. Інтенсивно працювали над ремонтом та заміною циркуляційних ліній гарячого водопостачання. Якщо теплотраси у нас експлуатуються по 40 років, то мережі гарячого водопостачання не витримують більше 5-10 років. На центральному тепловому пункті на вулиці Довгій додатково ввели в експлуатацію когенераційну установку і тепер на 85% ми забезпечені власною електроенергією для виробничих потреб. Це дасть змогу економити кошти і направляти їх на оновлення основних фондів та реалізацію заходів з енергозбереження.
– Котельня на Індустріальній належно підготовлена до роботи взимку?
– Заплановані заходи і роботи з її підготовки до опалювального сезону ми виконали. Все довелось робити у дуже стислі терміни, тож процес запуску тепла в цьому тепловому районі був найскладнішим. Виконуючи рішення суду, міська рада ухвалила передати котельню на вулиці Індустріальній її попередньому власнику – ВАТ «Прикарпаттяобленерго». На період опалювального сезону укладено договір оренди, і ми продовжуємо її експлуатувати, щоб мешканці були з теплом.
– Влада висловлювала побоювання, що опалювальний сезон під загрозою через борги за газ.
–  Такі побоювання були. Але міський голова і директор «Теплокомуненерго» неодноразово бували в Києві, вели переговори в міністерствах і «Нафтогазі», відбулась зустріч з першим віце-прем’єром, під час яких вдалося досягти домовленостей, що дали змогу вчасно почати опалювальний сезон.
– Які вбачаєте ризики стабільності перебігу сезону?
– Все залежатиме від постачання газу. Ліміти ми маємо. До сезону ми технічно готові. Є питання щодо розрахунків споживачів за надані послуги. Графіки погашення заборгованості за газ ми намагаємося виконувати.
Звичайно, в процесі сезону виникатимуть робочі питання. Найбільше турбує аварійний стан внутрішньобудинкових систем. Житловий фонд потребує реабілітації та ремонтів.
– Хто має обслуговувати і ремонтувати будинкові системи у перехідний період комунальної реформи – ЖЕО, ЄРЦ чи «Теплокомуненерго»?
– В основному, до 90% житлового фонду, обслуговуємо ми. Наша аварійно-диспетчерська служба працює цілодобово. Ми були змушені до неї додатково ввести електрозварювальника і аварійно-відновлювальні роботи проводимо навіть вночі, щоб надовго не залишати будинки без опалення. Мешканцям будинків, які вже передані на баланс Єдиного розрахункового центру, якщо у нас немає угод на обслуговування їхніх будинкових систем, для вирішення своїх проблем слід звертатися до ЄРЦ.
– Яких заходів вживаєте щодо зменшення втрат тепла в мережах?
– Вже впродовж п’яти років на всіх котельнях у нас налагоджений 100% облік відпущеного в реалізацію тепла. Лічильниками тепла забезпечені 82% житлового фонду та 99% бюджетних організацій. Засобами обліку гарячої води житловий фонд теж був забезпечений на 100%, але кілька лічильників з будинків викрали. Втрати тепла в мережах складають від 12 до 24% і залежить це виключно від стану мереж, їхньої ізоляції та від того, чи не залиті вони водопровідними чи фекальними водами. Ми вживаємо всіх заходів, щоб зменшити втрати. При ремонті мереж старі труби замінюємо на попередньо ізольовані, а також додатково ізолюємо старі мережі й теплокамери.
– Депутати міськради наполягають на розробленні стратегії майбутнього розвитку теплопостачання міста. Така робота ведеться?
– Безперечно. Розроблення плану стратегічного розвитку зараз перебуває на завершальній стадії і найближчим часом ми його представимо на розгляд міськвиконкому. У нас є затверджена схема теплопостачання міста. На превеликий жаль, не все відбувається так, як нею передбачено. Хаотичне встановлення автономного опалення призвело до того, що у понад 70-ти будинках, де від мереж централізованого теплопостачання від’єднались більше половини квартир, розбалансовані будинкові мережі. З метою зменшення втрат при проведенні ремонтів ми змушені замінювати існуючі труби на труби меншого діаметра.
До переведення на автономне опалення треба підходити дуже зважено. Слід враховувати розміри міста, негативний вплив на екологію  і потенційну небезпеку, яку становлять котли автономного опалення. Вже було чимало нещасних випадків, спричинених неправильною експлуатацією такого обладнання. Потрібен спеціальний фаховий персонал, який би їх встановлював і обслуговував.
Зрештою, яку стратегію схвалить міська влада, в тому напрямі ми й будемо рухатися. Ведеться робота з Європейським банком реконструкції і розвитку щодо кредиту на реконструкцію теплового господарства.
Розмовляв Стах МІРЧУК
Переглядів: 850 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]