Субота, 20.04.2024, 12:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 13 » Головне – не лише злетіти, а й правильно сісти
18:02
Головне – не лише злетіти, а й правильно сісти
Під тиском аргументів міськрада відмінила нещодавні рішення

На позачергову сесію Івано-Франківської міської ради у вівторок, 12 квітня, були винесені два питання. Перше з них стосувалося прийнятого 25 березня рішення міськради «Про питання ефективного управління корпоративними правами територіальної громади м.Івано-Франківська у господарських товариствах», дію якого зупинив своїм розпорядженням міський голова Віктор Анушкевичус. А друге – резонансного рішення виконавчого комітету від 5 квітня, що передбачало скорочення часу перевезення без обмежень пенсіонерів міськими автобусами з 6-ти до 3-х годин, на яке надіслав протест прокурор міста Володимир Янко. З обидвома цими питаннями депутатський корпус, дисциплінований «свободівською» більшістю, справився за якусь годину.

Перерваний політ

Спершу міські обранці у короткому викладі вислухали аргументи міського голови  про те, чому він зупинив дію їхнього рішення про ефективне управління корпоративними права громади. В.Анушкевичус розцінив це рішення як таке, що не узгоджується з вимогами чинного законодавства, але не став глибоко вдаватися в юридичні подробиці. Він відіслав депутатів до своїх зауважень, викладених на трьох сторінках, а відтак, як квінтесенцію, наголосив: «Я на боці повноважень міської ради і проти делегування їх будь-кому».
Як наслідок, мер запропонував сесії зупинити «корпоративне» рішення, відправити його на доопрацювання, а потім знову винести на розгляд сесії міськради. Зрештою депутати, прислухавшись до слів і вчитавшись в аргументи міського голови, так і зробили. Причому «свободівці», які були ініціаторами заветованого рішення, цілковито погодилися з мером. Лишень голова мандатної комісії Михайло Сеньків, на якого покладено обов’язок повторно внести це питання на розгляд чергової сесії, попросив викинути слово «наступна». Бо, мовляв, може знадобитися трохи більше часу, щоб підготувати зважене рішення.
Така ідилія міського голови зі «свободівською» більшістю очевидно не зовсім сподобалася представникам «Третьої сили». І депутат Володимир Чорноус у властивій йому іронічній манері зробив легенький випад у бік колег. Пан Володимир спершу нагадав, що позачергова сесія відбувається в день 50-річчя першого польоту людини в космос, яка, здійснивши коло навколо Землі, приземлилася в казахських степах, а відтак побажав деяким депутатам, які літають в космосі своїх бажань, «повертатися на жорсткий грунт законодавчого поля України».
Але цей «камінець», кинутий в бік гіперактивної наразі фракції «Свобода» знаним юристом «Громадського форуму Івано-Франківська», був на льоту відбитий найповажнішим із депутатів «Батьківщини» Ярославом Бачкуром. Пан Бачкур, навпаки, побажав «свободівцям» не зупиняти свій політ з наведення порядку в місті і зауважив, що при цьому можна деколи і помилятися.
А риску в цій свого роду світоглядній дискусії підвів, як завжди, міський голова. Віктор Андрюсович сказав, що погоджується з обома ораторами, бо «треба і злетіти гарно й приземлитися в потрібній точці». «Особливо приземлитися», – філософськи підкреслив він.   

Продовжений маршрут
Відтак міськрада приступила до розгляду протесту прокурора міста на рішення виконавчого комітету, яким передбачалося встановити час безкоштовного перевезення без обмежень пенсіонерів у міських автобусах з 11.00 до 14.00 замість періоду з 10-ї до 16-ї години, встановленого ще у листопаді 2009 р.
Прокурор Івано-Франківська Володимир Янко пояснив на сесії, що виніс протест для того, щоб не погіршувати і так не найкраще становище пенсіонерів. Хоча півтора роки тому, коли вводилася така шестигодинна преференція для пенсіонерів, якої, за словами міського голови, немає в жодному іншому місті України, прокурор  опротестовував і її.
Та все ж депутати майже одностайно прийняли нинішню позицію пана Янка і скасували резонасне рішення виконкому. Щоправда, не без дискусій, де головним збурювачем спокою був Юрій Соловей, депутат від партії «Третя сила».
Юрій Ігорович одразу став на захист перевізників, які, за його словами, поставлені на межу виживання. Просив колег серйозно підійти до вирішення цього питання, спочатку розглянути його на засіданні профільної комісії, аби запропонувати  альтернативний проект. Пропонував перевести питання з соціальної у правову площину і передбачити компенсації перевізникам за перевезення пільговиків.
Проте інші депутати, зокрема Василь Бойчук і Ярослав Бачкур від партії «Батьківщина», акцентували на соціальній складовій цього питання і підтримали прокурорський протест. Екс-секретар міської ради В.Бойчук, зокрема, пригадав, що коли наприкінці 2009 р. перевізники добивалися підняття тарифів на перевезення, то самі були ініціаторами шестигодинного безплатного перевезення всіх пенсіонерів без обмежень. Його слова підтвердив і В.Анушкевичус, додавши, що те рішення було компромісним і взаємно узгодженим.
Крім того, депутат від «Фронту змін» Сергій Борзов зауважив, що коли відбувався останній конкурс на міські перевезення, стояла черга із бажаючих, хоча всі знали про такі умови. А депутат-«свободівець» Михайло Сеньків навіть розповів, що вже наступного дня після прийняття виконкомом рішення спостерігалися випадки, коли водії о 14.00 виганяли пенсіонерів з автобусів.
«Ми стали заручниками ситуації, яка створена в нашій країні недолугою системою пільг», – заявив мер. На його думку, якби люди отримували пільги у грошовому вигляді, то такої ситуації не було б. Він також наголосив, що у випадку з рішенням виконкому від 5 квітня мова йде не про погіршення ситуації, а про досягнення компромісу. Адже на 30% подорожчало пальне, зросли в ціні запчастини, збільшилася мінімальна зарплата. А відшкодовувати перевезення пільговиків за рахунок міського бюджету – «це мільйони».
Разом з тим пан Анушкевичус сказав, що він, як міський голова, не хоче погіршувати ситуацію з перевезенням пенсіонерів і тому голосуватиме за задоволення протесту прокурора. Цікаво, що й захисник перевізників пан Соловей зрештою проголосував аналогічно.  
Відтак рішення виконкому, яке ще й не набуло чинності, бо не було офіційно опубліковане, відмінене. Тож пенсіонери і надалі мають право на безкоштовний проїзд з 10-ї до 16-ї години без обмежень. Як запевнив заступник начальника міськвідділу транспорту і зв’язку Василь Бабій, про це попереджені всі перевізники. Окрім того, в інші години діє загальноукраїнська норма про 15% місць для безплатного перевезення всіх пільгових категорій.
Тарас ТКАЧУК
Переглядів: 803 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]